Istäcket krymper

Finns det egentligen något tråkigare än att snacka om Arktis istäcke? Egentligen inte. Det eller ordet ”permafrost” ger mig rysningar… Dessutom, en miljöchef som snackar istäcke, snacka om öppet mål. Men å andra sidan vore det ju tjänstefel att inte uppmärksamma årets rekord (se bilder som uppdateras minst veckovis).


Istäcket på Arktis är nu mindre än någonsin sedan mätningarna påbörjades 1979. Vetenskapligt faktum. Mindre is varje sommar, varmare klimat.


Jag tänker inte gå in på hur detta i detalj påverkar klimatet jag vill bara lämna detta vetenskapliga faktum med en positiv observation.


Så fort forskning likt denna tas upp påbörjas en debatt om huruvida den globala uppvärmningen är antropogen eller inte. Klimatskeptikerna, som är i en förkrossande minoritet om alls representerade, i den internationella forskningen påstår att uppvärmningen är naturlig. Dock är alla forskare överens om att uppvärmningen påverkar jorden i form av högre vattennivåer och mer labila värderförhållanden. Dessa faktum leder till allt fler katastrofer som spiller fler och fler liv.


Låt oss då hoppas att den globala uppvärmningen är skapad av människan, då har vi en möjlighet att påverka situationen. Annars är framtiden redan bestämd, och då ser den inte ljus ut.

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

Jag arbetar som Director Sustainability & Security på Nordic Choice Hotels, via en bakgrund från den ideella världen bla. inom Greenpeace. På Nyfiken Grön följer du allting kopplat till miljö och hållbar utveckling, nästan alltid ur ett marknads- och företagsperspektiv. Jag trivs helt enkelt bäst där hållbarhet och affärer skapar mervärde för företagen, deras anställda och planeten vi alla bor på.

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons