• Bar Convent Berlin

    Bar Convent Berlin 2013

    Under två dagar samlades världens barelit i Berlin. En välarrangerad mässa med många utställare och packat med deltagare.

    Berlin visade upp sig från sin allra vackraste sida och bjöd på två riktigt sköna höstdagar. Planet som gick från Arlanda en tidig morgon kunde nästan ha varit chartrat av svenska bartendrar och dryckesnördar.  Det visar inte bara på ett stort intresse utan även på att Stockholm är en av Europas bästa barstäder.

    Utbud av allt från barutrustningar till udda spritsorter varvat med massa föreläsningar. På föreläsarlistan fanns namn som Anistatia Miller och Jared Brown, Alex Kammerling, Jörg Meyer, Philip Duff, Alex Kratena, Jim Meehan, Dale de Groff. Samma gamla namn som vanligt kan tyckas, men som antagligen drar en hel del publik.

    En stor fördel var mångfalden av föreläsningar och ämnen. Allt från produktseminarier, lönsamhetslösningar och hur man skall driva sin bar.  Är man på någon föreläsning som visar sig ligga på fel nivå är det lätt att glida ut och gå till nästa seminarium.

    Produkter då. Jo då, där fanns det en hel del. Massor med gin, Mezcal och Vermouth varvat med allt du vill och inte vill ha i en bar. Kul inslag var den mobila cykelbaren utanför. Där besökaren kunde köpa sig en drink innan man gick in på mässan. En annan favorit var Absint fontänen med smaksatt Absint.  

    Jag åker nog tillbaka nästa år. Många bra seminarier och en bra mötesplats för den professionella delen av vår industri. Dessutom är Berlin en riktigt cool och vacker stad så full av historia och fin arkitektur. 

  • Stor, större, störst!

    12 Stockholm med O´Learys Eatertainment!!

    O´Learys framgångssaga fortsätter. I dagarna öppnade man sin kanske mest spektakulära sportbar på 12 Stockholm som ligger i Tele 2 Arena, Stockholm.

    Jag fick en härlig känsla när jag gick in i de magnifika lokalerna. Över den centralt placerade baren satt en riktig jumbotron i samma storlek som den på Hovet, fast med fler pixlar. Bredvid den inbjudande stora runda baren var en stor läktare med samma stolar som det är på VIP-delen på Tele2 Arena. Resten av miljön präglas av flera matsalsdelar och olika sittytor i olika avdelningar och nivåer. Tar man trappan upp så finns det en rymlig VIP-avdelning med en bar. Från VIP-avdelningen så kan man givetvis se den stora jumbotronen.

    När man passerat den runda baren så fortsätter det med ytterligare en bar och matsalsdelar. Så länge ”bara” ett stort väldesignat O´Learys kan man kanske tyckas. Det är då man kommer till de helt fantastiska bowlingbanorna. En designad i ett marinttema med hajar och diverse korallfiskar och bildspel i 3D. Något som gjorde att man som bowlare kände sig att man bowlade i ett stort korallrev eller i ett jättestort akvarium. På andra sidan ståtar Fenway Park som bowlingbana.

    Nu är man än mer imponerad över storleken. Fortsätter och går igenom bowlingdelen för att komma till en minigolf bana såklart inomhus i samma lokal. Där man kan spela sig igenom Tele2 Arena, Sergelstorg, Hammarbybacken, Slotten och Kaknästornet mm

    Intrycket är härligt med en känsla av sportbar, arena mixat med nöjespark. Så med 4000 kvm med plats för 2000 personer så har O´Learys ånyo skapat en mötesplats för i princip alla åldrar. 

  • And the Winner is....

    I går så var det dags för barbranschens Oscarsgala Bartenders Choice Awards på Vinterviken i Stockholm.

    Detta år gick det prestigefyllda priset Årets Bartender till Björn Kjellberg som till vardags hittas bakom baren på Marie Laveau och Litte Quarter.

    Verkligen välförtjänt av denna duktiga och ambitiösa bartender och barkonsult. En oerhört professionell bartender som är en fin ambassadör för hela barbranschen. Ett populärt beslut av applåderna att döma.

    Priset till Årets Bar gick inte helt oväntat till den internationellt sett kända baren Little Quarter som ligger på Marie Laveau.  För andra året på raken minsann. Värt att notera här är att samtliga som blivit utsedda till Årets bartender på B.C.A. galan har arbetat bakom bardisken på Marie Laveau. Först Jimmy, sedan Prince och nu Björn…  hårt engagemang och kompromisslöst kvalitetsarbete lönar sig.

    Årets stipendium som delas ut av B.C.A. gruppen gick till Martin Borg som numera arbetar på Tjoget. Priset tilldelas den bästa studenten som examinerats 2012 från YH-utbildningen International Bar Management.

    Nykomling blev inte helt oväntat Tjoget som ligger i Restaurang Linje Tio. Välförtjänt med tanke på helheten och det dream team arbetar där. De bjöds på Blue Blazers där före galan.  

    Reisen fick priset som årets drinklista och Story Hotel fick priset som bästa atmosfär. Kul då det är grymt engagerade team bakom bägge dessa barer.  Story Hotel får alldeles för lite uppmärksamhet enligt min mening.

    Hatten av för de duktiga arrangörerna i B.C.A. gruppen som ännu en gång har levererat en fin och ståndmässig gala. 

    Efterfesten fortsatte på Marie Laveau och som vanligt gäller, - What happens at ML, Stays att ML..

    På bilden ser ni Stipendiaten Martin Borg som numera har 10.000:- att spendera på förkovring av barbranschen. 

  • And the Winner is....

    I går så var det dags för barbranschens Oscarsgala Bartenders Choice Awards på Vinterviken i Stockholm.

    Detta år gick det prestigefyllda priset Årets Bartender till Björn Kjellberg som till vardags hittas bakom baren på Marie Laveau och Litte Quarter.

    Verkligen välförtjänt av denna duktiga och ambitiösa bartender och barkonsult. En oerhört professionell bartender som är en fin ambassadör för hela barbranschen. Ett populärt beslut av applåderna att döma.

    Priset till Årets Bar gick inte helt oväntat till den internationellt sett kända baren Little Quarter som ligger på Marie Laveau.  För andra året på raken minsann. Värt att notera här är att samtliga som blivit utsedda till Årets bartender på B.C.A. galan har arbetat bakom bardisken på Marie Laveau. Först Jimmy, sedan Prince och nu Björn…  hårt engagemang och kompromisslöst kvalitetsarbete lönar sig.

    Årets stipendium som delas ut av B.C.A. gruppen gick till Martin Borg som numera arbetar på Tjoget. Priset tilldelas den bästa studenten som examinerats 2012 från YH-utbildningen International Bar Management.

    Nykomling blev inte helt oväntat Tjoget som ligger i Restaurang Linje Tio. Välförtjänt med tanke på helheten och det dream team arbetar där. De bjöds på Blue Blazers där före galan.  

    Reisen fick priset som årets drinklista och Story Hotel fick priset som bästa atmosfär. Kul då det är grymt engagerade team bakom bägge dessa barer.  Story Hotel får alldeles för lite uppmärksamhet enligt min mening.

    Efterfesten fortsatte på Marie Laveau och som vanligt gäller, - What happens at ML, Stays att ML..

    På bilden ser ni Stipendiaten Martin Borg som numera har 10.000:- att spendera på förkovring av barbranschen. 

  • Shaken, Not Stirred!

    Bond´s Vesper Martini!Nu när Bond åter är aktuell kan det vara värt att kolla upp hur hans favoritdrink verkligen görs. För kan man verkligen skaka en Drya även om den heter Vesper Martini?

    Ja, en Vesper skakas alltid! Kul för alla oss som vill ha en riktigt kall Martini utan att för den sakens skull verka okunniga på området. Tvärtom, en skakad Martini kan bli en riktigt angenäm upplevelse. Allt snack om att ginen blir förstörd av att skakas är grymt överdrivet. Däremot kan jag ha en förståelse för de som menar att luftbubblorna som byggs upp i drinken när den skakas kan ha en negativ effekt. De försvinner dock väldigt fort om man gör rätt. Dålig is gör även drinken för utspädd, men dålig (vattning) is förstör ju inte bara en Vesper.

    Gör så här:
    Skaka 40 ml gin, 20 ml vodka, 10 ml Lillet (läs torr vermouth) med kall och torr is. Dubbelsila drinken (fine strain) i ett kylt glas som stått i frysen. Garnera med citron zest (Bond vill ha en riktigt stor zest) Vilket glas använder sig Bond av? Det första som ni tänker på är antagligen ett Martiniglas. Klart att det fungerar, men en svängare eller coupette är mer likt originalet.

    I Boken Casino Royale som utgavs 1953 förklaras exakt hur drinken skall blandas och serveras. – In a deep champagne goblet. Three measurers of Gordon´s, one vodka and half measure of Kina Lillet (idag Lillet Blanc).

    En historia är att Ian Fleming fick idén till Vesper Martini på Dukes i London. I dag kanske mest kända för sina stora, härliga mer ordinära Dry Martinis där vermouthen sprayas direkt i glaset.

    Jag gillar Bonds filosofi om hur han vill ha sina drinkar. – I never have more than one drink before dinner. But I do like that one to be large, very strong and very cold and very well-made. Ett citat som även dyker upp i Döden på Jamacia (Dr No) när Bond blandar sin ultimata gin och tonic, men det är en annan historia.

    Ja, ni får tycka vad ni vill. Men det är sällan jag tycker agent 007 är eller har fel, så för mig är valet lika enkelt som för Bond.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons