Annons

En liten uppdatering

zoom
Tog tydligen en oplanerad bloggpaus igen. Har varit fullt upp de senaste två veckorna med möten och uppväxling av det som komma skall.
Berätta mer tänker du. Okej!
Annons

Sen sist har jag:

Haft möte med och lyssnat till David Sundström, Näringslivschef på Region Norrbotten, om deras satsningar på näringslivet. Väldigt spännande! Han pratade om allt från utmaningarna med kompetensförsörjning och det höga antalet bristyrken som ökat drastiskt från tvåsiffrigt till tresiffrigt. Men också möjligheterna med rymden och Norrbottens styrka inom innovation. Tänk vad fantastiskt om den kombinerade kompetensen kan bidra till att minska mängden rymdskrot? Och är det något vi har gott om så är det stora ytor – kan de ytorna bli platser för proteintillverkning i form av insekter? Eller fiskproducering? Men bäst av allt var nog ändå att David nämnde att det är viktigt att arbetsgivaren måste äga ett ansar att vara attraktiv. Kan tycka att det många gånger läggs alldeles för stor vikt på arbetstagaren så det var fint och höra motsatsen från någon på lite högre nivå.

Gjort en del undersökningar och haft möten kring hur Kiruna kan jobba mer med värdskap. Vågar nog påstå att vi redan är rätt starka tack vare besöksnäringen. Mycket också efter det arbete som lagts ner under HDU-projektet 2012-2015. Men går det att stärka ytterligare?

Varit på guidad tur om Kirunas historia och den pågående stadsomvandlingen. Tjatar om det, men det är verkligen en spännande stad jag bor i!

Haft möte med Kiruna Sustainability Center och lyssnat på deras framtidsplaner och satsningar inom innovation och hållbarhet.

Varit in en allra sista gång (?) i Kirunas gamla stadshus Igloo för att hämta växter som ska leva vidare i vår lokal. Fint och sorligt på samma gång. Ett tips för den som är intresserad är att kika in på Kiruna kommuns Instagram där Rasmus Norling, kommunantikvarie, gjort uppdateringar hela veckan från den sista tiden i stadshuset.

Besökt och haft möte på IRF, Institutet för rymdfysik. Träffade några av deras forskare och en av dem visade hur han skapat ett mätverktyg av gamla kaffeburkar. Fanns även en spännande manick som kunde testa dockning i rymden. Svårt att återberätta inser jag nu eftersom jag är långt ifrån deras kunskapsnivå, haha. Men blev ändå otroligt imponerad och inspirerad av att vara inne i deras labb och miljö. Kändes som att jag befann mig på ett ställe där svaret på livets alla gåtor var nära en lösning runt varje hörn.

Åkt massor med skidor! Spontananmälde mig till Tjejvasan för några dagar sedan så nu kretsar all fritid åt att lära mig teknik, olika skidor och att nöta mil i skidspåret.

Vill du se mer från mig och Kiruna?
Sök rätt på @norrlandspepp i Instagram-appen vetja.