Dags att städa Stockholm

Jag kan inte att låta bli att reflektera över skillnaderna i hur olika städer tar hand om sina besökare. Förra veckan besökte jag Baltimore för två konferenser och passade då också på att turista några timmar. Baltimore hamnar nog inte på topplistan över amerikanska städer som svenskar besöker, men de är på flera områden bra mycket bättre än Stockholm på att ta hand om sina besökare. Här är några exempel:

  • Välstädat (jämför bilden från Baltimores turistgata Charles Street och Drottninggatan i Stockholm)

Charles Street, Baltimore

  • Inga tiggare på gatorna i Baltimore (tiggare på Drottninggatan)

Drottninggatan, Stockholm

  • Fyra gratis busslinjer samt en gratis båtlinje i innerstaden som går i 10-minutersintervall.
  • Bussarna säger dessutom "Welcome aboard". När hörde du senast en SL-buss säga detta?
  • Bussarna är nya, rena och luftkonditionerade

Charm City Circulator, Baltimore

  • Skyltar med kartor och information om sevärdheter i närområdet
  • Gratis wifi på många hotell, restauranger och butiker
  • Taxi med reglerade priser så att man inte blir lurad

Kartor och sevärdheter, Baltimore

Baltimore har 620 000 invånare vilket är en tredjedel lägre än 1950 då antal invånare uppgick till 950 000. Arbetslösheten är drygt 10 procent, dvs. högre än genomsnittet i USA. Stadens ekonomi är pressad.

Stockholm har 860 000 invånare, vilket är det högsta någonsin. Arbetslösheten är drygt 6 procent, dvs. lägre än genomsnittet i Sverige. Staden har överskott i sin ekonomi.

Trots att Stockholm är en rik stad och dessutom huvudstad med flest övernattande turister i Sverige har staden inte råd att hålla rent i de centrala delarna som besöks av flest människor. Inte heller finns det några gratis busslinjer eller skyltar med kartor. Gratis wifi finns på i begränsad omfattning på hotell, restauranger och i butiker. Det finns stor risk att turister får betala för mycket för sin taxiresa.

Alla säger att besöksnäringen är en basnäring och framtidsbransch. Alla säger att besöksnäringen är viktig för Stockholm. Det verkar vara mest tomma ord som saknar en koppling till praktiskt genomförande. Kan det vara så illa ställt att vi helt enkelt inte vet vad vi ska göra? Avslutningsvis en bild från Baltimore på städutrustning. Det lär finnas en fimpdammsugare i Stockholm, men den är trasig.

Gatudammsugare i Baltimore

blog comments powered by Disqus

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons