Hon slutade sjunga

Det finns en en artist och speciellt ett album  jag med oregelbundna intervaller återupptäcker och då för en period älskar tills det av någon anledning åter faller i glömska för en tid. Artisten är Timi Yuro. 1982 spelade hon in det som skulle bli hennes sista skiva "Today". 1990 gjorde hon på eget bolag en CD återutgivning och då fick albumet titeln"Timi Yuro Sings Willie Nelson".


Redan Timis  sextiotalshits är fantastiska, men på hennes sista skiva finns det något alldeles extra. Hon sjunger med en extra inlevelse. Timi hade fått veta att hon hade strupcancer och efter skivan spelats in opererades hennes struphuvud bort och hon kunde inte sjunga mer. Hon levde i och för sig drygt tjugo år till, men karriären var över.


När man lyssnar på skivan gör kunskapen om att hon här skapar sitt sista konstverk sången än mer gripande.


Sjunger hon verkligen så bra eller är det att vi vet hennes öde som påverkar vår smak.


Jag har hört en historia om att man till vinskribenter vid en provning hällde billigt bordsvin i Bordeaux flaskor och etiketten visade att det var en en mellanklass  bordeaux. Skribenterna beskrev då vinet inte som det var utan med ord som stalldoft, jordig etc. alltså som en bordeaux förväntas vara.


Det är rätt spännande hur vår upplevelse påverkas av våra förväntningar, hyllade dyra restauranger är det en del som har bestämt sig för att på förhand att tycka illa om, medan andra inte vågar vara kritiska.


"Kejsarens Nya kläder" finns i flera varianter. 


Morrisey var liksom många andra musiker Timi Yuro fan. Han var kanske en av dem som upptäckte henne på 70- 80 talet då Northens Soul DJ:s  fick folk att dansa till hennes tidiga upptempo låtar som "What's a Matter Baby". 2004 när Timi dog skrev Morrisey på sin hemsida att hans favorit sångerska gått bort. Elvis gjorde en version av hennes hit "Hurt"


Det var Lennart P. som tipsade mig om Timi liksom han tipsat mig om många andra artister. Lennart själv är borta men musiken lever.

blog comments powered by Disqus

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons