• Flyg fula blåbär och det fula blåbäret flög

  Flera danska medier bla. Politiken refererar till en undersökning Århus Universitet och Tankesmedjan Contico gjort.

  Den visar att grönsaker och bär som importeras med flygtransport ger 20 ggr högre CO2 belastning än om de transporterats med båt eller lastbil istället. För frilandsodlade grönsaker står odlingen vid båttransport för ungefär lika hög CO2 belastning som transporten vilket gör att frilandsodlad import kan mäta sig eller vara bättre än det som är odlat i uppvärmda växthus här.

  Men vid flygtransport genererar ett kilo "grönt"  10 kg CO2 utsläpp. Självklart blir utsläppen högre ju längre transporten är men räknat per kilometer är korta flygresor värrre eftersom starten kostar mycket energi.

  En paradox är att vurmen för Nordisk mat gör att kunderna vill ha färska blåbär och hallon året runt. Annat som flygs är sockerärtor från Kenya, Sparris från Sydamerika, Minimajs, Thailändska färska kryddor, Ananas etc. Druvor flygs nu bara vid oväntad hög konsumtion då moderna kylcontainers bättre bevarar frukten så nu kan druvor lugnt åka på en månadslång båtresa från Indien och ändå nå Europa fräscha.

  För konsumenten är det väldigt svårt att veta när frukten är en miljöbov eller inte. För här i Sverige säljs det ju flyg- ärtor även när det skördas färska ärtor för fullt på de skånska fälten.

  Men de skånska ärtorna hamnar i frysdisken och äts inte nyskördade. Många vill ha en märkning av den miljöbelastande maten, men när butikskedjan Tesco i England provade sätta ett flygplan på de grönsaker som kommit så. Ja då reagerade konsumenterna fel och konsumtionen steg för de grönsakerna som kommit med flyg måste ju vara extra nyskördade och färska.

  Hur förhållandet är mellan att transportera ett kilo människa med flyg, jämfört med tåg, bil, båt och buss stod inte i den här danska rapporten. Och heller inget om hur mycket värre per kilometer korta flygresor är för pendlare.  Men det finns säkert de som vet, medbloggaren Gustav har säkert koll

 • På måndag blir det kul

  I 14 år har jag haft förmånen att vara med i juryn som delar ut Arlas Guldko för bästa miljöarbete. Och nu på måndag är galan där vinnarna i miljö och de andra kategorierna avslöjas.

  För 14 år sedan  var det sensationellt att företag sorterade papper, några enstaka tog vara på sitt matavfall. 10-15% ekologiskt var någonting närmast ofattbart. Så det som då var pionjär insatser är idag helt normalt. 

  Det jag  däremot idag saknar lite av är den härliga uppfinnar mentalitet som man stötte på i början på 2000- talet. De som byggde listiga komposttunnor som snabbt förvandlade matavfall till jord. I ena ändan stoppade man in avfallet och i andra kom jord ut. Eller småskalig biogas produktion och rening där traktorer kunde köras med fiffigt anpassade motorer. Butiksägare som lyckades få kunderna att välja bättre producerad mat och bytte ut skadligt kylmedium  mot vätgas och liknande

  Och så optimismen och framtidstron hos de ekologiska producentenerna.

  Även om det nu de ekologiska alternativen är fler, bättre och lätt tillgängligare så är det om det behövs en ökad medvetenhet hos ansvariga och konsumenter idag.  Det gör stor skillnad hur det vi äter är producerat.

  På måndag träffar jag medbloggaren Gustav som representant för en av årets finalister, men hade jag i förväg vetat, det han avslöjar i sin blogg, att han propagerar för att arbetsresor på så lite som 30 mil skall ske med flyg så kanske Gustav missat festen. Men ingen är perfekt, Gustav vi ses på måndag!!

 • Lurigt Arla- sälj inte fuljuice

  När jag härom kvällen i min lokala affär sträckte mig efter ett paket av God Morgons ekologiska apelsinjuice så stod det bredvid i kylen ett stort paket av varumärket "Rynkeby". Det stod Orange with pulp. Vilket man då tror är ett paket apelsinjuice med fruktkött.

  Så här står det på arla.se om varumärket Rynkeby

  FYLLD MED FRUKT - INGET ANNAT

  Rynkeby juice innehåller absolut inga tillsatser – inte ens socker. Vi tror nämligen att det enda som hör hemma i en god juice är mängder av pressad frukt. Därför är Rynkeby juice så fylld av frukt att det inte finns plats för något annat.

  På paket ser jag också när jag kommer hem att det står 50% less calories och så är där en liten stjärna som leder till en fotnot som står längst ner på paketet. Och där står Compared to nectars. Ja, det är väl klart att juice borde ha mindre kalorier än fruktdrycker fyllda med en massa socker. På sidan står med stora bokstäver  Rynkeby 50 starta dagen med  50% färre kalorier. Sedan kommer en mindre text och där står det Bla bla" ett nytt välsmakande alternativ till juice" jaha så det är inte juice och sen står det att det sötat med sötningsmedel. När man fingranskar  innehållsförteckningen så visar det sig att drycken innehåller enbart 44% juice. Energivärdet i 100 ml anges till 20kcal. I juicen är motsvarande energimängd 45 kcal, men om jag då spär ut min juice så bara 44% är jucie (eller jag kan dricka mindre juice och lite mera the så förhållandet blir motsvarande) så i juicen blir det då  19,8kcal. Så jag är lurad, jag trodde jag köpte en prisvärd juice, men köpte dyrt vattten.

  Jag gillar inte att bli lurad... Även om jag skriver detta 1 april

 • Ganska närodlat och väldigt gott

  Våren är inte bara tidig här i Skåne utan även söderut, så i någon vecka har jag haft glädjen att kunne servera tysk vit sparris. Och  det är det som jag räknar som sparris. OK, vit holländsk kan vara ett alternativ i början på säsongen och den franska tjocka från Loire med lite blåaktig topp är väl så god som den tyska men vill man ha den rimligt nystucken får man åka till Frankrike. Grön sparrris är en grönsak ungefär som en sockerärta.

  Den vita sparris vi nu serverar kommer inte bara från Tyskland utan mer specifikt från Lüneburger Heide, det vidsträckta hedlandskap som finns inom triangeln Hamburg- Bremen- Hannover.  Sparrisen har vuxit ca 35 mil från Lund. 

  En krog här i mina trakter som har ambitioner erbjöd häromdagen en rätt med Gotlands morötter och ramslök från Gotland. Förutom då det rent språkligt konstiga med upprepningen av Gotland så är den vita sparrisen odlad på närmare håll. Ramslöken som vi drössar över sparrisen har jag plockat i min trädgård , jag hade kunnat stjäla ett par blad bland de tiotusentals som finns i rabatterna bakom stadsbibloteket, men många med hund passerar där så...

  Med Hollandaise och salt potatis

 • Jag- en skattesmitare

  I många frågor som kommunikation över Öresund, Sydsvenskans ledare idag, eller den forskningsanläggning ESS, utttalar sig Jan Björklund, som projekteras i Lund så sägs det om Stockholm legat i Skåne så...I bemärkelsen då hade politikerna, makthavarna insett det ena och det andra. 

  Och från mig i Lund är i de närmaste huvudstäderna rent geografiskt Köpenhamn, Berlin och Oslo. Sedan kommer Stockholm. Och bara 10-15 mil längre bort än Stockholm ligger Warszawa, Riga och Amsterdam. Så visst vi Skåningar är en del av Europa och Sverige styrs från en avkrok.

  Förutom då det trevliga i att ha nära till Köpenhamn så är det den lägre alkolskatten i Danmark som är den mest praktiska konsekvensen. Anders Borgs förslag att höja alkoholskatten är för oss i gränslandet helt fånigt.  Det är också dumt att han i debatten ställt en alkoholskattehöjning mot socialdemokraternas höjning av arbetsgivaravgifterna för unga. 

  I gårdagens vårsol ägnade jag mig åt lite skattesmiteri, det bar iväg över bron. Starköl köptes och jämförpriset angav 10:85 litern för ett anständigt fabrikat. Billigare än vad mjölken kostade i samma affär. Flaskan gin gjorde att kostnaden för broöverfarten var betald.

  Asti Spumante för 35:- , ett jättekul italiensk bordsvin i två liters flaska med skruvkork som var rött i alla bemärkelser, det produceras av ett socialistiskt kooperativ, kostade 89:-, var bara en liten del av den mängd alkohol som klirrade bak i bilen på vägen hem

  Att jag sedan kom med hem med underkläder, en tröja, en naturtrogen "påsk" hare i naturlig storlek som nu står under en nyponbuske i trädgården, en väldigt god och stor kyckling, ekologiska potatischips med lakritssmak, skyr, salami, cassata glass, espressokaffe, sardeller mm. är väl en form av bonus

  Delar av skörden

  Rött vin

  Rött vin

  Lakrits chips

  Lakrits chips

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons