• Vita och svarta delikata knölar - en långsiktig dröm!

  Nu har han nog tjatat sig till ett sånt, eller två, ett med svart och ett med vit. Det kan bli en riktig guldgruva om man vårdar det väl och inte släpper in svin i trädgården. 

  Jag pratar om maken och tryffelträd. Jo, det går utmärkt att odla här men det tar ju kanske fem år innan vi kan börja gräva i jorden efter de små knölarna. Vår fina fröbutik i byn säljer såna, men inte de allra dyraste och äkta.  Man använder hasselplantor som får sina rötter impregnerade med tryffelsporer och efter ungefär 5 år börjar de tillverka tryffel där nere i underjorden! Tänk vilken skatt det kan bli! 

  Jag tänker tillbaka till när vi bodde på vinslottet Chateau d´Esclans i Provence och åkte iväg för att äta på den så kända krogen Chez Bruno. Där jobbar man nästan uteslutande med tryffel i all mat och det var ju gudomliga rätter som serverades. Absolut den dyraste middagen jag någonsin ätit, men i minnet finns smakerna kvar. Tänk dig en liten, eller i tryffelmått ganska stor, klump tryffel inbakad i smördeg och en gudomlig sås till detta - den satt fint och den glömmer jag inte. Minnet av helikopterplattan finns också kvar, det finns ju de som kommer långväga ifrån för att äta där och då funkar inte bilen :) Det var en magisk kväll! 

  Så varför inte då testa, man kan som värst misslyckas och i bästa fall lyckas och få möjlighet att servera något som faktiskt många människor aldrig får en möjlighet att smaka under en livstid. 

  Men som sagt, jag har ju lite dåligt tålamod med det där som växer, jag vill ju att det ska bli klart snabbt så jag får smaka. Tryffelträd är ju då en rätt häftigt stor utmaning för mig! 

 • Bland byggdamm och tackkort!

  Det här med ombyggnad och renovering är ju så himla roligt. Ja, fast inte allt. Jag gillar att planera och fundera och sen färdigställa och göra fint! Jag ogillar byggdamm. Igår var jag borta hela dagen och när jag kommer hem så befinner jag mig i någon slags vit, grynig sörja som finns överallt. På golvet, i luften, på bordet. Precis överallt. Trots att ombyggnaden inte pågår i vårt eget vardagsrum!

  En vägg, murad sådan, har rivits och det fina lilla dammet tar sig in överallt. Nu ligger det en hög med sten i det som en gång i tiden var en duschhörna med plasttäckta väggar och plastgolv. Jag har väldigt svårt idag att se att detta kommer bli ett nytt snyggt badrum för våra hotellgäster. Men större underverk har väl skett på denna jord och värre problem finns väl i världen. Men byggdamm. Fy!

  Men det finns ljuspunkter bland byggdammet! När en gäst ringer på dörren för att överlämna ett tackkort för god mat och perfekt service. Det kan man leva på lääääänge! 

 • Så ett frö - eller mängder av frön!

  Våren är kommen i Skåne! Iallafall om du tar en promenad i omgivningarna, här sticker det fram en och annan vårblomma och fåglarna kvittrar, det är fortfarande ljust kl 17.  Det ger hopp. Och jag har bråttom ibland när popcornhjärnan jobbar. 

  Ett av vårens projekt är att anlägga ett trädgårdsland. Gräsplätten vi gör det på ser inte så stor ut, men ni ska se att det blir alldeles fullt tillräckligt när det är dags för gallring och ogräsrensning.

  Vi här i vår lilla ort har ju turen att ha en blomstershop, en stor handelsträdgård, en handelsträdgård utanför byn och en välsorterad fröbutik. Idag var det dags för ett besök i fröbutiken www.gourmetgarage.se

  Jag tänkte vi skulle odla broccoli, blomkål, bönor, rädisor, tomater, squash, örter, tomater, morötter bland annat. Men det finns ju inte bara en eller två sorters rädisor, det finns ju massor, det finns flera blomkål, för att inte tala om alla olika squash, med och utan squashblommor och paprikor! Nu får jag ta och sätta mig ner och fundera på vad vi verkligen kan använda, vad vi kan chansa på och vad vi verkligen vill testa för även om jag vill så kan jag ju inte odla alla sorter.

  Jag får fundera på säsonger, primörsäsong, högsommar och höst så vi sprider ut skördarna lite och kan använda lite av varje åt gången i våra menyer. 

  Så snart vi fått tag i mannen som ska komma med traktor (eller vad han nu har) för att dra upp landet så kan jag även ta hem brunnen hästgödsel. Fick tips om hästgödseln från en gård i närheten som hade läst om våra planer. Det jobbiga i mitt liv är ju att alla dessa frön måste växa innan jag kan skörda och det tar ju sin tid! Jag har tiden, men lite mindre med tålamod för att se resultatet!

  Vad tycker du skulle vara intressant att bli serverad på en restaurang som har egen odling?

   

    

 • Kackel i trädgården! Är det möjligt?

  I mitt förra inlägg skrev jag om frågetecknet kring om fasaden har ett litet q eller ett stort Q, den har ett litet q som beteckning fick vi nu besked om, det gör det kanske lite mindre krångligt att söka bygglov för att förnya lite dörrar och fönster, om inte lite mindre tidsödande väntan. Jag hoppas så ialla fall, papper är inskickade och vi väntar.

  Under tiden går vi runt och mäter och planerar. En sliten del av en lägenhet ska bli 3 nya fräscha hotellrum med totalt 10 bäddar. Jag älskar att planera, det är ju så otroligt roligt! Det mesta problemet är att viljan och fantasin ofta är betydligt större  än ekonomin och möjligheterna, utmanngen ligger då i att tratta ner det till det som är realistiskt. Det är tufft!

  I ett rum finns en fin gammal kamin med kokplatta på. Den har säkert använts flitigt av de som bodde och jobbade här en gång i tiden. Den är såklart en anmärkning i brandmyndighetens protokoll och har inte använts så länge vi bott här. Men det går att fixa, det är en prioritets- och kostnadsfråga men jag skulle verkligen vilja göra den användbar då det är en stor trivselfaktor!

  Under vår hundpromenad i eftermiddags så fick jag tankar om att ha några värphöns i trädgården. Skulle vara häftigt att plocka ägg på morgonen till hotellgästernas frukost. Jag får ta en dialog med miljö- och hälsadamen på kommunkontoret och höra mig för om kackel i trädgården är möjligt på en gästgivaregård! Haha, ni tror jag blivit galen med alla idéer men sanningen är att  alla idéer blir inte verklighet men utan idéer blir det ingenting. Det är väl detta som är en entreprenörs popcornhjärna antar jag!

 • Vi stannar kvar och tar nya grepp!

  För dryga ett och ett halv år sedan lämnade vi Skivarps Gästgivaregård till en mäklare för försäljning. Det var med blandade känslor men sjukdom i familjen gjorde att beslutet blev solklart. Vi har haft många spekulanter, en del har insett att det är mycket, för mycket arbete, en del har det glittrat i ögonen på och man har sett hur det planeras i det tysta. Det är en gård med anor från 1680-talet och en byggnad med 250 år på nacken vilket gör att när man köper ett sånt här ställe finns ett visst ansvar att bevara kultur och historia, det har nog skrämt en del men långt ifrån alla. Som sagt, många spekulanter men bankernas tuffa krav släppte inte igenom en enda till köp. 

  Precis innan jul bestämde vi då att vi säljer inte, vi kan inte skapa en bra verksamhet samtidigt som man för varje ny spekulant undrar om det blir nåt eller inte. Så, vi tar nya tag! Med sjukdom i bagaget som gett perspektiv på liv och arbete så finns det en annan ordning på våra prioriteringar.

  Under våren ska ni alltså få följa med i vår verksamhet på ett nytt sätt. Vi ska investera i 3 nya hotellrum, vi ska göra förändringar i trädgården, vi ska dra igång med egna odlingar och kanske även ett växthus. Vi kommer att förändra vår verksamhet och fokusera mer på våra hotellgäster och bokade grupper och sällskap. Vi kommer lägga fokus på att mat skapas ännu mer från vårt eget trädgårdsland och kryddgård med kompletteringar från gårdarna i närheten. Nu är ju inte varken jag eller maken några odlingsexperter men vi lever ju för att lära nya saker hela tiden! Det roliga med detta är att vi kan skapa nytt utifrån vad som växer i landet!

  3 hotellrum låter kanske inte så revolutionerande mycket men detta är en liten familjeverksamhet och utbyggnaden innebär 25% mer bäddkapacitet, från 24 till 32 bäddar!

  Detta är som sagt var en gammal byggnad där tillbyggnad, ombyggnad och ändring av fasad kräver alltifrån bygglov till brandsyn, ni ska få hänga med på den resan också, för med den erfarenhet jag har så kommer ingenting att vara glasklart. Vi kan börja redan här då vi idag ringer till kommunen för att höra oss för om bygglov för att förändra fönster till dörrar på innergården. Så här 13 år efter vårt förvärv av gården så blev det då frågetecken på om gården är märkt med lilla q (kommunens angelägenhet) eller stora Q (länsstyrelsens angelägenhet). Det fanns nämligen 2 kartor hos kommunen med olika beteckning. I andra ärenden som vi haft tidigare har kommunen upplyst oss om att lilla q gäller. Det blir en intressant fråga att följa upp, eller inte.

  Men som sagt, vi ser fram emot den nya energin detta ger, det blir en liten nystart i välkänd miljö så häng gärna med här under våren!

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons