Grattis Malmö (och Köpenhamn)

SVT har beslutat att lägga Eurovisionsschlagerfinalen i Malmö. Enligt SVT är Malmö en bättre arrangör än Stockholm. Infrastrukturen är bättre, arenan är lite mindre och sannolikt billigare. Jag är helt säker på att det kommer att bli ett fantastiskt arrangemang och en mängd väl genomförda kringarrangemang i Malmö som visar upp Sverige på ett alldeles utmärkt sätt.

MEN

Precis som vanligt är det särintressena som styr. Förhandlingen om Eurovisionsschlagerfilnalen sker mellan intresserade städer och SVT. Båda parter företräder bara sina egna intressen där ingen ser, eller för den skull har till uppgift att se, Eurovisionsschlagerfinalen som en viktigt del i marknadsföringen av Sverige som besöksland. Besöksnäringen har sannolikt inte ens varit med i diskussionen.

Vem ska egentligen bestämma hur Eurovisionsschlagerfinalen ska användas för att långsiktigt öka attraktionen för Sverige som besöksland?

Så länge besöksnäringen inte har någon vision (en fördubbling av turistomsättningen till 500 miljarder kronor 2020 är ett mål - ingen vision) kommer alla evenemang och initiativ att vara fristående engångshändelser som i bästa fall ger en positiv bild av Sverige. I värsta fall ger dessa okordinerade engångshändelser en splittrad bild av Sverige vilket i sin tur leder till att de målgrupper som vi skulle vilja få till Sverige väljer andra resmål.

blog comments powered by Disqus

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons