• Lurendrejeribranschen!?

  Ibland blir man  så trött! Idag slog jag upp Metro och ser till min glädje att Hotell- och Restaurangbranschen har de jobb som ungdomar vill ha! Härligt. Alla ser det som en bra början i arbetslivet, ett kul jobb  och kanske några som en möjlighet att jobba deltid och kanske finansiera studier. Ja, det här vet vi som varit med ett tag om. Vi vet att vi får utbilda de som kommer  men för  många är den bästa början att ha en rätt attityd till sitt arbete och framför allt till våra kunder och gäster. Det skapar sedan många möjligheter framöver.


  Men som alltid så höjs ett varningens finger i artikeln" Se upp så att du inte blir lurad. Det är vanligt att arbetsgivarna säger att de inte har anställningsavtal etc."


  Så här omnämns ofta vår bransch, tyvärr. För oss gäller det att utbilda, informera och föregå med gott exempel. I sådana här artiklar borde båda parter få komma till tals och säga "Så här gör vi. Här finns de goda exemplen".  Man blir så trött ibland!


   

 • Krispiga äppeltider

  Varje år vid den här tiden så faller allt på plats. Efter sommarrusch och turister så "blir det som vanligt" igen. Sommarpersonalen bidar sin tid ,kanske på utbildning, inför skidsäsongen och ordinarie medarbetare är åter på plats. Det är också en tid för nyanställningar och ombyten. En lång semester kan ge näring åt sådana tankar.

  Men vi som är kvar, samlas inför alla möten och utmaningar som står framför oss. Aktiva gäster och kunder ger energi. Vi vill förnya och förbättra, skärpa upp oss. Förväntsfullt tittar vi på de mässor vi ska deltaga i, vilket festarrangemang vi kan sälja och hur hemsidans puffar fylls med nya erbjudanden. Ta vara på krispiga äppeldagar, fyll svampkorgen inför konferenslunchen . Det är härligt att börja jobba igen. På riktigt! 

 • Våryra - är det bara jag som blir snurrig?

  Nu är det vår och den svenska våren är mest osannolik  av alla. Allt ska hinnas med denna maj månad innan den övergår till juni och milt sommarregn.

  Maj brukar vara fint. Maj inger en förhoppning om en underbar sommartid med vila och semester. Men innan dess, då ska allt planeras.

  Alla försommarbröllop önskar en sista genomgång, just nu. Antal gäster, fler allergier och kanske ändå en annan sorts vin. Planera tider för besök, kolla att alla konferenslokalerna som sedan byter skepnad till festlokal inte är upptagna och att hovmästaren som ska vara med på mötet inte behöver servera andra gäster just då. Men det vimlar av just andra gäster som konfererar för fullt innan sommaren. Roliga bekymmer visserligen men kalendern är full till bristningsgränsen.Privat så är alla utomhusfotbollsträningar, klassträffar,planeringsdagar för lärare och egna nätverksträffar, roliga utställningar och härliga kalas, majs utmaning.

  Branschmöten avlöser varandra eller krockar, om man  både är medlem i Svenska Möten och FBN så blir det svårt att dela på sig.Sedan väntar årsmöte för Svenskt Näringsliv, Ung Företagsamhet, Handelskammaren, Stockholmsmötet m m . Lägg också till en och annan invigning som man bara inte kan missa. Utanför fönstret spricker björkarna ut och du bör hinna klippa rosorna och förså fröna till köksträdgården. Dessutom ska det tränas till diverse branschlopp och Vårruset med medarbetarna men mest av allt är man glad över att man inte lider av pollenallergi, som verkar vara helsvår i år.

  Man får  trösta sig med det samt att nattfrosten ändå kommer i början av juni, så det är inte så stor mening med att plantera ut allt och så får man ändå göra som skomakaren"Ha stängt för semester mellan Hägg och Syren". Då hinner man nog ...   och kan planera in något möte till!    

 • Grattis Anette -att utvecklas lönar sig för alla.

  Först och främst! Stort Grattis  Anette Wheeler till stipendiet! Utbildning lönar sig alltid och visar att  Kulnet verkligen bidragit till unga ledares utveckling.


  Däremot kan man verkligen fundera över socialdemokraternas nya förslag att höjda arbetsgivaravgifter för ungdomar ska innebär mer utbildning och fler jobb...? En del av de höjda avgifterna ska låsas in för att sedan användas till studier.  Vem eller vilka  är beredda att betala mer.  Bättre är att kunna anställa två som kan  få arbetslivserfarenhet och kanske sedan bestämma sig för vad de verkligen vill studera inför framtiden. Södertälje kommun har startat ett bemanningsföretag tillsammans med näringslivet. Här får arbetslösa ungdomar arbetslivs erfarenhet, möjlighet att jobba och få betalt.Fler sådana modeller ger fler jobb och fler intresserade arbetstagare. Att arbeta är en livsstil. utan kunskapen om hur det är går mycket förlorat i en ung människas utveckling. Ett företag är ingen försöksverksamhet , det är resultaten som räknas. Låt det bli en win-win situation för alla parter. 

 • Bästa och sämsta maten Jorden Runt

  När man åker på en långresa så blir maten en viktig faktor - det kan både höja och sänka upplevlesen. Från korvsmörgåsen på British Airways till Singapores nyaste hotell WMC - som bara i sig är häftigt med restaurangen och den 50 m långa poolen placerat i form av en båt på toppen av den höga byggnaden.Den japanske köksmästaren gör att det inte bara är ett spektakulärt besök med utsikt utan en fantastisk måltid.


  Men för att slippa dålig flygplats om du reser från Heathrow, köp en matlåda från Gordon Ramseys nya flygplatskrog. En fantastisk box med ett innehåll som gör dig" go och gla ".


  USA har ju sin egen matkultur som  påverkar omkringliggande länder/stater- Men ska du äta riktigt god Fish n Chips så är det på Hawai eller i Australien. Bättre kan den inte bli på nyfångad,färsk fisk. Trots att fallet borde vara så i Skottland också så går det tyvärr inte att jämföra. I övrigt är en chips en plåga på varenda fin restaurang till  liten sylta runt hela South Pacific  och Tasmanska havet. Bättre  att pröva på bakad cavarot på Samoa eller äta färsk kyckling eller grillad smågris.Utan sådant tillbehör. Om man inte gillar detta så går det alltid att rädda sig till de fantastiska asiatiska restaurangerna som finns överallt. Sist men inte minst. Kryssningsfartygens utbud är enormt och variationsrikt. Du kan välja mat utifrån land, tycke och smak. Fantastiska fruktbuffer , superfärsk sushi och nygrillat kött, små smakrika omeletter och fantastiska desserter. Men som med allting annat - gillar köket sina gäster och med omtanke  skapar mat för dem utifrån fina råvaror och med nyttiga alternativ - så blir det variationsrikt och kreativt. Det gäller att gilla sitt jobb!    

Om min blogg

Min blogg handlar om branschen "Till vardag och fest" där jag tar upp aktuella ämnen som berör mig och förhoppningsvis er. Är egen företagare sedan 26 år och äger Welcome Hotel med Barkarby Gård och Wärdshuset Lasse Maja.Är VD för egna utbildningsföretaget Co-Drivers som säljer utbildning inom ledarskap, service och kommunikation och var en av initiativtagarna till Kulnet, ett mentorprogram för unga branschförmågor. Jag brinner för utbildning och branschens förnyelse och utveckling.

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons