• Nu vet Malmöcentern allt om dubbelstötens konsekvenser

  Olika politiska partier har olika agenda hur jobb skapas i Sverige, en del menar att de skapas utifrån olika åtgärdspaket med bidrag direkt ur statskassan, en del menar att jobben skapas utifrån förutsättningar som företagen har. Jag tror på det senare, företagen är jobbskaparna. 

  Politiker är de som skapar förutsättningarna och okunskapen om företagens villkor  är den riktiga fienden till bra lösningar, det är svårt att finna de rätta argumenten om man inte riktigt känner till bakgrund, verkan och konsekvenser av olika politiska beslut.

  Ikväll var jag inbjuden till Malmöcentern för att berätta hur det är att driva en mindre hotell- och restaurangverksamhet i Sverige och vad dubbelstöten innebär i praktiken. Jag har berättat om våra turer med brandmyndigheterna, hur godtyckliga inspektioner skapar dyra konsekvenser och hur avgifter debiteras utifrån omsättning. Jag har berättat om dubbelstötens effekter och konsekvenser som hotar hela vår bransch. 

  Även om Malmöcentern är med på tåget om att motarbeta att dubbelstöten blir verklighet så är det viktigt att ge dessa politiker argument från verkligheten. Jag tycker det är oerhört viktigt att de får en berättelse från en livs levande företagare, någon som de kan använda i sina debatter med andra partier eller när de möter väljare. Jag tycker det var ett mycket bra initiativ att bjuda in en livs levande krögare för att få mer "kött på benen" för att de ska kunna driva en så viktig fråga för vår bransch. Efterlyser fler sådana vakna och nyfikna politiker och hoppas på fler inbjudningar från andra partier! 

 • Att skänka bort en idé

  Barn är entreprenörer. De hittar på alla möjliga lekar, roller, problem och lösningar. En del klarar det riktigt bra medan en del kan bli enbart frustrerade av alla problem de stöter på när legoborgen bara rasar, sandslottet rämnar eller cykelbanan regnar bort. Många tar med sig entreprenörskapet hela livet, de blir människor som ser ett behov och skapar en lösning.

  Mycket av min tanketid går åt till att lösa problem, både negativa och positiva sådana. Nej, det är inte roligt att behöva lösa alla sorters problem, men många är ju rena utmaningen och mynnar ut i en skön känsla i hela kroppen och själen när lösningen är funnen. Men det här med entreprenörskap och behov då? Jo, tidigare idag så hämtade jag min gamla mamma för att hjälpa henne till polisstationen så hon kunde ansöka om nytt ID-kort. Eftersom hennes pass hade gått ut så var någon tvungen att intyga att hon var den hon var. (Ps. Det var ju fortfarande samma person i hennes gamla pass, bara att det varit ogiltigt i en vecka....).

  37 nummer före oss i Ansökankön. Många fler i Avhämtningskön. Jag snittade att varje ansökningsärende tog ca 5-6 min och de var ju såklart flera handläggare. Det finns en automat med kexchoklad och annat godis samt läsk. Lokalen är ganska stor och fruktansvärt tråkig. Rastlösa barn hoppar hage på klinkerplattorna, en del kivas med sina småsyskon och föräldrarna försöker så gott de kan att roa barnen, några skriker för det är varmt, det finns inte sittplatser till alla. 

  Så här är det säkert varje dag hos polisens pass- och IDkortsavdelning. Säkert ännu värre längre fram till sommaren.

  Behovet då? Under den 1,5 timme som vi väntade hade det smakat ljuvligt med en god kopp kaffe, ett glas iskallt vatten, en smarrig macka och kanske en glass. Barnen som väntade hade säkert mått bra av att bläddra i lite böcker samtidigt som de kunde dricka något eller få en bit mat eller fika. Ett legobord hade suttit fint. Exakt, ett kafé med en pysselhörna var behovet.

  När det så var vår tur så hjälper jag mamma til handläggaren, hon får mitt leg också för att jag ska ju identifiera min mamma. Efter ett tag frågar hon lite försynt: - Är det inte du som har Skivarps gästgivaregård?

  - Jo, svarar jag förvånat. 

  Hon berättar då att hon lyssnat på en inspirationsföreläsning jag hade på en Starta-företag-dag för en tid sedan och att hon blev så glad och glömmer aldrig vad jag sa. Hon var där som deltagare då hon hade en tanke på att starta något eget framöver.

  - Du, sa jag, ett kafé med pysselhörna här i lokalen vore toppen. Starta det, dina kollegor skulle få en mycket behagligare arbetssplats och kunderna skulle bli glada kunder!

  Tänk om hon tar utmaningen och löser problemet, så glad jag skulle bli!

 • Bjud in en politiker du också!

  Igår deltog jag i Visita Södras årsmöte på fantastiska Ystad Saltsjöbaden Hotel. Tyvärr så har jag under alla år inte deltagit i dessa årsmöten då de sammanfallit med att vi har jobbat. Men nu var det dags att få mingla med likasinnade i branschen, få snacka lite om säsonger, mat och inte minst framtiden. Jag fick möjlighet att innan dagen avslutades för middag berätta om mitt jobb med att skapa opinion med FB, Twitter och bloggarna (jag har fler än denna:)). 

  Det var så att när jag 2008 blev ambassadör för kvinnors företagande så skrev jag mitt första blogginlägg. Det blev fler, och fler, och fler och någonstans där så började dialogerna med läsarnas kommentarer. Att jag inte var ensam med olika tankar om hur man kan förbättra företagandet blev snabbt ganska uppenbart. Inför valet 2010 stod jag på barrikaderna för en sänkt restaurangmoms, jag startade en namninsamling, jag skrev debattartiklar ensam och med andra, det blev många blogginlägg och jag bjöd in de skånska riksdagspolitikerna att gå momspromenader. Jag är helt övertygad om att mitt och många andras opinionsbildande jobb fick argumenten för en sänkning att gå i mål och vinna.

  Så har det fortsatt. FB och Twitter är stora kanaler, mina bloggar likaså. Jag är öppen, jag är ärlig, jag säger vad jag tycker. Min man gav mig namnet Norrländska Terriern i Skåne för ett antal år sedan, ett varmt hjärta inuti men bitsk utanpå, en terrier som inte släpper taget. Min öppenhet gör att jag får många klappar på axeln men även mycket skit och trista kommentarer, en del rent otrevliga och ilskna. Obehagligt i början, man tar det personligt och undrar om det är värt det.

  Men jag har bestämt mig för att det är värt det. Eftersom dialogen är öppen för alla så är det alltid någon som snappar upp olika argument  och tar det vidare, kanske rent av någon som tar ställning.

  Nu är det valår igen och mycket står på spel. Ni som känner mig vet vad jag tycker om dubbelstöten och dess konsekvenser. Jag förmedlar min egen verklighet och vilka konsekvenser det förslaget skulle ge mitt företag. Det är en sanning som ingen politiker kan ta ifrån mig. 

  Jag vädjade till deltagarna på gårdagens årsmöte att också vara med och berätta sin verklighet och sanning, vilka konskekvenser olika förslag ger dem och vilka utmaningar de står inför. Bjud in en politiker, skriv en debattartikel med kollegor i branschen, kommentera artiklar och bloggar, häng med i diskussionerna på twitter och FB. Näe, det verkligen inte alltid som man har samma åsikter, men diskussionerna är alltid berikande på något sätt! 

 • När partipiskan viner så kommer villkoren i andra hand

  Som arbetsgivare, stor som liten, kan man bli ifrågasatt för allt man gör, för det är helt ok i Sverige att göra så. För ett tag sen ifrågasattes Max efter sitt brev till sina anställda där man berättar om de farhågor man har om vi får ett regeringsskifte. Många nyhetsuppslag och skriverier, FB och Twitter fylldes av otrevliga kommentarer om hur mycket makt en arbetsgivare tar sig när man "hotar" sina anställda till ett visst agerande. Det var inget hot, det var en farhåga om vilken sanning som väntar om valsedlarna som väljarna stoppar i kuvertet släpper in dubbelstötens effekter.

  Häromdagen kom LO-filmen. Också den mycket diskuterad, men för en helt annan orsak, att man inte speglat sanning och undanhållit viktig information. Reinfeldts Sverige - en film som visar hur eländigt regeringen har drivit Sverige under sina år vid makten, hur arbetsförhållandena blivit sämre och den stora oron om nuvarande regering sitter kvar. Ingenting om hur förbundet trycker partipolitik i ansiktet på mina och alla andra anställda, som är deras medlemmar. Och naturligtvis ingenting om de jobb som skapats i vår bransch.

  Samma dag ser jag på Twitter att våra anställdas eget fackförbund HRF skriver:

  "Siffror och berättelser från ett förändrat land. Se LO:s valdokumentär. #bytregering #schystpolitik 2014" 

  Jag svarar: "Ogillar att ni påverkar mina anställda med partipolitisk propaganda. Spec då momshöjning och höjda arbgivaravg är ett direkt hot mot deras jobb. Alla anställda är inte V & S anhängare. Tycker facket ska vara partipolitiskt obundet."

  HRF svarar att de är partipolitiskt obundna. De svarar också att nuvarande regering inte har gynnat deras medlemmar. Men de svarar också att de inte är för en momshöjning.

  Jag ställer följdfrågor men får inget svar. I tre dagar har jag ställt samma frågor men tystnaden är total. Man lägger locket på och sticker huvudet i sanden därför att man har inga svar på sina egna påståenden.

  Jag frågar vidare här då:

  - Hur kan man vara partipolitiskt obunden om man öser ut en film där man svartmålar nuvarande regering?
  - Om ni inte är för en momshöjning vilket både S och V har lovat, varför propagera för ny regering?
  - Hur kan man neka att man påverkar medlemmar om hashtaggar #bytregering ?
  - Hur kan man påstå att man inte är partipolitisk om man ingår i en organisation som stödjer ett enda parti med 70 miljoner kronor, pengar som medlemmarna betalat in?
  - Varför sprider ni inte filmen om dubbelstöten, det verkliga hotet mot era medlemmar?
  - På vilket sätt har era medlemmar missgynnats av nuvarande regering?

  Här slår partipiskan högre än villkor som gynnar fackets egna medlemmar. Det de gör idag är att direkt slå undan fötterna på sina egna medlemmar då de propagerar för villkor som kommer att göra många fler arbetslösa. 

  Men det är ingen som pratar om, ingen som vågar, för det är helt ok att göra så i Sverige. Att påverka är bara vissa som har privilegiet att göra, andra ska enbart vara tysta, betala löner och hålla sig till lagen. Är det det som kallas demokrati?

 • Annie Lööf på besök!

  Om man vill möta verkligheten som politiker på toppnivå så kan man inte bara röra sig inom riksdagens väggar, nej det är av största vikt att ta sig ut bland de som driver Sverige framåt, de som skapar jobben, de som gör sina idéer till företag. Småföretagen.

  Idag fick vi äran att ha Annie Lööf på lunch här på Skivarps Gästgivaregård då hon även besökte Ystad och Trelleborg. Tillsammans med lokala centerpartister från södra Skåne fick vi ett par timmars chans att prata om vad som är viktigt för oss och vår verksamhet, nämligen att få behålla förutsättningen för att fortsätta driva vår verksamhet.

  Annie_Jea

  Vi pratade naturligtvis om dubbelstöten, det som oppositionen lovat oss företagare - höjd restaurangmoms och fördubblad arbetsgivaravgift för unga. I vårt lilla företag har vi 19 personer på vår lönelista. Eftersom vi har en verksamhet som är säsongsbaserad så är det säsongsanställningar och timanställningar som är aktuella fr o m påsk t o m jul. Av dessa 19 så är 15 personer under 26 år, ungdomar som har kommit direkt från skolan och inte har någon som helst erfarenhet, ungdomar som fortfarande pluggar och vill ha en extrainkomst, ungdomar som vill ha ett jobb att växa i, få erfarenhet och kompetens och inte minst en referens på pappret som kan ta de vidare ut i arbetslivet.

  Det är inte så komplicerat att jobba på en restaurang, men naturligtvis krävs det en del av handledare och arbetsgivare när de anställda inte har erfarenhet sen tidigare. Både maken och jag tycker det är ett mycket roligt uppdrag att få möjligheten att ge ungdomar en start i arbetslivet. För här finns det framtidstro, det finns vilja och det finns en energi och lust att lära. Det är liksom framtidens kapital de här ungdomarna, ett kapital som vi ska förvalta väl.

  Vad händer då om dubblestöten skulle få fäste i Sverige, dvs om allt för många stoppar V & S valsedlar i kuverten den 14 sep? För vår del så skulle det snabbt innebära att av de 19 som vi har på lönelistan varje år så skulle 6-7 personers jobb försvinna, vilket i sin tur innebär att vi inte kan behålla samma service till våra gäster, vilket sen i sin tur innebär att vi som jobbar här inte mäktar med. Vi drar då ned till att driva detta som enbart ett familjeföretag med enbart bokade restaurangsällskap och hotellgäster som vi erbjuder frukost. För de 19 på lönelistan innebär det att deras jobb och möjlighet till erfarenhet i vår bransch försvinner, tänk då att i Sverige finns det ca 23000 restauranger och många, många fler småföretag med anställda. Kanske blir det så att de går direkt från skolan in i arbetslöshet och får tugga på bidragspengar ett par år. Jag tycker inte det är att förvalta framtidens kapital väl, det är att direkt säga att du är värdelös.

  Även om våra gäster inte är de allra mest priskänsliga så finns det ingen möjlighet i världen att vi kan höja priserna som motsvarar 6-7 personers säsongssanställning.

  Annie är ju såklart redan införstådd med vad dubbelstöten innebär, något som Centerpartiet med Annie i spetsen inte alls står för, men att komma ut till oss som driver de företagen som kommer att drabbas ger en verklighetsbild och här får hon en sanning att ta med sig vidare. Min sanning kan ingen ta ifrån mig, ingen sosse, vänsterpartist, facklig representant eller någon annan kan ta den ifrån mig. Jag är också övertygad om att den sanningen som jag och min man lever i vårt företag speglar oerhört många fler småföretagare i Sverige. Sanningen som jag pratar om kommer att drabba oerhört många människor som vill ha ett eget jobb med en egen lön, m a o ett värdigt liv. Om dubbelstöten blir verklighet vilket jag hoppas att fler människor förstår innebörden av.

  Stort tack för ditt besök bästa Annie, fint att du tar dig tid med oss småföretagare för att få en bild av vår vardag o verklighet!

  Annie_Jea_Johan

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons