Det hållbara företaget - Profit

Jag tänkte gå igenom min syn på hur ett företag är hållbart. Jag kommer utgå från en Triple Bottom Line, som jag tycker bäst beskriver hållbahet. I en Triple Bottom Line ingår tre "P". Profit - People - Planet. Jag kommer behandla "Profit" först.


Låt oss ta två exempel på bolag. Apple och Nokia. Två bolag i samma bransch (Telecom). Två bolag med helt olika hållbarhetsomdömen. Nokia har regelbundet utnämnts av Dow Jones Sustainability Index som världens mest hållbara teknologiföretag. Apple å sin sida är inte ens med på indexet, än mindre längst upp i rankingen. 1-0 till Nokia således.


Betyder det att Nokia är det mer hållbara företaget? Inte nödvändigtvis, om du frågar mig.


Här ser ni en utveckling av Nokias värdering på NYSE (Från Yahoo Finance):


Nokia


Sedan 2008 har bolaget tappat 93% av sitt börsvärde.


Här ser ni en utveckling av Apple på Nasdaq (från Yahoo Finance):


Apple


På samma tid är Apple upp 270%. Det är nästan som jag tagit diagrammet över Nokias utveckling och spegelvänt det.


Min chef, Petter Stordalen brukar väldigt insiktsfullt säga: "There's no business on a dead planet". Detta kan enkelt utvidgas till "There's no business in a dead company". Här kommer den mycket aktuella frågan om Nokias överlevnad in. Det spelar helt enkelt ingen roll hur bra de arbetar med hållbarhet om de inte gör det i kombination med lönsamhet. Utan lönsamhet - inget företag. Inget företag - inget hållbarhetsarbete. Vinsten är grunden till allt.


Eller ännu enklare sett. Utan "P" inget "PP".


Corporate Social Responsibility (CSR) tar sin grund i hur företag kan bedriva sin verksamhet ansvarsfullt. Det betyder inte att företaget skänker bort vinsten. På det viset är inte "Profit" viktigt. Anledningen att "Profit" är viktigt är för att företaget ska kunna överleva för att bedriva hållbarhetsarbetet som en integrerad del av verksamhetsidén.


Hur detta fungerar illustreras väl i de andra två P:na som jag återkommer till i nästkommande två bloggar.

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

Jag arbetar som Director Sustainability & Security på Nordic Choice Hotels, via en bakgrund från den ideella världen bla. inom Greenpeace. På Nyfiken Grön följer du allting kopplat till miljö och hållbar utveckling, nästan alltid ur ett marknads- och företagsperspektiv. Jag trivs helt enkelt bäst där hållbarhet och affärer skapar mervärde för företagen, deras anställda och planeten vi alla bor på.

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons