Orbitz ger bättre rekommendationer

Se upp för falsk information på Internet. Det går allt snabbare att dela och föra vidare misstolkningar och felaktiga analyser som när de repeteras tillräckligt många gånger verkar bli en sanning.

I hotellvärlden cirkulerar sedan någon vecka tillbaka en nyhet om "Dyrare hotell för den som bokar med Mac". Rubriken vilseleder läsaren och tolkningarna av källan till nyheten är helt felaktiga.

Bokningskanalen Orbitz (en av världens största) analyserar kontinuerligt den data de har tillgång till i sina system. De upptäckte att Mac-användare i högre utsträckning bokar fyra- och femstjärniga hotell än PC-användare. En Mac-användare spenderar i snitt USD 20 mer än en PC-användare på hotell. Mac-användare är för övrigt en attraktiv grupp för alla typer av konsumentproduker eftersom undersökningar visar att hushållsinkomsten för Mac-användare är nästan USD 100 000 jämfört med USD 75 000 för PC-användare. Mac-användare har med andra ord mer pengar att röra sig med. Kanske är det därför de har köpt en Mac eftersom de är dyrare än en PC. Kanske är det därför de också gärna bor på lite bättre hotell (som ofta också är dyrare).

Om du någon gång har handlat böcker på Amazon så har du noterat att de ger rekommendationer till dig baserat på vad du har köpt och vad andra som har köpt samma böcker som du har köpt. Du får rekommendationer som betyder något. På samma sätt resonerar Orbitz. Låt oss ge rekommendationer som betyder något för den som besöker webbplatsen. Sökresultaten presenteras lika för alla oavsett om du använder en PC eller Mac, men i tillägg finns rekommendationer och då har det betydelse om du har en PC eller Mac. Om du har en Mac slipper du se massa hotell som du ändå inte är intresserad av, men om du skulle komma på tanken att vilja boka ett annat hotell kan du bara gå tillbaka till det vanliga sökresultatet och välja.

Allt fler företag kommer att veta allt mer om dig och dina vanor i framtiden. Livet kommer att bli lättare när du presenteras valmöjligheter som du verkligen är intresserad av istället för en massa ointressanta alternativ som du måste ägna tid åt att sortera bort.

blog comments powered by Disqus

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons