Annons

Lyxhotell missbrukas i Sverige

Scandic driver plötsligt lyxhotell enligt både branschpress och dagspress. Anledningen till den felaktiga beteckningen lyxhotell är att Haymarket by Scandic har kommit med på Wallpapers lista över "Best Urban Hotels". Listan består av just urbana hotell, dvs. hotell som ligger mitt i stan och bjuder in staden till hotellets lobby. På listan finns alla typer av hotell från basic till lyx i alla prisnivåer.
Annons

Scandic driver plötsligt lyxhotell enligt både branschpress och dagspress. Anledningen till den felaktiga beteckningen lyxhotell är att Haymarket by Scandic har kommit med på Wallpapers lista över ”Best Urban Hotels”. Listan består av just urbana hotell, dvs. hotell som ligger mitt i stan och bjuder in staden till hotellets lobby. På listan finns alla typer av hotell från basic till lyx i alla prisnivåer. Orsaken till att journalisterna plötsligt kopplar ihop ett Scandichotell med lyx beror på enbart på okunskap om branschen och att de inte är beredda att lägga den tid som krävs för att skaffa sig rätt kunskap.

Haymarket by Scandics rum är mellan 12 och 18 kvm och några har inte ens fönster utan ligger inne i huskroppen. För att kunna kvalificera sig som lyxhotell måste rummen vara större och alla rum måste ha fönster.

Lyxhotell används ofta även som beteckning på normala hotell när journalisten vill skapa känslor av orättvisa och/eller göra människor avundsjuka. Jantelagen cementeras när politikerna bor på ”lyxhotell” på skattebetalarnas bekostnad. I de flesta fall har politikern faktiskt bott på ett mediokert hotell där mötet eller konferensen ägde rum. Journalisten vill skapa sensation och/eller misskreditera politikern genom att ge en bild av slösaktighet och dåligt omdöme.

En svensk kan snart inte längre bo på lyxhotell till följd av att många journalister kapat ordet och laddat det med en negativ laddning av slösaktiget och dåligt omdöme. Detta är en förklaring till att hotellbranschen i Sverige inte längre kan använda ordet lyx eller lyxhotell. Även Grand Hotel i Stockholm som är Sveriges enda riktiga lyxhotell ligger lågt med orden lyx för att inte stöta sig eller hamna i dålig dager hos sin svenska publik.

I andra länder förknippas lyx med positiva ord, t.ex. framgång, kvalitet och hög servicegrad. I vissa länder är det till och med så att om du som besökare av ett företag och/eller en regering bedöms utifrån vilket hotell du bor på. Bor du på ett hotell med för låg klass, så har du automatiskt även låg klass i din värds ögon och du kan gå miste om den viktiga affären.