Sänk restaurangmomsen till 12 %

Regeringen har lovat att förenkla reglerna för att driva företag. Inom besöksnäringen innebär de olika momssatserna en enorm administrativ börda för att inte tala om svårigheten att kontrollera att företagen gör rätt. Det är bra att Skatteverket har svarat SJ att de ska betala 12 procent moms på all mat som säljs i bistrovagnarna. Det går inte att lösa praktiskt på något annat sätt och den moms som Skatteverket förlorar på att några tågresenärer äter i bistron är försumbar i sammanhanget.


Företag som säljer varor och tjänster med olika momssatser får alltid gränsdragningsproblem och kommer att försöka maximera försäljningen till låg momssats på bekostnad av försäljning med hög momssats. Ett tydligt exempel på detta är när frukost ingår på hotellen. Alla hotell vill i det här fallet ha så låg försäljning på frukost som de kan motivera och så hög försäljning på logi som det bara går. På det sättet behåller hotellen mer av försäljningen istället för att skicka in det till Skatteverket. Ett hotell med 100 rum sparar ca 200.000 kr per år på att avräkna frukosten till 50 kr istället för till 100 kr (båda beloppen exkl moms). 50 kr för en frukost är rimligt även om en gäst som kommer utifrån säkert får betala 100 kr eller ännu mer.


En sänkning av restaurangmomsen till 12 % skulle innebära en rejäl regelförenkling för både företagarna och myndigheterna.

blog comments powered by Disqus

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons