• Så här drabbas ett småföretag på landsbygden av en rödgrön regering!

  Bästa vänner!

  Vårt företag är ett lite familjeföretag med mestadels säsongsverksamhet. Sommarens medarbetare är till största delen ungdomar under 25 år som har sitt sommarjobb här. Vi serverar mat till våra gäster som tillagas i vårt kök av färska råvaror, gärna närproducerade och svenskt kött som följer världens strängaste djurskyddslagar.

  Idag betalar jag in arbetsgivaravgifter och moms för en sommarmånad. Summan är 75107 kr. Det gör jag gärna då det bidrar till vår gemensamma välfärd. Vårt företag bidrar. Ungdomar får jobb och egen lön.

  Nu går ni till val. Om ni, svenska folket, väljer en rödgrön regering så kommer vi inte att ha råd med dessa ungdomar. Vi kommer att vara tvungen att fundera på hur vår verksamhet ska se ut i framtiden. Om deras löften om höjd arbetsgivaravgift för ungdomar och dubblerad moms på vår restaurangmat blir verklighet så får färre ungdomar sitt första jobb här, en liten ort på lansbygden där ungdomsarbetslösheten är hög.

  Och vår inbetalning idag hade varit 126 139 kr istället.

  Du väljer.

 • Stefan Löfven, är du värdig statsministerposten?

  Idag skriver ni i DN om era ”Skarpa reformer” för att stärka skola, jobb och välfärd. Som företagare sen 20 år så blir jag oerhört störd över att ni har glömt hela den del som är grunden för detta, nämligen företagen i Sverige. Socialdemokraternas skarpa reformer ska alltså genomföras utan att företagen är delaktiga på något sätt? 

  Ni vill knäcka ungdomsarbetslösheten. Ja, det är vi många som vill. Som förälder och som arbetsgivare i en växande bransch, restaurangbranschen, så möter jag många ungdomar. Dom vill jobba, tjäna pengar, få ett yrke och ett värde. En del väljer skolan, en del väljer att jobba några år, en del kör en kombo. Trots en global lågkonjunktur så har vår bransch lyckats växa och skapa jobb, mycket beroende på reformerna om sänkt moms på restaurangmat och de låga ungdomsarbetsgivaravgifterna. Men du tror ändå att vi krögare har hamnat i ett guldregn där vi numera kokar soppa på våra guldpengar eftersom vi inte vet var vi ska göra av alla enorma vinster? Vi har enligt er blivit stenrika på att anställa underbetalda ungdomar och på de krogsubventioner vi erhållit. Så mycket fördomar och förutfattade meningar är mer än vad man som småföretagare orkar höra. Att som småföretagare ens drömma om 8-timmarsdagar och 5-veckors semester, löner att leva på och att ligga hemma i sängen vid sjukdom är en utopi som bara de som inte provat tror är en sanning. Att så många som 51% av företagarna har avstått sin lön för att betala sina anställda (källa: Företagarna) är en skrämmande siffra som visar att det är detta vi behöver stärka upp, småföretagarna i Sverige som kämpar in i kaklet för att få en lönsamhet och ett par dagar ledigt. Småföretagen behöver inte mer skattetryck och kostnader, utan det är dags att släppa upp de ovanför vattenytan en gång för alla.

  Jobben i vår bransch är enormt mycket värda för ungdomar som får sitt första jobb, ofta är det arbeten som inte kräver utbildning mer än att man kan utbildas på arbetsplatsen. Det blir lite som ett lärlingsjobb, men med full avtalsenlig lön och försäkring. Många jobbar i branschen för att dryga ut kassan vid studietiden men många går till sitt restaurangjobb varje dag. Men för dig är de jobben inget värt! Är du som inte ser detta värdig en statsministerpost? Jag tvivlar starkt.

  Utbildning är oerhört viktigt, det håller nog de flesta med om, men varför ska utbildning vara något ”istället för”, varför ska inte utbildning vara ett ”också”? Ni skriver att kunskapsresultaten faller och så kan det vara i olika delar av vårt land och så är det definitivt i de (S) styrda kommunerna som Malmö och Göteborg som i Lärarförbundets ranking kommer på plats 245 resp 234 av totalt 290 kommuner. Det är kommunen som är ansvarig för skolan så socialdemokratisk skolpolitik kanske inte är så framgångsrik? Vi behöver naturligtvis fortsätta stärka skola och skapa samarbete med näringslivet, men för att finansiera detta så måste fler komma i jobb. Eftersom du utmanar jobben i restaurangbranschen mot utbildning så har du tappat hela greppet om vad som finansierar vår välfärd. Jobben. 4 av 5 jobb skapas i småföretagen. De två bitarna hör liksom ihop. Glömde du det i ditt manifest? Då tycker jag inte du är värdig en statsministerpost.

  Krogmoms. Krogsubventioner. Krograbatter. Vad är det för något? På krogen har vi fortfarande 25% moms för all alkohol, det är enbart maten på restaurang som fått en rättvis moms i jämförelse med all annan mat vi stoppar i oss. Ni vill att det ska vara skatteskillnad  beroende på om man äter lunchen stressad och gående på väg tillbaka till skrivbordet på jobbet eller om man erbjuds att sitta ner vid dukat bord och äta i lugn och ro. Ni vill att det ska vara olika beskattning på lunchsalladen beroende på om den tillagats i COOP-köket och serveras i plastlåda eller i mitt restaurangkök och serveras på en tallrik. Ologiskt. Det är ingen subvention, det är en rättvis moms. Era bidragsjobb är däremot subventioner.

  Stefan Löfven, hur många småföretagare i restaurangbranschen har du mött och pratat med det senaste halvåret, lyssnat till deras oro? Hur många av de ungdomar som jobbar i branschen har du suttit ner och pratat med det samt berättat om att det de gör inte betyder något för dig, senaste halvåret? Restaurangbranschens företagare är en del av alla företagare i Sverige, en del av alla de småföretag som skapar 80% av jobben. Men du och din politik fortsätter att nonchalera detta och hotar med att mängder av ungdomar slängs ut i arbetslöshet för att sedan ”tas om hand” av staten och dina bidagsreformer. Är det värdigt?

   
 • Äkta (S)ubventioner till låtsasjobb - eller riktiga jobb? Du väljer.

  Jag fick frågan om det inte är egoistiskt att reformerna med sänkt moms på restaurangmat och arbetsgivaravgifter för unga gett mig mer tid? Nej, svarade jag, trots att jag är företagare så är jag också en människa och att ge av min så ofta obetalda arbetstid till en arbetslös ungdom som får lön anser jag inte vara egoistiskt. 

  Ja, så startade den debatt jag deltog i idag, på inbjudan av Visita södra med 2 representanter från (S) och (M) vardera och vi var 2 företagare från branschen. Den där första frågan var bra, jag fick tillfälle att verkligen i en mening berätta vad det handlar om, skapa jobb. Det som däremot gör mig rasande, förtvivlad och oroad är den nonchalans som genomsyrar de socialdemokratiska representanterna rakt igenom hela debatten. 

  Här slänger man sig med ord som branschbidrag och subventioner, man undrar varför vi inte är nöjda med att få bidrag från AF utan vi vill ha mer bidrag, man får det att låta som att restaurangbranschen inte har någon värdighet alls, vi suger, lever gott på skattebidragen som haglar över oss. Sanningen är nog en annan.

  Häromveckan i ekonominyheterna så ställde Martin Ådahl en vidarbefordrad fråga från en restauratör till Magdalena Andersson om vad han ska göra när han måste säga upp personal p g a dubbelstöten.

  Magdalena gav ett glasklart besked: -Det kommer att finnas goda möjligheter för honom att anställa ungdomar som varit arbetslösa ett tag, han kommer att kunna anställa ungdomar subventionerat.

  Ja, exakt så sa hon, subventioner. Äkta subventioner till låtsasjobb. Vi ska alltså säga upp vår personal, slänga ut de i arbetslöshet för att de sedan ska återanställas i subventionerade låtsabidragsjobb. Jag frågar nu idag om inte det är en väldig lång omväg och dyr väg att skapa jobb? Svaret uteblev. Inget svar alls. 

  Det är egentligen två olika diskussioner, den om rättvis moms på livsmedel och den om hur vi skapar jobb. Den första borde vara glasklar, men nej, det är branschstöd enligt (S). Enbart till restaurangbranschen. Den andra frågan är inte enkel, eller jo, om man litar på och värdesätter företagens förmåga så blir det enklare.

  När jag hör Löfven i TV-reklamen säga: "Sverige ska vara ett land där alla kan känna framtidstro och trygghet" så inser jag att han verkligen har glömt alla de som kämpar i sina företag i Sverige. Vi tillhör inte gruppen alla, vi tillhör gruppen ingen. Att det är vi med våra företag som skapar 4 av 5 jobb är värt noll för Löfven och Andersson & Co.

  Att vårt företag som är en pytteliten verksamhet i sammanhanget, men som representerar många, många i samma storlek, både i stan och på landet, kommer att förändras till ett rent familjeföretag om dubbelstöten blir verklighet, att restaurangverksamheten får gå på sparlåga och alla de ungdomar som sommar och höst får möjlighet till första jobbet inte kommer att få den möjligheten längre - det ramlar av sossarna som när man häller vatten på en gås.

  Antingen så skapas det förutsättnngar för företag att anställa personal, betala deras löner från företagets pengar, ge avtalensliga löner och försäkringar eller så gör vi som (S) föreslår, skattar ihjäl företagen, då blir jobben färre och fler får den fina möjligheten att få ett av Löfvens låtsasjobb med bidrag som betalas från staten. Det ger Löfven och Andersson full kontroll på vem som jobbar var, din valfrihet att välja arbetsgivare och arbetsplats försvinner och ditt jobb blir på låtsas, utan morötter och framtidsutsikter.

  Om mindre än tre veckor är det val och vi står inför valet av riktiga jobb med lön eller subventionerade låtsasjobb med bidrag. Vilket av dessa tror du ger dig som arbetstagare bäst framtidsutsikter och skapar ett bättre liv? Vilket av dessa tror du som företagare skapar bättre möjlighet till tillväxt och bra klimat på jobbet? Du väljer.

 • Föraktet för er som utnyttjar arbetskraft ger bitter smak i munnen!

  Det är med sorg jag läser om anställda som arbetar gratis, om invandrade arbetare som utnyttjas av elaka människor för sin egen vinnings skull. Habib och Tareq som jobbar för kaffepengar, som betalat en stor summa för att luras på lyckan, som behandlas som boskap. Det är sorg när människor behandlas på det här sättet.

  Ungdomar som jobbar gratis för att få en referens, som provjobbar i veckor utan lön. Det är också en sorg när jag läser detta. Det är en sorg att läsa att idioter i vår bransch ser sin chans att utnyttja andra människors svagheter. Det är bra att det uppmärksammas, det ska inte finnas, det ska inte få hända. 

  I Habib och Tareqs fall så bör det ju vara solklart att att det är den sk arbetsgivaren som ska straffas och inte de som lurats att söka lyckan. Ge de två en chans att söka annat jobb i branschen, de kanske besitter en ovärderlig kunskap och viljan att göra ett bra jobb - men till en rättvis peng. Ge krögaren näringsförbud för all framtid och straff för människohandel, det är det minsta man kan begära. Fy, vad förbannad jag blir av sånt här!

  Ungdomar som provjobbar då. I veckor utan lön. Det måste vara ett lukrativ sätt att få gratis arbetskraft av unga människor som inte vågar ifrågasätta en arbetsgivare, en ung människa som hoppas få första jobbet och tjäna egna pengar. Lukrativt, men föga etiskt och moraliskt. Jag blir förbannad på er som arbetar på det här sättet, det är inte bara er egen verksamhet ni smutskastar utan en hel bransch. Vilket media älskar, de gottar sig i eländet och vips så har hela restaurangbranschen utnyttjat ung personal och arbetskraftsinvandrarde personer.

  Men då undrar jag:

  1. Personalliggaren. Ni vet det där verktyget som kom till för att motverka svart arbetskraft. Intentionen var toppenbra, den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Jag i min enfald trodde att denna liggare skulle synkas med våra löneutbetalningar för att kontrollera ev svart arbetskraft. Icke. Det man gör är att bötfälla om personer på plats glömt skriva in sig, eller personer som inte är på plats glömt skriva ut sig. Boten är en kontrollavgift och går ej att överklaga, en slags smygskatt då syftet är helt förlorat. Skatteverket - här har ni en stor uppgift att fylla, gör det ni ska för att personlalliggaren ska fylla sitt syfte och sluta lek småpåvar som utdömer straff hos de som jobbar seriöst. Ta de skitstövlarna som verkligen missköter sig.

  2. Facket. Kanske att ni skulle lägga tid på se hur era medlemmar har det på de här sk arbetsplatserna istället för att lägga krutet på att valkampanja för socialdemokraternas bidragslinje som skapar färre jobb i vår bransch. Det är ju era medlemmar som idag har jobb på seriösa arbetsplatser som drabbas av er nuvaranda kampanjande med (S) och (V) politik. Om ni tror att dubbelstötens intåg i branschen minskar svartarbete och svarthandel så är ni på helt fel spår, vi kommer återigen få se en ökad oseriös konkurrens som är svår att matcha om man driver en "vit" verksamhet. Att normen ska vara höga skatter på arbete och restaurangmat känns som att ni verkligen binder ris runt egen rygg och sparkar på era medlemmar. Olönsamma företag skapar inga jobb, det säger ju sig självt.

  3. Media. Ja, det är väl för mycket begärt för att ni någon gång skulle lyfta den stora mängd seriösa arbetsgivare och företagare som faktiskt är verksamma i den här branschen.

  4. Ni som sysslar med gratis arbetskraft och utnyttjande av människor - sover ni verkligen gott om natten? Jag tror inte jag är ensam företagare och restaurangägare som ser detta ni gör med en bitter smak i munnen och föraktar att ni utnyttjar människor för eget vinnande och slänger skit över en hel bransch som skapar tillväxt, jobb och en besöks/matkultur för alla våra gäster!

 • 6% eller 25% beroende på hur eller var du handlar din tågbiljett?

  Det bråkas i media om moms på restaurangmat, man nagelfar enskilda näringsidkare, man ser inte hur det hade kunnat se ut i en global lågkonjunktur om inte reformerna genomförts, man ser inte att branschen skapat tillväxt trots lågkonjunkturen - något som få andra branscher har gjort. Men om man vänder på det…...

  Jag funderar mycket när jag lagar mat i köket och många tankar går ju till verksamheten, utveckling och framtid. Häromdagen så tänkte jag så här:

  Kunden kommer till tågstationen för att köpa en tågbiljett. Hon står vid luckan och pratar med expediten på andra sidan glasrutan. Tågbiljetten hon ska köpa kostar 100 kr + 6 kr i moms. Den tågbiljett hon vill ha är dock slut och expediten rekommenderar henne att gå till andra sidan gatan. Där finns en resebyrå som kanske har biljetter på lager, eller andra lösningar.

  Hon går dit. När hon kommer till resebyrån blir hon hänvisad till en skön stol som hon sätter sig på och på andra sidan bordet sitter resekonsulten. De börjar prata om hennes tågbiljett och ja, det kom precis in en ledig plats på just det tåget som hon frågade om på tågstationen. Hon beställer detta och resekonsulten trycker ut en biljett och packar in den i ett biljettomslag. Priset blir då 100 kr + 25 kr i moms .

  -Ja, momsen är högre för att du får sitta på en stol vid ett bord under tiden vi bokar detta, jag packar in biljetten i ett fodral också. Lite extra service.

  Ja, tänk om det vore så att vi har olika moms på tågresan beroende på hur och var du köper den, hur du blir servad när du köper biljetten. Det är precis samma sak med min sommarsallad, varför vill de de röda partierna (S) & (V) att min sallad ska straffbeskattas med 25% moms när ICA:s sallad tvärs över gatan ska ha en moms på 12%? För att vi erbjuder bord och stol, tallrik o bestick, diskning och service (ja ICA tvärs över gatan har service  ) ?

  Tänk på det nästa gång ni propagerar för att momsen på restaurangmat ska höjas, nästa gång ni skriker att företagaren stoppar skattepengar i egen ficka, nästa gång ni handlar en tågbiljett.

  Dela och fundera!

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons