• Otrygga företag kan inte skapa högre sysselsättning

  Fredagen den 26 juni går vi in i bubblan, arbetsbubblan. Vi kommer ut någon gång i slutet på augusti, bleka, trötta och förhoppningsvis nöjda efter en bra säsong. Ett 60-dagarspass med 15-timmarsdagar, något som är vardag för en småföretagare. Säsong 13 som ägare av en 300-årig gästgivaregård har verkligen varit en berg- och dalbana, inte minst när det gäller vilka förutsättningar man ska förhålla sig till. Det gäller att upprätthålla sin envisa entreprenörsanda och vara uppfinnare på sin egen gård.

  Vi är på väg in i en avtalsrörelse och redan nu skallar kraven på att de otrygga anställningarna ska bort, taket på A-kassan ska höjas, och skatterna på jobb och företag når en nivå som är förödande. Naturligtvis vill ingen leva i otrygghet, vi vill alla kunna ha någon slags ekonomisk täckning för våra utgifter även då vi inte har jobbinkomst, men alla reformer man skallar om handlar om de anställda i vårt samhälle, det är så allting är uppbyggt en gång i tiden, och så fortsätter det.

  En tillvaro som småföretagare innebär inte sällan att jobba för två, eller fler då man ofta får kliva in och göra jobbet själv när någon blir sjuk. Om du själv blir långvarigt sjuk och behöver ta det lugnt får du väga detta mot både privat inkomstbortfall som företagets verksamhet. Vikarie för dina många arbetstimmar till marknadsmässig lön är inte att tänka på. Då småföretagaren ofta har en lön som ligger långt under de anställdas kollektivavtal så blir även sjukpenningen därefter samtidigt som verksamheten riskerar att tappa farten. En enorm otrygghet.

  I vår bransch, hotell- och restaurangbranschen jobbar vi med säsonger. Inte minst alla vi som driver verksamhet på landsbygden. En högsäsong då vi ska tjäna ihop pengar för att överleva lågsäsong.Att som företagare bli sjuk under högsäsong kan verkligen vara förödande för verksamheten. Kniven på strupen med andra ord för det är ju inte så att du som småföretagare kan stämpla de dagar som företaget inte har några inkomster, vilket är grunden för att företaget ska betala ut lön. Nu skallar ropen om att visstidsanställningar ska bort, det är otryggt. Ja, kanske det, men nödvändigt för att vår bransch överhuvudtaget ska finnas. Som småföretagare i vår bransch bestäms ditt liv och din verksamhet utifrån så många yttre faktorer såsom väder, valutor, konjunkturer, turistströmmar och inte minst skatter, avgifter och tillstånd. Det svänger, kraftigt, från månad till månad, från vecka till vecka, från den ena dagen till den andra. Då är det nödvändigt att också ha en flexibel personalstab. För det är väl inte så att alla ni som har semester i juli vill byta till januari, eller ni som äter lunch kl 12 vill äta kl 15 för att vi skulle få ett jämt flöde av gäster hela året dygnet runt? Nej, ni vill ha er trygghet.

  Som småföretagare med en hotell- och restaurangrörelse så känner du av varje svängning i omsättning men det är inte det som räknas egentligen utan det är bara ett mått. Ett annat ännu viktigare mått är vad siffran längst ned säger efter att kostnaderna dragits av. Den sk vinsten eller förlusten. Politikers dribblande med momsen, arbetsgivaravgifter, bolagskatter, tillståndsavgifter, energiskatter ger direkta effekter både till viljan, modet och inte minst möjligheten att skapa tillväxt och jobb. Svängningar och otrygghet som detta skapar skulle ingen anställd i vårt land acceptera, men när det drabbar småföretagen så skiter man fullständigt i det från regeringens håll. Vi är inte viktiga. Att hävda att det är fel på affärsidén, som många vänsteranhängare hävdar när en småföretagare har synpunkter på den jobbdödande politiken, är tunna argument då i sådana fall större delen av restaurangbranschen, handeln och inte minst samtliga landsbygdsföretagare skulle drivas med felaktig affärsidé. Men så är ju inte naturligtvis inte fallet, företagarna är inget kollektiv med samma förutsättningar utan istället envisa entreprenörer som vill förverkliga idéer, skapa tillväxt och jobb till sig själv och till andra. Se det istället.

  Regeringens vilja att stänga ute småföretagen är synnerligen uppenbar inte minst när det gäller upphandlingsprocesser. På flera ställen kräver man nu kollektivavtal för att få delta i en upphandling. Många småföretag har inte det då det kan röra sig om familjeföretag. De blir alltså utestängda även om man skulle tänka sig att flera småföretag går ihop om en upphandling. Senaste nytt är att man ska anställa en långtidsarbetslös eller erbjuda praktik. En restaurang som vill vara med i en upphandling faller då direkt eftersom det inte är tillåtet att ha praktikanter under vissa förutbestämda tider som facket bestämt. Hur får vi ihop det här då? Och bara för att man upphandlar betyder väl inte att man behöver mer personal? Och vart tog företagets rätt att bestämma vem man vill anställa och med vilken kompetens vägen? Några exempel på okunskap som skapar både omöjliga förutsättningar och stor otrygghet hos småföretagaren.

  Jag har ställt frågorna till flera av regeringens och socialdemokraternas politiker på twitter. men de svarar ALDRIG när man kommer till frågan om hur deras politik främjar småföretagens tillväxt och jobbskapande. ALDRIG ett svar på den frågan. Det måste ju betyda att regeringen anser att 4 av 5 jobb är totalt oviktiga i vårt land och bättre är att gömma arbetslösheten i statliga åtgärder än att skapa förutsättningar för småföretagen att skapa fler jobb och öka sysselsättningen.

  Politiker i Sveriges regering, våga släppa kontorssolen och debattpodiet och ta möjligheten i kragen för att ta er ut i verkligheten bland småföretagarna under era semestrar för så länge ni inte förstår vad som skapar jobb i ett småföretag så kommer ni att fortsätta fatta förödande beslut för jobben och tillväxten. Så länge som politikens beslut enbart handlar om anställda, industri och ams-åtgärder så kommer inte sysselsättningen i Sverige att öka! Så länge som företagaren och dess verksamhet svävar i otrygghet med ständigt nya förödande beslut så kan ingen planera för tillväxt och jobb, det gynnar ingen.

 • Vi färdigställer, vi odlar och vi laddar!

  Tidigare i år berättade jag om våra nysatsningar här på gården, egna odlingar, hönsgård och nya hotellrum. Så, hur gick det då? Jodå, sakerna faller på plats sakta men säkert.

  Vi är i full gång med att färdigställa 2 av de 3 nya hotellrummen, det är bara lite detaljer kvar så ska de vara fullt uthyrningsbara. Men det är ju detaljerna som kan vara det viktiga. Det 3:e rummet hoppas vi står klart i början av juli, men saker och ting går inte alltid som man tänkt sig. Försening orsakad av bl a myndighetstrassel i början av projektet men så ska man inte glömma att gamla hus ofta bjuder på lite överraskningar och med 300 år på nacken så är detta inget undantag! Men snart är vi stolta ägare av 15 hotellrum. Stolt ja, det är jag, vi kom hit till ett slitet hus med 9 hotellrum utan dusch eller wc, snart har vi 15 rum varav 9 med egen dusch & wc!

  Grönsakerna då som vi skulle odla, hur gick det med dem? Jo, som ni vet så är alla frön nerputtade i jorden och vi har vattnat, rensat ogräs, pratat med de små växterna som börjar krypa upp ur jorden. Det är fint att se, framförallt de gigantiska rädisorna i gult, vitt och rött som växer i överflöd! Vad gör man av ett överflöd av rädisor? Strimlar, picklar, river och steker!

  Babyspenaten börjar också bli gigantisk och i överflöd, men det gör inget för det är både gott och tacksamt att servera. Sen väntar jag med spänning på massor med annat men framförallt så hoppas jag att kronärtskockorna sätter lite mer fart, men de behöver nog mer värme än vad denna försommar erbjudit. Men vi ska inte glömma de 3 raderna av jättefin blandsallat som över en natt blev ett skrovmål till de 100-tals snigeljävlarna! Nu har jag straffat dom genom att erbjuda ölbad i massor av pet-flaskor…..

  Örtträdgården växer som aldrig förr!

  Currytimjan

  Timjanblommor

  Hönsgården då? Nja, vi kommer nog inte i mål med det i år. Hönshuset finns, men det ska isoleras, sättas fönster och målas samt att staket och stängsel behövs. Tiden räcker nog inte till det vilket är riktigt synd för visst hade det varit trevligt med egenplockade ägg till frukostgästerna eller en knallgul äggula på vår egna bookmaker med renrostbiff! För att inte tala om sällskapet till gästerna på uteserveringen. Nåja, vi tar det när vi hinner!

  Vår very swedish bookmaker med hembakat surdegsbröd, egenodlad sallat (som inte ska ätas av sniglar), hemslagen dijonmajjo, egenodlade rädisor och persilja, rosastekt renrostbiff och en köpt äggula!

  Men mitt i alla dessa projekt så drar jag på mig en ledsjukdom som gjort vintern lite krånglig. Ni vet när huvet vill mer än kroppen klarar så blir det lätt en konflikt med sig själv. Halvtidssjukskrivning när man driver verksamhet är verkligen inte enkelt, men det har varit tvunget och nu tror jag att den värsta delen snart är över och jag kan återgå till normal arbetstid, vilket har bekräftats av läkare, tester och prover idag! Det är också en nödvändighet nu när säsongen drar igång, då behövs alla händer alla timmar.

  Vi färdigställer, vi odlar och vi laddar för sommarsäsongen och hoppas den blir superbra!

  Olivträdet

  Citronträdet

 • Vad får gästerna med sig?

  Häromdagen gjorde jag en blixtvisit till Stockholm och smet in på Kungshallen för en morgonfika och en glimt av Hötorgsmyllret. Jag kom i dialog med ägaren av kaffeet som hade en diskussion med en annan krögare på hallen. De hade olika synpunkter på vem som ägde vad, han berättade även att han beställer mellan 20-40 nya latteskedar, per vecka. Att de två krögarna var oense om vem som ägde vad beror kanske på att gästerna handlar hos den ena och inmundigar sina inköpta godsaker hos en annan och då hamnar det i fel diskkorg. Men att latteskedar försvinner har kanske också en annan förklaring.

  Jag läste här på Besöksliv artikeln om vad gästerna glömmer på hotell, se länken och det får mig genast att reflektera över vad gästerna glömmer att lämna tillbaka, eller rättare sagt vad som är populärt att plocka med sig från ett hotell eller en restaurang.

  För ett antal år sedan hade vi hela hotellet fullt med japaner och på morgonen innan de skulle åka så var det ett himla spring till receptionen för att fråga efter toalettpapper. Lite förfärade var vi ju då eftersom det måste innebära att vi glömt att fylla på i varenda rum....nja, så var det ju inte. Det var toppenpopulära varor att ta med hem och ersätta med deras glansiga toapapper. 

  En morgon när vi serverade frukost så saknade vi något i hotellets entréhall. En stol. Den hade uppenbarligen fått levande ben under natten och försvunnit. Spännande då alla hotellgäster var ner och åt frukost på morgonen och vi funderade då på vem som hade plockat ner den i bagaget under natten.

  Drickspengar är personalens väl förtjänta slantar. En sommarkväll för några år sedan då vi hade omänskligt mycket gäster och personalen slet verkligen hårt. Det gjorde de bra eftersom dricksglaset fylldes på och blev rågat. Alla var så trötta när vi stängde så glaset stod kvar lika välfyllt på morgonen efter vid frukosten. Tyvärr så var glaset tomt när frukosten var klar och hotellgästerna hade checkat ut. Så jobbigt detta blir, att sätta fingret på vem som "lånat" personalens pengar är en känslig historia. Någon timme senare så hittade vi en lapp som hade legat i glaset, en lapp med summan som någon räknat ihop under kvällen. Lappen låg på gästparkeringen och just där så vet vi tyvärr vem som parkerat. Trist historia.

  Galgar är också en populär pryl att låna med sig hem. Vet inte hur många galgar som vi köper och som byts ut till trådiga saker från kemtvätten. Man ska definitivt ha såna galgar utan krok, men det har inte vi.....

  Godis med papper på julbordet var vi snabba att ta bort, det blir kladdigt i handväskan om man fyller den med godis utan papper...

  I restaurangen så är snapsglasen särskilt vänliga att ta med sig, speciellt de som har en reklamlogga på sig. Men även en liter stor ölsejdel kan få plats i bakfickan. Om man snor en sån så är det ialla fall osmart att lägga upp på Facebook och skryta över att man kommit över en av dessa. Iallafall om man bor på en liten ort som Skivarp där vi är enda krogen som har detta ölvarumärke.....

  Nu är ju dessa "lån" inte vardag, utan mest ett undantag som ett fåtal gäster sysslar med, kanske en sport hos några att samla på på prylar från krogar. Jag är inte skuldfri, i mina ungdomsdagar då jag reste en hel del hade jag som sport att ha en tesked från varje flygbolag jag reste med.

  Är du skuldfri eller har du samlat på dig något?

 • Kockbristen - tillfällig eller ett framtida problem?

  Trodde ett tag att det var oss det var fel på då vi fick in så få ansökningar till sommarens kockjobb, men förstår ju nu att vi är långt ifrån ensamma om att ha letat länge efter personal. En krog en bit härifrån stod helt utan kock  - då blir det lite jobbigt!

  Ja, jag tror vi har löst detta nu, det kommer vi att märka under denna vecka, så håll tummarna!

  Vi har aldrig under våra snart 13 år här upplevt det så svårt med att hitta den personal vi har behov av. Vad är då problemet? Mat är ju riktigt hypat nu, när än du slår på TV:n så är det någon form av matlagningsprogram i form av tävling eller inspiration. Själv älskar jag dessa program av alla sorter men samtidigt som jag blir inspirerad och får nya idéer så kryper såklart prestationskraven inpå. Eller är det jante. För ofta är alla så otroligt duktiga och effektiva och resultatet är på topp. 

  Är det så att matintresset på TV inte bara inspirerar utan skrämmer också? Ren tankespekulation.

  Vad annars kan kockbristen bero på? Har utbildningsplatserna blivit färre eller har tillgången på utbildningar inte hängt med i utvecklingen och tillväxten i branschen? Jag hör snarare från olika utbildningar att de inte fyller sina klasser så det kanske snarare är överetablering av utbildningsplatser. Fast....om vi har kockbrist och halfyllda klasser så måste problemet ligga någon annanstans.

  Nej, inte världens bäst betalda yrke, men branschens företag har inte hller världens bästa lönsamhet heller, det brukar ju gå hand i hand liksom. Yrket är ofta slitigt och stressigt på tider då alla andra är lediga, men ja, det är då folk går på krogen och naturligtvis alla samtidigt. Kanske är det så att om vi inte ser upp med utvecklingen av kockbristen och tar tag i de problem vi ser idag så blir konsekvenserna allvarliga för vår bransch i framtiden. För årets kockbrist är kanske inte bara en tillfällighet?

  Jag önskar mycket bättre samarbete och dialog mellan näringsliv och utbildning, jag önskar att förutsättningarna för framförallt de små företagen i branschen att skapa lönsamhet blir bättre, det ger oss en större möjlighet att ge yrkena i vår bransch en högre status. För det är de som jobbar i branchen värda. Både företagare och anställda.

 • Arbetsförmedlingens regler hindrar arbetsgivare att annonsera

  För en tid sen satte jag in en annons på Arbetsförmedlingen ( AF ) eftersom vi söker personal till sommaren. Annonsen gick ut den 5 maj och idag så ville jag förlänga den eftersom vi inte fått de svar vi önskade. Några timmar efter att jag skickade in annonsen så ringer en man från AF. Jag blir lite förvånad men samtidigt glad för jag tror ju att han vill resonera om annonsen jag skickat in och kanske resonera om hur de kan stå till tjänst.

  Men nej.

  Mannen upplyser mig om att de inte kan ta in annonsen eftersom det måste vara 14 dagar mellan varje annons. Det är då 7 dagar kvar innan jag kan få sätta in denna. Sådana är reglerna.

  - Ok, svarar jag. Jag är en arbetsgivare som söker personal och det finns en arbetslöshet därute. Tycker du det känns som en bra regel?

  - Ja, så är reglerna. Det beror på att stora företag missbrukar systemet.

  Vi resonerar lite till, jag ifrågasätter hur de kan ha så idiotiska regler och hindra arbetsgivare från att annonsera efter personal på en arbetsförmedling. Sen lägger vi på.

  En stund senare ringer mannen upp igen och säger att han kan frångå reglerna och låta mig annonsera. Men bara för den här gången, det måste jag vara medveten om. Tack säger jag och är tacksam för det finns ju liksom ingen annan arbetsförmedling att gå till.

  Under de 13 år vi har drivit den här verksamheten, med säsongsanställd personal varje år, så har aldrig någon från arbetsförmedlingen kontaktat oss för att erbjuda sina tjänster - trots att vår annons finns på deras hemsida varje vår! De gånger jag själv kontaktat AF per telefon så har det slutat med att vi gör hela sökjobbet själva - trots att människor står inskrivna på arbetsförmedlingen som arbetssökande. AF kan inte gallra och skicka sökande med rätt kompetens, jag menar jag har ingen nytta av en plåtslagare i köket. 

  Jag hade blivit både glad och förvånad om mannen som ringde från AF idag kanske sagt:

  - Hej, jag ser att du vill förlänga er annons. Vad är det som gör att ni vill förlänga? Kan vi hjälpa er med rekryteringen? 

  Men nej, försök till att hindra oss att annonsera var budskapet. Så bästa ni där upp i toppen på arbetsförmedlingen som skapar regler som gör det omöjligt att överhuvudtaget använda era tjänster - hur tänkte ni nu egentligen??

  Jag har gått med ett leende på läpparna hela dagen för detta blev väldigt komiskt och bekräftar mina, sedan många år, tankar om att AF måste reformeras och konkurrensutsättas. 

  Ibland önskar jag att man kunde välja vart ens inbetalda skattepengar skulle hamna. Jag lovar, befintlig arbetsförmedling skulle inte få ett öre av mig.

   

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons