Inspiration i Berlin

Det tar 1 tim och 20 minuter att flyga till Berlin från Stockholm. Det finns fyra flygbolag att välja mellan och planen går många gånger per dag. Det finns alla förutsättningar att ta sig till Berlin och få inspiration som kan användas på hemmaplan. Här kommer några aktuella tips.

Hotell

Berlin har väldigt många hotellrum. Just nu runt 115 000 rum och ytterligare 7 000 under byggnation och på ritbordet. Det stora antalet hotellrum gör att priserna är hårt pressade om det inte är någon stor mässa eller kongress.

Nhow Hotel som är inrett av Karim Rashid går helt i galna färger och satsar stenhårt på musik. De har till och med en musikstudio som artister kan hyra för inspelning. Hotellrummen är sköna och mitt rum förra veckan gick i rosa med både bäddlinne och frotté i rosa. Receptionsdisken är speciell och lär ha kostat flera miljoner kronor.

Soho House är en medlemsklubb, men det går att bo där utan att vara medlem. Här samlas de mest trendiga Berlinarna i restaurangen och baren. Bästa stämningen jag har upplevt i ett hotell på väldigt länge.

Motel One är ett lågprishotell med bra design. Intressant koncept som borde fungera väldigt bra även i Sverige.

Det finns många lyxhotell att välja på i Berlin som på grund av det stora utbudet är bland de billigaste i världen. Snart öppnar lyxhotellet Waldorf Astoria mitt i centrum av f.d. Västberlin.

Restauranger

En av de mest innovativa restaurangerna i Berlin heter Kater Holtzig. Den finns i en gammal byggnad som inte verkar renoverad sedan andra världskriget, men däremot full med street art. Inredningen är minst sagt rustik. Mat och service perfekt. Det är fullbokat hela tiden, så boka bord innan resan.

En annan bra restaurang är Grill Royal som har fantastiskt kött från hela världen och givetvis ekologisk kött från Tyskland. Det ekologiska på restaurang har hunnit en bra bit längre i Tyskland än här i Sverige. Grill Royal är trendigt och kändisrestaurang.

Det finns många trevliga kaféer i Berlin och bland mina favoriter finns Oliv och Kaffe Mitte, båda ligger i de trendiga kvarteren med små modebutiker i stadsdelen Mitte. I närheten ligger även den vietnamesiska restaurangen Monsieur Vuong som har få men mycket goda rätter och en fantastiskt snabb omsättning på borden.

Priserna på mat är betydligt lägre än i Sverige.

Shopping

Tänk om vi hade ett KaDeWe i Stockholm. Det skulle räcka med att vi bara fick deras matavdelning. Den är fantastisk för alla som arbetar i restaurangbranschen. Perfekt exempel på att det går att kombinera restaurang och livsmedelshandel.

Alla typer av butiker finns i Berlin från varuhus och lyxbutiker till det allra senaste trendiga modet. Utbudet är bredare men generellt är priserna något lägre än i Sverige.

Nattlivet i Berlin lär vara fantastiskt, men det får den yngre generationen utforska och rapportera om.

blog comments powered by Disqus

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons