• Äkta (S)ubventioner till låtsasjobb - eller riktiga jobb? Du väljer.

  Jag fick frågan om det inte är egoistiskt att reformerna med sänkt moms på restaurangmat och arbetsgivaravgifter för unga gett mig mer tid? Nej, svarade jag, trots att jag är företagare så är jag också en människa och att ge av min så ofta obetalda arbetstid till en arbetslös ungdom som får lön anser jag inte vara egoistiskt. 

  Ja, så startade den debatt jag deltog i idag, på inbjudan av Visita södra med 2 representanter från (S) och (M) vardera och vi var 2 företagare från branschen. Den där första frågan var bra, jag fick tillfälle att verkligen i en mening berätta vad det handlar om, skapa jobb. Det som däremot gör mig rasande, förtvivlad och oroad är den nonchalans som genomsyrar de socialdemokratiska representanterna rakt igenom hela debatten. 

  Här slänger man sig med ord som branschbidrag och subventioner, man undrar varför vi inte är nöjda med att få bidrag från AF utan vi vill ha mer bidrag, man får det att låta som att restaurangbranschen inte har någon värdighet alls, vi suger, lever gott på skattebidragen som haglar över oss. Sanningen är nog en annan.

  Häromveckan i ekonominyheterna så ställde Martin Ådahl en vidarbefordrad fråga från en restauratör till Magdalena Andersson om vad han ska göra när han måste säga upp personal p g a dubbelstöten.

  Magdalena gav ett glasklart besked: -Det kommer att finnas goda möjligheter för honom att anställa ungdomar som varit arbetslösa ett tag, han kommer att kunna anställa ungdomar subventionerat.

  Ja, exakt så sa hon, subventioner. Äkta subventioner till låtsasjobb. Vi ska alltså säga upp vår personal, slänga ut de i arbetslöshet för att de sedan ska återanställas i subventionerade låtsabidragsjobb. Jag frågar nu idag om inte det är en väldig lång omväg och dyr väg att skapa jobb? Svaret uteblev. Inget svar alls. 

  Det är egentligen två olika diskussioner, den om rättvis moms på livsmedel och den om hur vi skapar jobb. Den första borde vara glasklar, men nej, det är branschstöd enligt (S). Enbart till restaurangbranschen. Den andra frågan är inte enkel, eller jo, om man litar på och värdesätter företagens förmåga så blir det enklare.

  När jag hör Löfven i TV-reklamen säga: "Sverige ska vara ett land där alla kan känna framtidstro och trygghet" så inser jag att han verkligen har glömt alla de som kämpar i sina företag i Sverige. Vi tillhör inte gruppen alla, vi tillhör gruppen ingen. Att det är vi med våra företag som skapar 4 av 5 jobb är värt noll för Löfven och Andersson & Co.

  Att vårt företag som är en pytteliten verksamhet i sammanhanget, men som representerar många, många i samma storlek, både i stan och på landet, kommer att förändras till ett rent familjeföretag om dubbelstöten blir verklighet, att restaurangverksamheten får gå på sparlåga och alla de ungdomar som sommar och höst får möjlighet till första jobbet inte kommer att få den möjligheten längre - det ramlar av sossarna som när man häller vatten på en gås.

  Antingen så skapas det förutsättnngar för företag att anställa personal, betala deras löner från företagets pengar, ge avtalensliga löner och försäkringar eller så gör vi som (S) föreslår, skattar ihjäl företagen, då blir jobben färre och fler får den fina möjligheten att få ett av Löfvens låtsasjobb med bidrag som betalas från staten. Det ger Löfven och Andersson full kontroll på vem som jobbar var, din valfrihet att välja arbetsgivare och arbetsplats försvinner och ditt jobb blir på låtsas, utan morötter och framtidsutsikter.

  Om mindre än tre veckor är det val och vi står inför valet av riktiga jobb med lön eller subventionerade låtsasjobb med bidrag. Vilket av dessa tror du ger dig som arbetstagare bäst framtidsutsikter och skapar ett bättre liv? Vilket av dessa tror du som företagare skapar bättre möjlighet till tillväxt och bra klimat på jobbet? Du väljer.

 • Föraktet för er som utnyttjar arbetskraft ger bitter smak i munnen!

  Det är med sorg jag läser om anställda som arbetar gratis, om invandrade arbetare som utnyttjas av elaka människor för sin egen vinnings skull. Habib och Tareq som jobbar för kaffepengar, som betalat en stor summa för att luras på lyckan, som behandlas som boskap. Det är sorg när människor behandlas på det här sättet.

  Ungdomar som jobbar gratis för att få en referens, som provjobbar i veckor utan lön. Det är också en sorg när jag läser detta. Det är en sorg att läsa att idioter i vår bransch ser sin chans att utnyttja andra människors svagheter. Det är bra att det uppmärksammas, det ska inte finnas, det ska inte få hända. 

  I Habib och Tareqs fall så bör det ju vara solklart att att det är den sk arbetsgivaren som ska straffas och inte de som lurats att söka lyckan. Ge de två en chans att söka annat jobb i branschen, de kanske besitter en ovärderlig kunskap och viljan att göra ett bra jobb - men till en rättvis peng. Ge krögaren näringsförbud för all framtid och straff för människohandel, det är det minsta man kan begära. Fy, vad förbannad jag blir av sånt här!

  Ungdomar som provjobbar då. I veckor utan lön. Det måste vara ett lukrativ sätt att få gratis arbetskraft av unga människor som inte vågar ifrågasätta en arbetsgivare, en ung människa som hoppas få första jobbet och tjäna egna pengar. Lukrativt, men föga etiskt och moraliskt. Jag blir förbannad på er som arbetar på det här sättet, det är inte bara er egen verksamhet ni smutskastar utan en hel bransch. Vilket media älskar, de gottar sig i eländet och vips så har hela restaurangbranschen utnyttjat ung personal och arbetskraftsinvandrarde personer.

  Men då undrar jag:

  1. Personalliggaren. Ni vet det där verktyget som kom till för att motverka svart arbetskraft. Intentionen var toppenbra, den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Jag i min enfald trodde att denna liggare skulle synkas med våra löneutbetalningar för att kontrollera ev svart arbetskraft. Icke. Det man gör är att bötfälla om personer på plats glömt skriva in sig, eller personer som inte är på plats glömt skriva ut sig. Boten är en kontrollavgift och går ej att överklaga, en slags smygskatt då syftet är helt förlorat. Skatteverket - här har ni en stor uppgift att fylla, gör det ni ska för att personlalliggaren ska fylla sitt syfte och sluta lek småpåvar som utdömer straff hos de som jobbar seriöst. Ta de skitstövlarna som verkligen missköter sig.

  2. Facket. Kanske att ni skulle lägga tid på se hur era medlemmar har det på de här sk arbetsplatserna istället för att lägga krutet på att valkampanja för socialdemokraternas bidragslinje som skapar färre jobb i vår bransch. Det är ju era medlemmar som idag har jobb på seriösa arbetsplatser som drabbas av er nuvaranda kampanjande med (S) och (V) politik. Om ni tror att dubbelstötens intåg i branschen minskar svartarbete och svarthandel så är ni på helt fel spår, vi kommer återigen få se en ökad oseriös konkurrens som är svår att matcha om man driver en "vit" verksamhet. Att normen ska vara höga skatter på arbete och restaurangmat känns som att ni verkligen binder ris runt egen rygg och sparkar på era medlemmar. Olönsamma företag skapar inga jobb, det säger ju sig självt.

  3. Media. Ja, det är väl för mycket begärt för att ni någon gång skulle lyfta den stora mängd seriösa arbetsgivare och företagare som faktiskt är verksamma i den här branschen.

  4. Ni som sysslar med gratis arbetskraft och utnyttjande av människor - sover ni verkligen gott om natten? Jag tror inte jag är ensam företagare och restaurangägare som ser detta ni gör med en bitter smak i munnen och föraktar att ni utnyttjar människor för eget vinnande och slänger skit över en hel bransch som skapar tillväxt, jobb och en besöks/matkultur för alla våra gäster!

 • 6% eller 25% beroende på hur eller var du handlar din tågbiljett?

  Det bråkas i media om moms på restaurangmat, man nagelfar enskilda näringsidkare, man ser inte hur det hade kunnat se ut i en global lågkonjunktur om inte reformerna genomförts, man ser inte att branschen skapat tillväxt trots lågkonjunkturen - något som få andra branscher har gjort. Men om man vänder på det…...

  Jag funderar mycket när jag lagar mat i köket och många tankar går ju till verksamheten, utveckling och framtid. Häromdagen så tänkte jag så här:

  Kunden kommer till tågstationen för att köpa en tågbiljett. Hon står vid luckan och pratar med expediten på andra sidan glasrutan. Tågbiljetten hon ska köpa kostar 100 kr + 6 kr i moms. Den tågbiljett hon vill ha är dock slut och expediten rekommenderar henne att gå till andra sidan gatan. Där finns en resebyrå som kanske har biljetter på lager, eller andra lösningar.

  Hon går dit. När hon kommer till resebyrån blir hon hänvisad till en skön stol som hon sätter sig på och på andra sidan bordet sitter resekonsulten. De börjar prata om hennes tågbiljett och ja, det kom precis in en ledig plats på just det tåget som hon frågade om på tågstationen. Hon beställer detta och resekonsulten trycker ut en biljett och packar in den i ett biljettomslag. Priset blir då 100 kr + 25 kr i moms .

  -Ja, momsen är högre för att du får sitta på en stol vid ett bord under tiden vi bokar detta, jag packar in biljetten i ett fodral också. Lite extra service.

  Ja, tänk om det vore så att vi har olika moms på tågresan beroende på hur och var du köper den, hur du blir servad när du köper biljetten. Det är precis samma sak med min sommarsallad, varför vill de de röda partierna (S) & (V) att min sallad ska straffbeskattas med 25% moms när ICA:s sallad tvärs över gatan ska ha en moms på 12%? För att vi erbjuder bord och stol, tallrik o bestick, diskning och service (ja ICA tvärs över gatan har service  ) ?

  Tänk på det nästa gång ni propagerar för att momsen på restaurangmat ska höjas, nästa gång ni skriker att företagaren stoppar skattepengar i egen ficka, nästa gång ni handlar en tågbiljett.

  Dela och fundera!

 • Vill Sverige ha riktiga jobb eller ska vi "leka affär"?

  Att kalla frågan om rättvis moms på mat för ett hamburgerkrig visar på vilket värde en av Sveriges basnäringar har i media och för den rödgröna politiken. Inget värde alls. Jag läser en artikel i Sydsvenskan idag där man har rubriken ”Valet kan avgöras av hamburgerjobben”. Artikeln gör mig rasande arg då den visar på en väldig felaktig bild av restaurangnäringen. Men det är bara en av flera artiklar och uttalanden under det senaste året.

  Sedan momsen sänktes har 10.000 jobb tillkommit i branschen, 4000 kan direkt hänföras till sänkningen av matmomsen. 10.000 jobb i restaurangvärlden är alltså inte värt lika mycket som i den offentliga sektorn? Vad man glömmer att berätta är att de 10.000 jobben ges till människor av kött och blod, som betalar skatt som går till välfärden så vi kan betala för de där 10.000 lärarna eller sjuksköterskorna. Hur ska vi annars få pengar för det? De regnar ju knappast från himlen.

  Det gör mig rasande när media och politiker kallar lika moms på lika mat för ett branschstöd eller ännu värre ett branschbidrag. Hur kan man motivera att en sallad som tillverkas i mitt restaurangkök ska beskattas 13% mer än salladen som tillverkas i ICA-köket? Hur kan svenska folket blir så lurade om att det handlar om något annat än straffbeskattning för att restaurangen står för personalen som dukar fram salladen, tallrikar, bestick, dukar, servetter, toaletter, disk, värme, försäkringar, el och vatten samt en lokal, ett bord och en stol att sitta på? Stöd? Bidrag? Något sådant har inte kommit mig tillhanda iallafall. De som bidrar är väl ändå vi företagare som driver verksamheter, satsar vår tid och våra pengar och bygger upp företag där människor får riktiga jobb. Inga politiskt fabricerade garantijobb, ungefär som när man var liten och lekte affär i kompisens källare. Det var ju inte på riktigt.

  Diskussionen borde handla om något helt annat. Samma skatt på likadana produkter.

  Jag saknar de rödgrönas diskussion om moms i andra branscher. Var är diskussionen om ”branschstödet” till livsmedelsbranschen, resebranschen, bokbranschen eller kulturbranschen?

  Alla restauranger är inte stora hamburgerkedjor som ligger på torget inne i stan eller längs E4:an där bilturisterna snabbt kommer, äter och åker. Nej de allra flesta är småföretag med få anställda, ofta säsongsberoende, ofta utanför storstäderna där kundtillströmningen är ryckig. De allra flesta är inte heller hamburgerrestauranger, det är en fantastisk variation på utbud av olika typer av matlagning och service. Kanske att ni som propagerar för en höjning av momsen på restaurangmat samt arbetsgivaravgiften skulle ta er en funderare på hur hade det sett ut om dessa reformer inte införts. Fundera på hur många verksamheter som i den globala lågkonjunkturen gått under och dragit med sig både personal och skulder som hela samhället förlorar på. Fundera även på om inte de 10.000 jobben som tillkommit i branschen sedan momssänkningen istället hade varit många, många tusen jobb färre utan reformerna. Fundera också på hur det kommer sig att restaurangnäringen och besöksnäringen som skapar jobb till många, framförallt unga och utlandsfödda har tillväxt under en lågkonjunktur.

  Jag hör ofta argumentet:
  -Men det fanns ju restauranger innan momssänkningen också.
  -Om ni har så dålig affärsidé så då är det väl bara att klappa igen!

  Båda argumenten är rätt. Det fanns restauranger innan också. De gick på knä med en snittnettovinst under 1%. Fusket var enormt för att överhuvudtaget klara sig för en del, något som slog ut de seriösa verksamheterna. Personal fick svart lön. Detta har minskat betydligt. Men är det det ni vill ha åter?

  Affärsidén då? Det kanske inte är den det är fel på men däremot förutsättningarna för att driva en seriös verksamhet med tillväxt och jobbskapande. Och ja, det är sant, många kanske ser sig nödgade att klappa igen när beskattningen blir för hög, för det finns väl ingen tes i världen som kan stå för att högre beskattning ger fler jobb. Är det det ni vill ha? Tomma, övergivna lokaler längs med vägarna.

  Fast det är klart, media och de rödgröna partierna i oppositionen har ju en klar uppfattning om att inget av detta kommer att hända, vi kommer anställa som aldrig förr eftersom vi fanns innan momssänkningen och den globala lågkonjunkturen. Ni vet ju hur det är att driva dessa verksamheter, eller hur? Men det spelar väl egentligen ingen roll då arbete i vår bransch är betydelselöst.

 • Aftonbladets egna tolkning smutskastar hela branschen

  Häromdagen tittade jag på ett inslag på Aftonbladet TV som hade rubriken ”Här är fusket under krogarnas Happy Hour”.

  http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/konsumentdrevet/article44077.ab

  Eftersom jag är i branschen själv men inte så insatt i just fenomenet Happy Hour då vi inte har den typen av verksamhet så blev jag lite nyfiken. Så jag tittar och lyssnar med intresse. I programmet påstås att krogarna bryter mot lagen eftersom man inte rabatterar mat till Happy Hour. Stockholms alkoholhandläggare Carin Cutlip intervjuas i inslaget och hon läser innantill från paragraf 8:21 vad som gäller. Följande läser hon: ”Prissänkning på alkoholdrycker under en viss tid på dagen, sk Happy Hour bör även omfatta mat och lättdrycker”. Nu blir jag ännu mer nyfiken och googlar vad som gäller, för observera att hon läser ”bör”….inte skall. Jag tycker det finns en klar skillnad.

  Jag hittar allehanda olika formuleringar av Happy Hour som finns hos olika kommuner som t ex:

  Haninge

  En tillåten rabattering är så kallad ”happy hour”, vilket innebär att man tillfälligt sänker priset på hela sortimentet, både mat och dryck (alkoholdrycker och alkoholfria drycker). Att enbart rabattera alkoholdrycker är däremot inte tillåtet.

  Halmstad

  Vill du sälja alkoholdrycker till lägre pris än det ordinarie kan du erbjuda ”happy hour” eller ”after work”-priser, men då ska erbjudandet även gälla lättdrycker och minst några maträtter    

  Ekerö

  Däremot är det tillåtet med ”happy hour”, då man tillfälligt sänker priset på hela eller delar av sortimentet, både mat och dryck. Att enbart rabattera alkoholdrycker är inte tillåtet. Priset på alla alkoholsvagare/alkoholfria drycker måste sänkas i motsvarande mån.

  Kristianstad

  Du kan ha rabatterade priser under en tid på dygnet s.k. happy hour eller after work om de rabatterade priserna inte bara avser alkoholdrycker utan också omfattar mat och lättdrycker.

  Tierp

  Det är däremot tillåtet med prissänkning på alkoholdrycker under viss tid på dagen, så kallad happy hour. Då ska även priset på mat och lättdrycker sänkas i samma procentsats.

  Helsingborg

  Det är tillåtet att ha happy-hour försäljning ett par timmar under dygnet.
  Det är inte tillåtet enligt alkohollagen att sälja två öl till priset av en.
  Happy-hour-priserna ska också gälla alkoholfria drycker och en viss del av maten.

  Här finns alltså både formuleringar som ”ska”, ”viss del av maten”, ”omfatta mat”, ”hela eller delar av sortimentet”.

  Alltså ännu mer förvirrande då det verkar vara så att kommuner har olika tolkning av samma lag. Något som förvånar mig väldigt lite då jag under våra 12 år som krögare upplevt en stor variation av godtyckliga inspektioner och inspektörer.

  Men, Folkhälsomyndigheten måste ju ändå vara den som vet så jag kollar deras hemsida och hittar följande:

  Krögare som vill sälja alkoholdrycker under en viss tid på dagen till ett lägre pris kan erbjuda så kallad happy hour, men ett sådant erbjudande bör gälla hela sortimentet. Lättdrycker och mat bör med andra ord rabatteras lika mycket som alkoholdryckerna

  För mig är ordet bör en rekommendation och inte ett tvingande ord, med andra ord så rekommenderar Folkhälsoinstitutet att man rabatterar hela sortimentet. Så vad ovanstående TV-inslag egentligen skulle handla om är Aftonbladets eget dåliga granskande journalistik och kommunernas godtyckliga tolkningar av lagen som gör det omöjligt för krögarna att veta om de gör rätt eller fel. Krögarna har i min mening inte gjort något som helst olagligt om man tolkar ordet bör som enbart en rekommendation.

  Det här är tröttsamt, fult och ska uppmärksammas, att media smutskastar en hel bransch för att de själva inte kan göra sin hemläxa och ett bra journalistjobb utan enbart vill skapa säljande sensationsrubriker. Det är även skrämmande att myndighetspersoner gör uttalanden som spär på denna smutskastning för att de tolkar lagen godtyckligt. 

  Sveriges småföretagare, inte minst krögarna, har en gedigen lista av lagar och regler som ska följas. Till punkt och pricka. Om inte så ryker tillstånd samt böter och vite påförs och företagen hängs ut i media. När inte ens myndigheten kan tolka sin egen regel rätt, hur ska vi då kunna förvänta oss att landets företagare ska kunna följa alla regler?

   

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons