• Kockbristen - tillfällig eller ett framtida problem?

  Trodde ett tag att det var oss det var fel på då vi fick in så få ansökningar till sommarens kockjobb, men förstår ju nu att vi är långt ifrån ensamma om att ha letat länge efter personal. En krog en bit härifrån stod helt utan kock  - då blir det lite jobbigt!

  Ja, jag tror vi har löst detta nu, det kommer vi att märka under denna vecka, så håll tummarna!

  Vi har aldrig under våra snart 13 år här upplevt det så svårt med att hitta den personal vi har behov av. Vad är då problemet? Mat är ju riktigt hypat nu, när än du slår på TV:n så är det någon form av matlagningsprogram i form av tävling eller inspiration. Själv älskar jag dessa program av alla sorter men samtidigt som jag blir inspirerad och får nya idéer så kryper såklart prestationskraven inpå. Eller är det jante. För ofta är alla så otroligt duktiga och effektiva och resultatet är på topp. 

  Är det så att matintresset på TV inte bara inspirerar utan skrämmer också? Ren tankespekulation.

  Vad annars kan kockbristen bero på? Har utbildningsplatserna blivit färre eller har tillgången på utbildningar inte hängt med i utvecklingen och tillväxten i branschen? Jag hör snarare från olika utbildningar att de inte fyller sina klasser så det kanske snarare är överetablering av utbildningsplatser. Fast....om vi har kockbrist och halfyllda klasser så måste problemet ligga någon annanstans.

  Nej, inte världens bäst betalda yrke, men branschens företag har inte hller världens bästa lönsamhet heller, det brukar ju gå hand i hand liksom. Yrket är ofta slitigt och stressigt på tider då alla andra är lediga, men ja, det är då folk går på krogen och naturligtvis alla samtidigt. Kanske är det så att om vi inte ser upp med utvecklingen av kockbristen och tar tag i de problem vi ser idag så blir konsekvenserna allvarliga för vår bransch i framtiden. För årets kockbrist är kanske inte bara en tillfällighet?

  Jag önskar mycket bättre samarbete och dialog mellan näringsliv och utbildning, jag önskar att förutsättningarna för framförallt de små företagen i branschen att skapa lönsamhet blir bättre, det ger oss en större möjlighet att ge yrkena i vår bransch en högre status. För det är de som jobbar i branchen värda. Både företagare och anställda.

 • Arbetsförmedlingens regler hindrar arbetsgivare att annonsera

  För en tid sen satte jag in en annons på Arbetsförmedlingen ( AF ) eftersom vi söker personal till sommaren. Annonsen gick ut den 5 maj och idag så ville jag förlänga den eftersom vi inte fått de svar vi önskade. Några timmar efter att jag skickade in annonsen så ringer en man från AF. Jag blir lite förvånad men samtidigt glad för jag tror ju att han vill resonera om annonsen jag skickat in och kanske resonera om hur de kan stå till tjänst.

  Men nej.

  Mannen upplyser mig om att de inte kan ta in annonsen eftersom det måste vara 14 dagar mellan varje annons. Det är då 7 dagar kvar innan jag kan få sätta in denna. Sådana är reglerna.

  - Ok, svarar jag. Jag är en arbetsgivare som söker personal och det finns en arbetslöshet därute. Tycker du det känns som en bra regel?

  - Ja, så är reglerna. Det beror på att stora företag missbrukar systemet.

  Vi resonerar lite till, jag ifrågasätter hur de kan ha så idiotiska regler och hindra arbetsgivare från att annonsera efter personal på en arbetsförmedling. Sen lägger vi på.

  En stund senare ringer mannen upp igen och säger att han kan frångå reglerna och låta mig annonsera. Men bara för den här gången, det måste jag vara medveten om. Tack säger jag och är tacksam för det finns ju liksom ingen annan arbetsförmedling att gå till.

  Under de 13 år vi har drivit den här verksamheten, med säsongsanställd personal varje år, så har aldrig någon från arbetsförmedlingen kontaktat oss för att erbjuda sina tjänster - trots att vår annons finns på deras hemsida varje vår! De gånger jag själv kontaktat AF per telefon så har det slutat med att vi gör hela sökjobbet själva - trots att människor står inskrivna på arbetsförmedlingen som arbetssökande. AF kan inte gallra och skicka sökande med rätt kompetens, jag menar jag har ingen nytta av en plåtslagare i köket. 

  Jag hade blivit både glad och förvånad om mannen som ringde från AF idag kanske sagt:

  - Hej, jag ser att du vill förlänga er annons. Vad är det som gör att ni vill förlänga? Kan vi hjälpa er med rekryteringen? 

  Men nej, försök till att hindra oss att annonsera var budskapet. Så bästa ni där upp i toppen på arbetsförmedlingen som skapar regler som gör det omöjligt att överhuvudtaget använda era tjänster - hur tänkte ni nu egentligen??

  Jag har gått med ett leende på läpparna hela dagen för detta blev väldigt komiskt och bekräftar mina, sedan många år, tankar om att AF måste reformeras och konkurrensutsättas. 

  Ibland önskar jag att man kunde välja vart ens inbetalda skattepengar skulle hamna. Jag lovar, befintlig arbetsförmedling skulle inte få ett öre av mig.

   

 • Diss, hiss och lycka!

  Så här skulle det vara jämt som vi har det nu! Tryck på bokningen på våra 12 hotellrum, de flesta stannar länge eftersom de jobbar någonstans i närheten. Det snickras på våra 3 nya hotellrum och inom kort ska jag få nöjet att inreda dessa. Det verkligen älskar jag! Men vi behöver få rummen färdiga, helst igår....positiva problem! För mig i köket är det perfekt att varje kväll veta antalet personer som ska äta, eftersom vi under den här tiden på året bara har öppet i restaurangen under helger. Det här är bara bonusmat. Trevligt och väldigt uppskattat.

  Andra positiva händelser är vänner och bekanta som läst om årets satsning på egenodlat, de kommer förbi med lite plantor av olika slag. Igår blev den 2 bonuspumpaplantor och 2 bonustomatplantor. Influerad av grannfrun så blev det ett citronträd inhandlat, men också ett olivträd. En av helgens matgäster som läst om våra odlingar tipsade om att de handlat ett mandelträd för några år sedan, det växer så det knakar! Ja, herregud hur ska detta sluta! Men bor man i Sveriges bästa mylla så måste man ju testa det mesta.

  Veckans diss: Du, förstagångsgäst, som skrev ner oss på bokningssajten för att vi inte kunde uppgradera dig till ett bättre rum. Gratis. För att vi hade fullbokat. Det är trist, för du berättade inte hela sanningen i din rating!

  Veckans hiss: Du, återkommande gäst, som ringde för att kolla om stället bytt ägare. Han kände inte igen det som beskrevs i ovanstående nedskrivning, han hade haft en väldigt trevlig vistelse här förra åreta. Tack för att du ringde och kollade och inte bara trodde på det som skrevs.

  För övrigt, igår när vi körde längs kustvägen mellan Ystad och Skivarp så inser man att man får vara tacksam för detta förbluffande vackra landskap. Allt, precis allt blommar, rapsen lyser fullkomligt över alla fält och havet doftar salt. Det är lycka!

 • Härodlat är målet!

  Det är ju inte bara att stoppa ner lite frön i marken bara för att man vill ha lite grönsaker. Men nästan....

  Nu har vi med hjälp av områdets hustomte Bertil jordfräsat ett helt nytt trädgårdsland. Hustomtar är bra, de liksom bara finns där och grejar med allt möjligt närhelst det behövs som mest. Inte sällan vaknar vi av att någon går lös med trimmer runt hela trädgården för att ta väck allt det där som inte behövs, ogräset. Då är fina farbor Bertil i farten! Fin farbror med mycket energi och stort hjärta!

  Nu har vi iallafall stoppat frön i jorden, massor med frön av alla de slag. Rädisor, betor och morötter i flera färger. sockerärtor, spenat, sallat, brysselkål, massor med squash och massor med de speciella som ger de goda squashblommorna i mängder. Jag är dock lite extra nyfiken på hur kronärtskockorna kommer att ta sig - om de tar sig bra så blir det mycket av den varan på menyn under sensommaren.....

  Varför gör vi det här? Jo, det kallas att testa och försöka, strunta i det man misslyckas med och gå vidare med det man lyckas med. Med andra ord så är detta ett jättekul experiment för att se: Vilka sorter växer bra? Jag tippar att sallat, sockerärtor och squash kommer att växa så det knakar! Morötterna kommer bli ätna av någon äcklig mask, likaså betorna. Fortfarande nyfiken på kronärtskockan! Men framförallt - att ha möjligheten att odla giftfritt, tillaga det i vårt eget kök och servera till våra gäster!

  Vilka eländiga skadedjur kommer att finna en fin boplats? Sniglar, sniglar, sniglar. De älskar Skåne. Mina egna hundar är portade där eftersom deras stora hobby är att gräva. Grönsakstjuvar kanske tittar fram till sensommaren. Får bjuda in de på en fika då.....

  Hur mycket mäktar vi med själva? Jag verkligen älskar att leka lite lantbrukare. De senaste 12 åren har jag inte gett mig själv tiden till det, våra odlingar har varit väldigt sparsamma och bestått mest av örter. Jag vill verkligen göra detta och ser fram emot att få utforma vår meny utifrån vad som kan skördas från landet. Jag är dock ingen lantbrukare och har svårt att hålla mina krukväxter hemma vid liv, så en utmaning. Ja.

  Mitt halvdagspass är till ända (andra halvan ska jag kurera mina onda leder) och jag inviger den nya altanen med ett fantastiskt glas vitt!

 • Vårbudgetens käftsmäll

  13:e säsongen för oss här på Skivarps Gästgivaregård. Det har verkligen varit dalar och toppar men nu tänker jag ägna mig åt vad kostnader har för betydelse för ett småföretag på landsbygden.

  Till att börja med så finns det de som tror att om man inte klarar alla de kostnader som företaget ställs inför, inberäknat skatter, arbetsgivaravgifter och moms så är affärsidén kass. Det finns de som tror att alla företag inom samma bransch har samma förutsättningar och borde då också kunna bära samma kostnader. Det finns de som tror att vi som driver företag tjänar grova pengar för att vi har anställda som jobbar i våra verksamheter. Det finns de som anser att lägre skatter är subventioner.

  Jag håller inte med de som tror så. Jag vet att det inte är så. Jag vet att högre skatter och avgifter självklart påverkar de antal jobb som skapas, hur stora investeringar som görs och detta är en del av tillväxten. Jag vet att förutsättningarna för olika företag i samma bransch kan stå milsvida från varandra, att driva en säsongsverksamhet på landsbygden innebär att nästan hela årets omsättning skall tas in på mindre än 4-5 månader. Sårbarheten blir så märkbar. Jag vet också att småföretagarens lön ofta ligger på gränsen till fattigdom i Sverige. Fattigdosmgränsen är 11000 kr. Handen på hjärtat småföretagare, hur ofta är ni under gränsen?

  Jag vet också att lägre skatter och arbetsgivaravgifter inte är en subvention, det är stimulans till näringslivet, till företagen, till småföretagen. Ni vet de där som skapar jobb. En stimulans som skapar förutsättningar även för de minsta företagen i de lugnaste delarna av landet att vara verksamma och skapa jobb

  Så kommer då vårbudgeten som en käftsmäll, kanske ingen överraskning men budskapet från högre ort är tydligt: Besöksnäringen har gjort ett fantastiskt jobb genom att ge unga människor ett första jobb, men vi gillar inte att ni gör det så därför toppar vi nu arbetsgivaravgifterna för ungdomar. De behöver inget riktigt jobb, de behöver träning på äldreomsorg! Vi toppar dessutom med att belägga de som inte har tunnelbana med högre besninskatt och etanolskatt, för varför ska vi ha en landsbygd med levande företag och människor som bor där?

  Detta är med all säkerhet sista sommaren då vi nästan uteslutande har ungdomar som jobbar här på gården, för varför ska vi välja de som behöver läras upp när vi kan anställa erfaren och självgående personal för nästan samma pengar. 

  Ja, det låter bittert, men när man som god skattebetalare som satsat alla sina pengar, megamånga timmar och energi på att driva upp en döende verksamhet och kulturfastighet, anställt unga människor i sitt första jobb genom åren får ett straffpaket från regeringen så blir det bittert. Det känns verkligen som att backa bandet. 

  Förlorarna är inte bara ungdomarna och företagen, utan hela samhället där fler unga hamnar i utanförskap och behöver stöd och landsbygdens småföretag klappar igen och bidrar till landsbygdsdöden.

  Varför ser man inte detta?

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons