• Vågar jag driva restaurang efter 13 dec?

  Jag vet inte om jag missförstått vad regelförenkling för företag betyder, men jag tror att det ska menas med att det blir mindre krångligt att driva ett företag. Då kanske man glömde restaurangföretagen.

  Nästan var dag som vi serverar mat så har vi gäster med olika allergier, de vanligast såsom gluten och laktos, men även mer ovanliga allergier. Det har aldrig varit något problem, bara gästen säger till vid beställning vad de inte tål. Då lagar vi mat utan dessa produkter i maten, vi erbjuder likvärdiga alternativ om vi inte kan göra exakt kopia av vad som står i menyn. Det bästa, för gästen, är om de säger till i förväg, typ dagen innan. Då kan vi planera bättre och få ett bättre resultat.

  Efter den 13 dec blir det betydligt krångligare. Då ska vi på anmodan berätta vilka allergener som finns i alla rätter. Information kan lämnas skriftlig via anslag som ska finnas tillgängligt i livsmedlets omedelbara närhet, via QR-koder eller appar, man kan också lämna informationen muntligt. Det ska även finnas upplysning om hur konsumenten kan få denna information.

  Tack! …för att detta införs mitt i julbordsruschen, då vi har ca 120 olika karotter, fat och skålar med mat uppdukade på en buffé. Det blir ett underbart kaos när gästerna då enligt den nya lagen ber att vi ska berätta om vilka allergener som finns i varje rätt.

  Lupin. Svaveldioxid. Sulfit. Ingredienser du har koll på?

  Vad innebär detta? Det enklaste är att alla restauranger börjar köpa in färdiga helfabrikat där man kan klippa ut ingrediensförteckningen och visa kunden. Att vara kreativ och skapa mat med fantasi kan ju vara rent ut sagt livsfarligt efter den 13:e december. Att ändra meny med jämna mellanrum som vi alltid gjort blir administrativt för krångligt. Jag kan se mig själv sätta mig käpprak upp i sängen mitt i natten för att jag glömde att berätta om en allergen i någon av maträtterna.

  Det innebär också att vi helt fråntar konsumenten eget ansvar. Nu läggs ansvaret på mig som lagat maten att gästen inte råkar ut för en allergisk reaktion för att gästen kan tiga om vad som orsakar allergin och för mig känns det helt livsfarligt att servera mat på det sättet. Lite rysk roulett utan att jag vet om det.

  Det innebär också betydligt mer administration. Är våra gäster beredda att betala den merkostnaden eller är det jag som företagare som återigen får ta smällen. Kan vi lägga på allergenpåslag? Ja, då åker vi väl på diskriminering av nåt slag.

  En lag av det här slaget fungerar säkerligen på t ex en hamburgerkedja som har samma mat år ut och år in, där det finns hela avdelningar med dietister och personer som sätter menyerna och räknar energivärde etc. Vi är åter tillbaka till ett regelverk som skapas för att passa i ett större företag och där småföretagen får lösa det bäst man vill. Istället för tvärtom. Det är knappast någon kock eller småföretagare som drivit på den här lagen.

  Frågan är om jag vågar driva restaurang efter den 13:e december?

 • LO:s metoder ger önskan om alternativa lösningar

  Jag skriver idag i Tidningen Entreprenörs blogg följande: 

  ”Hoppas du får ett långt och lyckligt liv. Ont i ryggen kommer du ju aldrig att få du har ju ridit på andras ryggar hela tiden!”

  Så avslutas det brev som ett LO distrikt lagt ut på sin FB-sida i början av veckan. Brevet innehåller innan dess former av påtryckningar och smutskastning på människor som valt att inte vara medlem i facket. Det är ett brev som gör mig rikstokig då det riktar sig bl a till en del av de som jobbar och har jobbat hos oss och som valt att inte vara med i facket, Hotell- och Restaurangfacket som är ett LO-förbund. Det är också ett brev som menar att utan facket och de arbetskamraterna så får man jobba som en slav för det finns ingen som för din talan, långa pass och underbetalt arbete, inga raster och osäker arbetsmiljö, obetald semester, du får betala dina egna kläder. Med andra ord så är arbetsgivaren enbart ett svin som inte klarar att skapa bra arbetsmiljöer, schyssta löner och arbetstider och arbetskläder utan ”dina arbetskamrater”. Men också den som inte går med i facket är ett svin, man är en svikare som skiter i sina arbetskamrater.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Några dagar senare tas inlägget bort från förbundets facebooksida och anledningen var helt enkelt att fel människor läste och delade länken. De människorna var kanske arbetsgivare, men även människor som röstade på fel parti, ”moderatsidan” som man benämner den felaktiga sidan av människor på i DN:s artikel. http://www.dn.se/nyheter/sverige/facket-du-har-ju-ridit-pa-andras-ryggar-i-hela-ditt-liv/

  Och dessa har vi avtal med. Jag mår illa.

  Det får mig att genast ifrågasätta varför vi har kollektivavtal med ett LO-förbund. De kan inte sälja sina tjänster på ett schysst sätt utan svartmålar och fryser ut människor som inte delar deras uppfattning om kollektivets varande. Man skickar även ut misstroende mot företagen, arbetsgivarna som de har ett avtal med.

  Jag undrar om de som författat detta fasansfulla brev inser att såväl maffian som andra mindre laglydiga organisationer arbetar på detta sätt, med påtryckningar och utfrysning, för att få människor på sin sida. Särskilt de som är svaga, som inte vågar stå emot, de går med av enbart rädsla. De starka, de som vågar stå emot, hur gör ni med dem? Fryser ut i kylan?

  Jag vill omgående se ett alternativ för vårt kollektivavtal till HRF-facket och dess LO-anslutning. Jag vill se ett fackförbund som jobbar på ett anständigt sätt med både anställda och arbetsgivaren, som inte hotar och leker maffia. Jag vill se ett fackförbund som jobbar för sina medlemmars bästa och skrotar partipolitiken och pengapåsen till socialdemokraterna då deras politik är långt ifrån jobbskapande. Jag vill se ett fackförbund som jag med god känsla i magen kan rekommendera våra anställda att vara medlemmar i, vilket jag definitivt inte gör idag.

  Rekommenderar vidare hela LO-borgen att se över sina strategier i sociala medier och kanske se över sina kunskaper om det nu var så att det inte var meningen att alla skulle läsa. Ja, nu har ju hela Sverige läst, en gång på social medier, alltid på sociala medier. Sorry, men det går inte att sudda så man kanske ska vara medveten om att man får stå för det man skriver. Men i grund och botten vore det på sin plats att se över sina värderingar och hur man raggar medlemmar. Det kan man göra på andra sätt än med påtryckningar och utfrysning, i företagsvärlden så brukar det fungera bättre med bra produkter/tjänster, kanske ett mervärde, ett gott rykte, goda ambassadörer med mera. Det finns tusen andra sätt.

  Detta är så otroligt lågt!

   
 • Så här drabbas ett småföretag på landsbygden av en rödgrön regering!

  Bästa vänner!

  Vårt företag är ett lite familjeföretag med mestadels säsongsverksamhet. Sommarens medarbetare är till största delen ungdomar under 25 år som har sitt sommarjobb här. Vi serverar mat till våra gäster som tillagas i vårt kök av färska råvaror, gärna närproducerade och svenskt kött som följer världens strängaste djurskyddslagar.

  Idag betalar jag in arbetsgivaravgifter och moms för en sommarmånad. Summan är 75107 kr. Det gör jag gärna då det bidrar till vår gemensamma välfärd. Vårt företag bidrar. Ungdomar får jobb och egen lön.

  Nu går ni till val. Om ni, svenska folket, väljer en rödgrön regering så kommer vi inte att ha råd med dessa ungdomar. Vi kommer att vara tvungen att fundera på hur vår verksamhet ska se ut i framtiden. Om deras löften om höjd arbetsgivaravgift för ungdomar och dubblerad moms på vår restaurangmat blir verklighet så får färre ungdomar sitt första jobb här, en liten ort på lansbygden där ungdomsarbetslösheten är hög.

  Och vår inbetalning idag hade varit 126 139 kr istället.

  Du väljer.

 • Stefan Löfven, är du värdig statsministerposten?

  Idag skriver ni i DN om era ”Skarpa reformer” för att stärka skola, jobb och välfärd. Som företagare sen 20 år så blir jag oerhört störd över att ni har glömt hela den del som är grunden för detta, nämligen företagen i Sverige. Socialdemokraternas skarpa reformer ska alltså genomföras utan att företagen är delaktiga på något sätt? 

  Ni vill knäcka ungdomsarbetslösheten. Ja, det är vi många som vill. Som förälder och som arbetsgivare i en växande bransch, restaurangbranschen, så möter jag många ungdomar. Dom vill jobba, tjäna pengar, få ett yrke och ett värde. En del väljer skolan, en del väljer att jobba några år, en del kör en kombo. Trots en global lågkonjunktur så har vår bransch lyckats växa och skapa jobb, mycket beroende på reformerna om sänkt moms på restaurangmat och de låga ungdomsarbetsgivaravgifterna. Men du tror ändå att vi krögare har hamnat i ett guldregn där vi numera kokar soppa på våra guldpengar eftersom vi inte vet var vi ska göra av alla enorma vinster? Vi har enligt er blivit stenrika på att anställa underbetalda ungdomar och på de krogsubventioner vi erhållit. Så mycket fördomar och förutfattade meningar är mer än vad man som småföretagare orkar höra. Att som småföretagare ens drömma om 8-timmarsdagar och 5-veckors semester, löner att leva på och att ligga hemma i sängen vid sjukdom är en utopi som bara de som inte provat tror är en sanning. Att så många som 51% av företagarna har avstått sin lön för att betala sina anställda (källa: Företagarna) är en skrämmande siffra som visar att det är detta vi behöver stärka upp, småföretagarna i Sverige som kämpar in i kaklet för att få en lönsamhet och ett par dagar ledigt. Småföretagen behöver inte mer skattetryck och kostnader, utan det är dags att släppa upp de ovanför vattenytan en gång för alla.

  Jobben i vår bransch är enormt mycket värda för ungdomar som får sitt första jobb, ofta är det arbeten som inte kräver utbildning mer än att man kan utbildas på arbetsplatsen. Det blir lite som ett lärlingsjobb, men med full avtalsenlig lön och försäkring. Många jobbar i branschen för att dryga ut kassan vid studietiden men många går till sitt restaurangjobb varje dag. Men för dig är de jobben inget värt! Är du som inte ser detta värdig en statsministerpost? Jag tvivlar starkt.

  Utbildning är oerhört viktigt, det håller nog de flesta med om, men varför ska utbildning vara något ”istället för”, varför ska inte utbildning vara ett ”också”? Ni skriver att kunskapsresultaten faller och så kan det vara i olika delar av vårt land och så är det definitivt i de (S) styrda kommunerna som Malmö och Göteborg som i Lärarförbundets ranking kommer på plats 245 resp 234 av totalt 290 kommuner. Det är kommunen som är ansvarig för skolan så socialdemokratisk skolpolitik kanske inte är så framgångsrik? Vi behöver naturligtvis fortsätta stärka skola och skapa samarbete med näringslivet, men för att finansiera detta så måste fler komma i jobb. Eftersom du utmanar jobben i restaurangbranschen mot utbildning så har du tappat hela greppet om vad som finansierar vår välfärd. Jobben. 4 av 5 jobb skapas i småföretagen. De två bitarna hör liksom ihop. Glömde du det i ditt manifest? Då tycker jag inte du är värdig en statsministerpost.

  Krogmoms. Krogsubventioner. Krograbatter. Vad är det för något? På krogen har vi fortfarande 25% moms för all alkohol, det är enbart maten på restaurang som fått en rättvis moms i jämförelse med all annan mat vi stoppar i oss. Ni vill att det ska vara skatteskillnad  beroende på om man äter lunchen stressad och gående på väg tillbaka till skrivbordet på jobbet eller om man erbjuds att sitta ner vid dukat bord och äta i lugn och ro. Ni vill att det ska vara olika beskattning på lunchsalladen beroende på om den tillagats i COOP-köket och serveras i plastlåda eller i mitt restaurangkök och serveras på en tallrik. Ologiskt. Det är ingen subvention, det är en rättvis moms. Era bidragsjobb är däremot subventioner.

  Stefan Löfven, hur många småföretagare i restaurangbranschen har du mött och pratat med det senaste halvåret, lyssnat till deras oro? Hur många av de ungdomar som jobbar i branschen har du suttit ner och pratat med det samt berättat om att det de gör inte betyder något för dig, senaste halvåret? Restaurangbranschens företagare är en del av alla företagare i Sverige, en del av alla de småföretag som skapar 80% av jobben. Men du och din politik fortsätter att nonchalera detta och hotar med att mängder av ungdomar slängs ut i arbetslöshet för att sedan ”tas om hand” av staten och dina bidagsreformer. Är det värdigt?

   
 • Äkta (S)ubventioner till låtsasjobb - eller riktiga jobb? Du väljer.

  Jag fick frågan om det inte är egoistiskt att reformerna med sänkt moms på restaurangmat och arbetsgivaravgifter för unga gett mig mer tid? Nej, svarade jag, trots att jag är företagare så är jag också en människa och att ge av min så ofta obetalda arbetstid till en arbetslös ungdom som får lön anser jag inte vara egoistiskt. 

  Ja, så startade den debatt jag deltog i idag, på inbjudan av Visita södra med 2 representanter från (S) och (M) vardera och vi var 2 företagare från branschen. Den där första frågan var bra, jag fick tillfälle att verkligen i en mening berätta vad det handlar om, skapa jobb. Det som däremot gör mig rasande, förtvivlad och oroad är den nonchalans som genomsyrar de socialdemokratiska representanterna rakt igenom hela debatten. 

  Här slänger man sig med ord som branschbidrag och subventioner, man undrar varför vi inte är nöjda med att få bidrag från AF utan vi vill ha mer bidrag, man får det att låta som att restaurangbranschen inte har någon värdighet alls, vi suger, lever gott på skattebidragen som haglar över oss. Sanningen är nog en annan.

  Häromveckan i ekonominyheterna så ställde Martin Ådahl en vidarbefordrad fråga från en restauratör till Magdalena Andersson om vad han ska göra när han måste säga upp personal p g a dubbelstöten.

  Magdalena gav ett glasklart besked: -Det kommer att finnas goda möjligheter för honom att anställa ungdomar som varit arbetslösa ett tag, han kommer att kunna anställa ungdomar subventionerat.

  Ja, exakt så sa hon, subventioner. Äkta subventioner till låtsasjobb. Vi ska alltså säga upp vår personal, slänga ut de i arbetslöshet för att de sedan ska återanställas i subventionerade låtsabidragsjobb. Jag frågar nu idag om inte det är en väldig lång omväg och dyr väg att skapa jobb? Svaret uteblev. Inget svar alls. 

  Det är egentligen två olika diskussioner, den om rättvis moms på livsmedel och den om hur vi skapar jobb. Den första borde vara glasklar, men nej, det är branschstöd enligt (S). Enbart till restaurangbranschen. Den andra frågan är inte enkel, eller jo, om man litar på och värdesätter företagens förmåga så blir det enklare.

  När jag hör Löfven i TV-reklamen säga: "Sverige ska vara ett land där alla kan känna framtidstro och trygghet" så inser jag att han verkligen har glömt alla de som kämpar i sina företag i Sverige. Vi tillhör inte gruppen alla, vi tillhör gruppen ingen. Att det är vi med våra företag som skapar 4 av 5 jobb är värt noll för Löfven och Andersson & Co.

  Att vårt företag som är en pytteliten verksamhet i sammanhanget, men som representerar många, många i samma storlek, både i stan och på landet, kommer att förändras till ett rent familjeföretag om dubbelstöten blir verklighet, att restaurangverksamheten får gå på sparlåga och alla de ungdomar som sommar och höst får möjlighet till första jobbet inte kommer att få den möjligheten längre - det ramlar av sossarna som när man häller vatten på en gås.

  Antingen så skapas det förutsättnngar för företag att anställa personal, betala deras löner från företagets pengar, ge avtalensliga löner och försäkringar eller så gör vi som (S) föreslår, skattar ihjäl företagen, då blir jobben färre och fler får den fina möjligheten att få ett av Löfvens låtsasjobb med bidrag som betalas från staten. Det ger Löfven och Andersson full kontroll på vem som jobbar var, din valfrihet att välja arbetsgivare och arbetsplats försvinner och ditt jobb blir på låtsas, utan morötter och framtidsutsikter.

  Om mindre än tre veckor är det val och vi står inför valet av riktiga jobb med lön eller subventionerade låtsasjobb med bidrag. Vilket av dessa tror du ger dig som arbetstagare bäst framtidsutsikter och skapar ett bättre liv? Vilket av dessa tror du som företagare skapar bättre möjlighet till tillväxt och bra klimat på jobbet? Du väljer.

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons