• Här finns flera enkla jobb!

  Det talas mycket om enkla jobb. En del talar om de som att det skulle vara människan som utför jobben som är mindre värd, mindre intelligent eller rent av mindre människa. Så är det ju naturligvis inte. Det är inte heller så att det är ett jobb som är mindre viktigt.

  Hos oss på gästgivaregården finns det flera enkla jobb att utföra. Under vinterhalvåret sköter jag och maken dessa själv, då vi har lågsäsong. Under sommar och höst, ja fram till annandag jul hinner vi helt enkelt inte med att sköta allt själva. Då har vi annan personal som gör det.

  När säsongen startar så har vi 15 hotellrum som ska städas i princip varje dag. Det är ett vad jag kallar enkelt jobb. Nej, jag påstår inte att det inte är fysiskt tungt, men du behöver inte ha någon akademisk utbildning för att städa, du behöver inte heller kunna perfekt svenska för att bädda sängar, du kan vara både ung och gammal, ja äldre då. I år har vi samma ungdomar i "städet" som gjort det i många år nu. De kommer självklart inte göra detta för evigt, men de kommer att få referenser från oss den dan de har utbildat sig klart och bestämt sig för vad de ska göra i framtiden. Men vi har även en nyanländ tjej som inte varit i Sverige så länge i "städet". Det är ett sätt för henne att få in en fot på arbetsmarknaden, att prova på, att tjäna en egen lön, att skapa ett nätverk som hon inte har naturligt här då hon inte är uppvuxen i landet, inte har skolkamrater och hela släkten här. 

  Vi har en stor trädgård med massor av gräsmattor som ska klippas och rabatter som ska rensas på ogräs, grusgångar som ska krattas och pellets som ska ner i pannrummet. Det är också ett enkelt jobb, nej inte det heller nödvändigtvis fysiskt lätt. Vi har den här sommaren en kille som anlänt ensam till Sverige men har på ett år lärt sig svenska jättebra. Han vill jobba och tjäna pengar och även han kan få med sig en referens från oss när säsongen är över, ett bevis på att viljan finns och med det leendet på läpparna när han jobbar så kommer vi inte släppa honom i första taget!

  Servering kräver att du kan språket, men att plocka disk från tomma bord och diska det kan man göra utan utbildning eller någon större kunskap av språk. Det är också ett enkelt jobb man kan utföra här hos oss.

  Alla dessa enkla jobb är nödvändiga att de utförs korrekt, att de blir väl gjorda och att resultatet faller våra gäster i smak. Det är alltså väldigt viktiga jobb, även om de är enkla. De anställda har inte någon mindre kvot av intelligens för att de utför dessa jobb, men det är en inkomstkälla och skapar möjligheter. 

  Då när jag ändå är igång med enkla jobb så varför ska vi då ha lägre ingångslöner?
  (OBS! Ingångslön, ingångslön, ingångslön)

  Att beredas möjlighet att gå från ett lågt bidrag utan att behöva lyfta ett finger till att utföra ett jobb med en lägre ingångslön, men högre än bidrag:

  1. Är mer värdigt en människa

  2. Skapar möjligheter

  3. Ger erfarenhet och kunskap

  4. Ger referenser

  5. Sänker trösklarna in  

  6. Är en samhällsekonomisk vinst - 1 fler skattebetalare blir 1 mindre bidrag!

  7. Gör att fler arbetsgivare har råd, ffa småföretagen 

  8. Går att förhandla om

  De som vrider på dessa ord "enkla jobb" och "ingångslön" till att ha andra betydelser såsom mindre värda, underbetalda osv ser nog inte riktigt sammanhanget med att utmaningarna vi står inför kräver att vi tänker om. I annat fall kommer vi som har ett jobb eller företag bli totalt sönderskattade, ännu mer än vad vi är idag. De som också gnäller över att vi företagare på så sätt skulle få mer pengar i fickorna kanske ska ha i åtanke att även vi utför de enkla jobben, många gånger till lön under befintliga ingångslöner. Men vi är envisare än fan i våra egna ögon men får skylla oss själva i andra.

 • Att lära barn uppskatta bra mat lönar sig!

  Jag minns gnället vid matbordet när barnen var små. Jag försökte för det mesta laga ordentlig mat till familjen och det var väl inte alltid uppskattat. Klumparna i hemstötta potatismoset eller fiskpinnarna gjorda på riktig torsk och panerade enligt konstens alla regler var aldrig populärt för det smakade inte som på dagis eller på skolan. Att på söndagsmiddagarna vara tvungen att smaka mammas test på nya menyer var ju bara jobbigt. Alla dessa filéer och fiskar med alla möjliga och omöjliga tillbehör var bara konstigt. Jodå, visst kunde även en mamma känna att man kunde ge upp och gå till affären och köpa färdiga fiskpinnar och sås på påse. Men nä, envis som synden så gav jag inte upp. Att lära sig uppskatta bra mat tycker jag är viktigt.

  Och vet ni vad? Det lönade sig verkligen.

  Vi är nu mitt i en högsäsong igen och den känns bli bättre än den varit på länge. Jag anställde en kock för hela säsongen, tanken var att min kroppp skulle få en chans att vila från de allra längsta dagarna och kanske inte behöva vara den som kommer först och går sista varje dag under hela säsongen. Men kocken blev långtidssjuk innan vi ens kom igång. Inget att göra åt det, bara ta nya tag och söka en ny. Inte världens enklaste precis innan säsongen sätter igång och med den kockbrist som råder.

  Men, jag tror att jag denna sommar har den mest engagerade kocklärling jag någonsin haft. En person som vet att smaker ska gifta sig, som kan prata mat, som kan prata kombinationer och smaker, som vågar testa. En person som uppskattar mat lagad från grunden i vårt eget kök och som uppskattar när vi får varor från ortens producenter, småföretagare som sliter för brödfödan, precis som här. Det är en person som verkligen har fått lära sig att uppskatta bra mat. 

  Personen hade precis sagt upp sig från sitt jobb inne i stan, han ville utvecklas, han ville inte bara servera utan mer jobba med mat och lära sig. Han har fortfarande väldigt mycket att lära med tekniker och logistik, men intresset är det inget fel på.

  Personen är vår yngste son.

 • Sjukt förslag på obegränsad tid

  Nej, vet ni vad, socialförsäkringsminister Strandhälls sjukskatt kan ni kasta i soporna. Bums! Varför? Jo det ska jag berätta.

  Vid nästa anställningsintervju kommer jag vara oerhört noggrann med att säkerställa vad personen sysslar med på fritiden. Motorsport, alpina sporter, hästsport, dykning, bergsklättring och andra riskfyllda fritidssysslor gör att personen åker av listan. Nästa fråga är vad det finns för sjukdomshistoria. Kroniska sjukdomar, ärftliga sjukdomar eller olycka som gett men, värk, svagt hjärta, psykiska problem? Kan jag få ett intyg från försäkringskassan kanske på personens sjukskrivningshistoria? För det kommer att vara nödvändigt för att kunna avgöra om hen ska stå kvar på listan eller inte. Jag kommer att vara mycket mer frågvis än vanligt och anställningsintervjun kommer i det närmaste likna en hälsokontroll. Jag kanske måste kräva en riktig hälsokontroll? Kanske jag är så frågvis att den person med mest kompetens petas av listan redan här. Kanske så frågvis så att den som mest behöver jobbet, som har levt längst i utanförskap kommer att bli kvar där. På obegränsad tid.

  Det låter hårt och hjärtlöst. Men det är så här att varje företag vi startar har vi satsat egna pengar i, våra egna tjänade och skattade pengar. Vi satsar ofantligt mycket tid och energi på att driva ett företag, att bygga upp en lönsamhet och skapa en framtid med investeringar och jobb för flera. Att starta ett nytt företag är ännu mer riskfyllt då du inte kan leva på din historia. Vi sover få timmar per dygn periodvis, vi tar semester när det blir möjligt både med tanke på kassa och tid, våra barn har i princip vuxit upp i våra företag, vi är de som kommer först på morgonen och går sist på kvällen, vi är de som står här när de andra är sjuka.

  Att riskera att hamna i en situation där företaget ska under en obegränsad, observera detta OBEGRÄNSAD, tid betala 25% av en persons sjukpenning, det är fullständigt uteslutet. För att personen skadat sig på fritiden, fått en obotlig sjukdom, fått utbrott av en ärftlig obotlig sjukdom. Ska det också vara mitt ansvar under kanske en livslång tid? Lägg detta på hög och anta att företaget råkar ut för den här typen av sjuklöneansvar flera gånger, ja då kanske vi står här med sjuklöner för fyra sjuka personer som inte är på jobbet. PÅ OBEGRÄNSAD TID!!! Företaget ska ju dessutom betala deras vikaries löner.

  Strandhälls sjukskatt kommer också att knäppa igen dörren för de som aldrig ens kommit in på arbetsmarknaden. De har ingen referens, de har ingen som kan intyga att detta är en person som inte är långtidssjuk. De är i utanförskap. På obegränsad tid.

  Glöm inte att vi företagare redan tar ansvaret för de första 14 dagarna av de anställdas sjukdom, vi betalar redan till socialförsäkringen genom arbetsgivaravgiften och vi har långtgående ansvar för arbetsmiljön.

  Om det är någon som tror att långtidssjukskrivningarna kommer att minska för att någon annan betalar så tror ni fel. Varför skulle en cancersjuk bli frisk fortare för att jag betalar 25%? Eller varför skulle en ärftlig obotlig sjukdom inte bryta ut för att jag betalar 25%? Eller varför skulle den offentliga sektorns sjukskrivningar minska för att jag som småföretagande arbetsgivare ska betala 25%? Den offentliga sektorn får väl ändå sina budgethål stoppade någonstans. DET FÅR INTE JAG. Det är ju även känt att det är i den offentliga sektorn som de stora sjukskrivningsproblemen finns. Inte hos oss.

  Det här förslaget är inget annat än ett sätt för regeringen att gömma en statlig utgift, då kan de visa sig duktiga i budgetsammanhangen. Sanningen är ju en helt annan. Folk blir ju inte friskare.

  Nånannanismen tar vid igen så kasta det här förslaget där det här hemma – i soptunnan!

   

 • A taste of Vietnam

  För 20 år sedan besökte jag Hongkong och på den resan gjorde vi ett stopp på stadens matmarknad. Resten av resan var jag definitivt icke köttätare.

  Idag har jag och maken deltagit i en "cooking school" i Mui Ne i Vietnam. Ett litet utekök alldeles vid stranden där man får testa på den vietnamesiska matkulturen. Väldigt enkel mat, men jag tyckte framförallt att det skulle vara spännande att få kunskap om vilka kryddor och såser man använder i maten.

  Vi startade med att besöka den lokala matmarknaden och då jag för 20 år sedan besökte marknaden i Hongkong så var jag inte "arbetsskadad" från det svenska, klinsikt rena köket och hantering av råvaror. Nu är jag det vilket inte gjorde saken bättre. 

  Det finns ingenting i deras hantering av mat som tilltalar mig. Köttet ligger framme på vanliga bänkar, flugorna är många till antalet, fisken hanterar man på marken där alla besökare och katter går. Lagad mat läggs i små plastpåsar och ligger framme i ca 35 graders värme hela dagen. Det finns ingenstans att tvätta händer eller redskap, man använder den redan smutsiga handduken istället. Doften gör inte alls detta något bättre. Nåväl, vi bjuds att smaka några saker. Jag ska erkänna att jag är väldigt försiktig.

  Jag är dock väldigt avundsjuk på det utbud av frukt och grönsaker som finns att tillgå här. Å, tänk att få ha det så hemma i Sverige! Vi smakade på en drink gjord på sockerrör och en minivariant av lime. Den ska vara stärkande och när små barn blir för varma i hettan här nere så badar man dem i juicen av sockerrör.

  Väl tillbaka i cooking school så börjar vi då tillaga maten. Vi gör en chicken curry med sötpotatis, lök, bönor och lemongrass. Massor med chili och curry, men också mycket socker! Det smakar bra, men bättre när man får balansera sötman med en sås av salt, peppar och lime. 

  Vi gör en nudelsallad med vinägerbadade strimlade morötter, mynta, grillat fläskkött och en underbar vitlökssås med fischsauce som bas. Det var supergott men lite svettig under näsan blev man allt.

  Vi gjorde de så berömda friterade springrolls av "ricepaper" fyllda med räkor, svamp, lök  och morötter. Tekniken att rulla och fästa lärde vi oss och vår kursledare blev så imponerad av mina rullar så hon gratulerade min man, för att han säkert får så god och fin mat hemma! Ja, nu visste hon inte vårt yrke och vi lät det förbli en hemlighet. Dessa "ricepaper" måste vi köpa hem ett gäng av!

  Desserten var ju inte någon favvo. Jelly coconut with sweet coffee. Spännande sätt att koka kaffe på men hela kompositionen var faktiskt ganska läskig!

  För att sammanfatta den delen av vår resa så kan vi konstatera att socker är en vanligt förekommande ingredients i all slags mat, och inte bara en knivsudd utan ofta 5-6 matskedar. Maten är enkel att tillaga, inte alls komplicerad och kryddorna är en så viktig del av matlagningen. Jag kommer fortsättningsvis att övervägande äta vegetarisk mat under resan och lite shopping av kryddor och ricepaper är nödvändigt!

  Underbara människor vartän man befinner sig och vi har sett lite av insidan av Vietnams matkonst!

 • Konsten att ladda ner - semesterträning!

  60-dagarspasset är över. Vi har trots vädret haft en mycket bra sommarsäsong, många, många semesterfirare har besökt oss. Det halvdanna vädret till trots. Senaste veckan har jag sett många uttrycka sin ångest över "hur ska jag kunna ladda upp för jobbet nu". Det tycker jag är ett tydligt och bra tecken på att man verkligen kopplat av och kopplat ned.

  Nu ska jag koppla ned en aning, dvs slå av på takten och ha några dagar i veckan utan köksarbete. Samtidigt som det är oerhört skönt att fokusera på någonting annat än mat, hur mycket ska vi preppa, hur mycket är det bokat, hur många utöver det dyker upp, hur många personal är vi så är det lite ångestladdat att koppla ned. Under den här perioden med högsäsong går jag på till 100% - hela tiden, nåt annat finns inte. Det sista jag tänker på innan jag somnar är hur kvällen varit, hur har det gått, vad blev inte bra, vad blev bra, vad behöver vi till morgondagagen, fick jag med allt på listan osv. Det första jag tänker på när jag vaknar är fortsättning från föregående tankar. 

  Säsongen är kort, den måste bara snurra. Det går inte att koppla av då.

  Men nu drar vi ner på takten lite, skolorna har börjat, många semeserfirare har börjat jobba, några finns kvar i regionen framförallt de utländska gästerna. Men de är inte tillräckligt många för att vi här på landet ska ha öppet varje dag. Vi går in i en mellansäsong.

  Vi har mängder med saker som ligger på hög att göra, färdigställa sista hotellrummet, ta tag i pappershögarna vi odlat under sommaren, planera höstens gåsamiddagar och julborden, planera vinterns remake av de gamla hotellrummen. Ja, listan kan bli hur lång som helst med göromål trots att restaurangen inte är öppen. Då är det viktigt att prioritera nedladdning. Annars går man in i den berömda väggen.

  Hur gör jag då? 

  Jag avsätter minst 2-3 timmar varje dag till mig själv. Jag lägger mig på verandan på en solstol, jag promenerar eller tar en cykeltur med hundarna, åker in till stan och bara strosar och fikar, jag skriver, vi besöker andra restauranger de kvällar vi inte har hotellgäster, vi umgås med vänner och grannar över en kaffe, en middag eller ett glas vin. Men framförallt - jag planerar när jag ska göra mina måsten och där är det jag som bestämmer när det ska göras eftersom det inte styrs av våra öppettider. Vi har 2 veckors absolut semester i september så detta med att ladda ned kallar jag semesterträning. Förmodar att fler småföretagare i besöksnäringen behöver semesterträna efter en högsäsong. 

  Inte helt enkelt, men jag tränar på!

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons