Ansvaret för det hållbara samhället

Jag har under förra veckan fått mycket positiv respons på mina tre inlägg om det hållbara företaget (Profit, People, Planet) men även verkar det vara en fråga som är vanlig, ”vad menar du med att hållbarhet är en integrerad del av verksamheten”?


Jag tänkte därför gå igenom min syn på detta.


Jag har haft turen att växa upp med en far som arbetat mycket med välgörenhetsorganisationer. Per Stenbeck är ett välkänt namn i de kretsarna – och han har lärt mig mycket om hur han ser rollfördelningen mellan de olika aktörerna i samhället. Till att börja med måste vi titta på vilka tre huvudsakliga aktörer som finns. De kallas, enkelt nog, för första sektorn, andra sektorn och tredje sektorn.


Den första sektorn är staten, kommunerna och landstingen.
Den andra sektorn är näringslivet
Den tredje sektorn är ideella och idéburna organisationer


Det finns en anledning till att denna tredelade definition kommit till. Det är helt enkelt för att samhället fungerar som bäst när dessa tre sektorer är separata och inte trampar på varandras fötter. Därför är det viktigt att jag förklarar vad jag menar med att hållbarhet blir en integrerad del av verksamheten, så att dessa tre tydliga sektorer inte grötas ihop. För mitt ämbete till trots är jag starkt emot att företag bedriver välgörenhetsarbete. Företag ska driva affärer men med hållbarhet som (en del av) affärsidé(n).


Varje dag i hela den här veckan kommer jag gå in på min syn på de olika sektorerna och hur vi når hållbar utveckling genom att till fullo utnyttja vad respektive sektor är bäst på. Kom tillbaka imorgon och läs det första inlägget (av två) där jag börjar titta på den första sektorn – stat, kommun och landsting.

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

Jag arbetar som Director Sustainability & Security på Nordic Choice Hotels, via en bakgrund från den ideella världen bla. inom Greenpeace. På Nyfiken Grön följer du allting kopplat till miljö och hållbar utveckling, nästan alltid ur ett marknads- och företagsperspektiv. Jag trivs helt enkelt bäst där hållbarhet och affärer skapar mervärde för företagen, deras anställda och planeten vi alla bor på.

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons