• Alkoholfritt succé på White Guide!

  En alkoholfri bar låter kanske inte så häftigt. Men rätt gjort så blir det en succé.

  Under White Guide galan för någon vecka sedan var det dags igen.

  Min tanke var att kombinera en drinkbar med en juicebar. Med riktigt duktiga bartendrar såklart. Tillsammans med Visita och deras härliga medarbetare så serverades det över 500 alkoholfria drinkar och shots tillsammans med popcorn.

  Skall man servera så många drinkar så är logistiken och förberedelserna viktiga. Vi bestämde oss för att servera två olika Lemonades och två hälsoshots.

  Så här gjorde vi.

  Gurkmeja och apelsinshot
  1 msk gurkmeja, 1 krm red hot chili pepper juice, svartpeppar,
  1 msk äppelcidervinäger, 1 dl apelsinjuice, 1 msk honung
  Blandades ordentligt och tappades på flaskor

  Ingefära & gurkashot
  2 msk ingefärsjuice, 1 msk agavesyrup, ½ dl gurkjuice, ½ dl citronjuice
  Blandades ordentligt och tappades på flaskor

   Hallonlemonaden
  2 dl citron, 1 dl hallonsockerlag, 1 dl sockerlag, 6-7 dl vatten, 1 näve färska hallon,5 citronhjul Blandades i en stor glaskruka med tapp. Blev riktigt gott och snyggt.

  Intresset var oerhört stort. De flesta tyckte att det alkoholfria var både gott och spännande. Så merparten testade båda våra shots, som var tuffa (starka) men välbalanserade och med mycket nyttiga ingredienser.  Det är nog antioxidanter för minst en vecka bara i gurkmeja apelsinshoten.  Tanken var att de skulle riva till som en ”riktig” shot. Vilket de gjorde med råge.

  Enkelt var det med. Mest för att Flexijuice levererade så oerhört välgjorda och goda juicer. Bara en sådan sak att de fixade en red hot chili pepper juice. Skulle ha gjort självaste Anthony Kiedis tårögd.

  Sammantaget blev det en väldigt trevlig eftermiddag på Grand Hotel med goda drinkar, shots och viktiga diskussioner om världens jobb.

  Oavsett vad du har för barverksamhet så kan det med största sannolikhet breddas med bra alkoholfria alternativ. 

  Personalen och baren på White Guide

 • Mattias Skoog Årets Bartender på BCA-galan 2014

  I söndags genomfördes Bartenders Choice Awards för femte gången. Denna gång på anrika Berns med ett härligt cocktailmingel. Här utser en jury av Sveriges bästa bartendrar och viktigaste barpersoner de som man menar är bäst och viktigast för barbranschen i 11 olika kategorier.  Priserna måste anses som tunga då Stockholm är en av Europas bäste barstäder enligt mig.

  En strålande glad Mattias Skoog håller tacktal!

  Det mest prestigefyllda priset Årets Bartender gick till Mattias Skoog som till vardags arbetar på Linje Tio. Mattias tillhör en ny generation av bartendrar med en solid utbildning i ryggen.  Blott 26 år gammal så har han hunnit arbetat i några av Sveriges bästa barer, som Nobis Guldbaren och Kåken. Han har även representerat Sverige i värdsfinalen av Bacardi Legacy i år.  Han är en bartender som är ödmjuk, snabb, oerhört servicemedveten och grymt duktig på smaker. 

  Årets Cocktailbar Little Quarter

  Årets Cocktailbar gick till Little Quarter på Marie Laveau. En bar som fortsätter att leverera och utvecklas år efter år. Little Quarter fick även priset för bästa Cocktaillista.

  Barflugan – folkets pris gick inte helt oväntat till Linje Tio. En bar som med grymt hög stämning och leverans sju dagar i veckan. 

  Shibumi blev årets nykomling.

  Bästa Atmosfär – Tweed, alla som varit där förstår varför.

  För hela listan http://bartenderschoice.se/vinnare/2014-3/

 • Sommarens godaste drink!

  Kommer ihåg när jag bodde i Clearwater, Florida. Ibland blev längtan efter den perfekta Milkshaken så stor och vi tog bilen till en lite kiosk som serverad helt grymma shakes och burgare. Trots att resan var på 40 minuter så tvekade vi aldrig. Belöningen att få sörpla i sig shaken gjord på färska jordgubbar tillsammans med burgaren var utan tvekan mödan värt. Med det i minnet kan jag förbanna mig själv att jag inte tagit tag i detta koncept tidigare. Jag menar att det säger väl sig självt att en eller två riktigt bra milkshakes kommer lyfta vilken dryckesmeny som helst.

  Men är det inte ett himla meckande för att få ihop bra shakes? Klart det är, men som vanligt handlar det om ambition, attityd och en bra mise en place. Det är härliga är ju faktiskt att man kan prissätta en ”old school” milkshake med bra ingredienser efter tillgång och efterfrågan. Jag är rätt säker att det finns en uppsjö med gäster som är beredda att betala lite extra för en riktigt bra och unik produkt. Något som leder till att vi får ett högt TB1 i kronor och det är alltid bra.

  Satsa på kvalité, med färska bär och en trevlig presentation. Men ett snyggt glas och en topping som harmoniserar med smaken så ha man en vinnare.  

  Frågan är ju också om det finns någon bättre drink att göra en kombo med? En välgjord gammeldags Milkshake på färska bär och frukter tillsammans med en riktigt god och välgjord hamburgare. Passar alla… vem minns inte den klassiska scenen i filmen Pulp Fiction?

  Då baren alltmer blivit den naturliga mötesplatsen så är det väl naturligt att marknadsföra och servera drycker som attraherar alla målgrupper. Misstänker att många lite yngre förmågor gärna gå tillbaka till restaurangen som serverade supergoda Milkshakes.

  Mina favvosar blev så klart en Strawberry Milkshake med färska jordgubbar.  Men en härligt chokladig Irish Milkshake med Irländskwhiskey och kaffelikör var också helt magiskt. Med eller utan alkohol, Milkshakes funkar för alla i alla lägen.

  Så håll utkik efter milkshakes i sommar. Snart serveras de bl a på Sveriges mest expansiva och ledande restaurangkedja.

  Strawberry Milkshake

 • Bar Convent Berlin

  Bar Convent Berlin 2013

  Under två dagar samlades världens barelit i Berlin. En välarrangerad mässa med många utställare och packat med deltagare.

  Berlin visade upp sig från sin allra vackraste sida och bjöd på två riktigt sköna höstdagar. Planet som gick från Arlanda en tidig morgon kunde nästan ha varit chartrat av svenska bartendrar och dryckesnördar.  Det visar inte bara på ett stort intresse utan även på att Stockholm är en av Europas bästa barstäder.

  Utbud av allt från barutrustningar till udda spritsorter varvat med massa föreläsningar. På föreläsarlistan fanns namn som Anistatia Miller och Jared Brown, Alex Kammerling, Jörg Meyer, Philip Duff, Alex Kratena, Jim Meehan, Dale de Groff. Samma gamla namn som vanligt kan tyckas, men som antagligen drar en hel del publik.

  En stor fördel var mångfalden av föreläsningar och ämnen. Allt från produktseminarier, lönsamhetslösningar och hur man skall driva sin bar.  Är man på någon föreläsning som visar sig ligga på fel nivå är det lätt att glida ut och gå till nästa seminarium.

  Produkter då. Jo då, där fanns det en hel del. Massor med gin, Mezcal och Vermouth varvat med allt du vill och inte vill ha i en bar. Kul inslag var den mobila cykelbaren utanför. Där besökaren kunde köpa sig en drink innan man gick in på mässan. En annan favorit var Absint fontänen med smaksatt Absint.  

  Jag åker nog tillbaka nästa år. Många bra seminarier och en bra mötesplats för den professionella delen av vår industri. Dessutom är Berlin en riktigt cool och vacker stad så full av historia och fin arkitektur. 

 • Stor, större, störst!

  12 Stockholm med O´Learys Eatertainment!!

  O´Learys framgångssaga fortsätter. I dagarna öppnade man sin kanske mest spektakulära sportbar på 12 Stockholm som ligger i Tele 2 Arena, Stockholm.

  Jag fick en härlig känsla när jag gick in i de magnifika lokalerna. Över den centralt placerade baren satt en riktig jumbotron i samma storlek som den på Hovet, fast med fler pixlar. Bredvid den inbjudande stora runda baren var en stor läktare med samma stolar som det är på VIP-delen på Tele2 Arena. Resten av miljön präglas av flera matsalsdelar och olika sittytor i olika avdelningar och nivåer. Tar man trappan upp så finns det en rymlig VIP-avdelning med en bar. Från VIP-avdelningen så kan man givetvis se den stora jumbotronen.

  När man passerat den runda baren så fortsätter det med ytterligare en bar och matsalsdelar. Så länge ”bara” ett stort väldesignat O´Learys kan man kanske tyckas. Det är då man kommer till de helt fantastiska bowlingbanorna. En designad i ett marinttema med hajar och diverse korallfiskar och bildspel i 3D. Något som gjorde att man som bowlare kände sig att man bowlade i ett stort korallrev eller i ett jättestort akvarium. På andra sidan ståtar Fenway Park som bowlingbana.

  Nu är man än mer imponerad över storleken. Fortsätter och går igenom bowlingdelen för att komma till en minigolf bana såklart inomhus i samma lokal. Där man kan spela sig igenom Tele2 Arena, Sergelstorg, Hammarbybacken, Slotten och Kaknästornet mm

  Intrycket är härligt med en känsla av sportbar, arena mixat med nöjespark. Så med 4000 kvm med plats för 2000 personer så har O´Learys ånyo skapat en mötesplats för i princip alla åldrar.