• Vad har JO Waldner och säkra hotell gemensamt?

  Hela världen längtar efter Kineser!

  - Vart jag än i världen reser längtar man efter Kineser. Kineserna har börjat resa rejält -  det kommer att fortsätta...och de kommer i stora mängder! ALLA riktar in sig på den Kinesiska marknaden!

  Som exempel kan jag nämna....

  I Afrika har Kinserna uptäckt att det finns fina långsiktiga investeringsmöjligheter - de tänker inte i femårscykler utan ofta i 40-60 årscykler. Med de rika Kineserna kommer ochså den växande medelklassen - det segment av resenärer som ökar mest, då de är enormt många. 

  I Mellan Östern ( Dubai etc) har hotellen lidit av att Ryssarna fått det kärvare. Den femstjärniga marknaden har fått sig en törn. Dessa ska ersättas med Kineser. I Dubai räknar man med att Kineserna ska ha en marknadsandel på 23% inom fem år.

  I Asien i övrigt rustar man för den Kinesiska invasionen.

  Europa säljer in sina enskilda destinationer och vill locka till sig de köpstarka Kinesrna. Det som är lite roligt är att Kineserna kommer till Europa för att handla äkta varor - i kontrast till att många Europeer åker till Kina för att handla kopior.  

  Först och främst ska man komma ihåg att de flesta kineser först reser för att upptäcka sitt egna land.

  - Shanghai

  - Peking

  - Hong Kong

  - Makau

  - Hainan ( Kinas svar på Hawaii)  

  Det är inga dåliga destinationer direkt....det finns stora fördelar för en Kines att resa "inbound"; 

  - Språket

  - Kulturen är samma

  - Det finns en trygghet i att veta hur saker fungerar

  - Inga VISUM behövs

  - Säkerheten på Hotell är en oro när man åker utomlands - det visar alla undersökningar - varför är det viktigt? Jo.....så här är det nämligen....

  - I Asien är man rädd för  naturkatastrofer....I Afrika är man rädd för sjukdomar och hög kriminalitet....I Dubai är man rädd för terrordåd ( jo...för en Kines ligger Dubai i "Mellan Östern" och där är det oroligt. I Europa finns oro för kriminalitet och organiserad brottlighet. 

  - Hotellen blir givetvis "The home away from home". Där vill man vara trygg! Detta har upptäckts av hotellen utomlands!

  - Safehotels Alliance tecknade i Oktober ett avtal med en av världens största hotellkedjor och kommer under första kvartalet att certifiera hotell i 23 länder - endast för denna grupp! 

  För att ytterligare öka servicen för de Kinesiska Gästerna, och för att få dem att komma till Natursköna, exotiska och SÄKRA Sverige kommer Safehotels Alliance, världens ledande certifieringsföretag, att trycka upp informationsfoldrar på Kinesiska. 

  Dessa kommer att bli distribuerade till de Svenska hotellen under de första sex månaderna 2015 - och de kommer att kommuniceras till den Kinesiska marknaden under hela 2015 - till att börja med...

  Det gäller för Sverige att marknadsföra det vi har; Naturen, Säkerheten och...JO Wandner! 

 • Sommar, sol o säkerhet!-

  Underbart med sommar - visst!? 

  Tänkte bara skicka en liten säkerhetsblänkare så här i sommartider till både er som besöker och ni som driver hotell..lite " skriv på näsan" karaktär - men bra att ha med sig...

  Resenärer; 

  * Frukosttjuvar härjar på sommaren! 

   - Lämna inga värdeföremål på frukostbordet!

   * Håll koll på bagaget!

   - Håll ordning på ert bagage - vissa hotell har brister i sin bagagehantering - lätt att bagage kommer bort.

  * Lämna inget i bilen!

   - Tjuvarna vet att bilar kan vara välfyllda under turistsäsongen så ta med all bagae in på rummet. Många obevakade parkeringar lockar tjuven.

  Kolla utrymningsvägarna

   - Sommartider är tider då hotellen möblerar om - det blir extra förråd, barnrum etc....kolla att man inte blockerat nådutgångar och utrymningsvägar

  Hotelloperatörer;

  Egentligen bara ett viktigt tips som täcker in det mesta; Lämna inte sommarpersonalen utan genomgång av säkerhetsrutiner, information om brandrutiner, genomgång av första hjälpen utrustning - och var noga med att alla vet vart de ska ringa i samband med olycka/incident. 

  Allt det ovan nämnda är ju säkerligen givna saker som ni som läser Besöksliv känner till...men nu har det skrivits igen! 

  Önskar er alla en fortsatt skön sommar!

 • Full fart framåt i Afrika!

  Safehotels går nu in i en ny marknad. Det är med spänning, stor ödmjukhet och med lyhördhet vi nu går in med vårt koncept.

  Analysen av hotellsäkerhet i Afrika är fram till nu ganska spretig...det är enorma skillnader i medvetenhet runt dessa frågor. Förståelsen för vad hotellsäkerhet egentligen handlar om varierar från ingen kunskap alls i stort sett, till mycket hög kompetens.

  I Afrika gäller visuell säkerhet - murar, vakter, bombspeglar och även beväpnad militär på hotellområdet. 

  Vad vi har blivit tillfrågade av gästerna - stora internationella företag med stora antal resande till Afrika - är att...

  ....utvärdera utbildningen bland personalen i att hantera incidenter

  ...kommunicera i krissituationer

  ...förmågan att hatera "emergency response" situationer

  ...utvärdera det förebyggande arbetet utöver all hårdvaran och den visuella säkerheten.

  Safehotels har nu certiferat sitt första hotell i Nairobi, www.sankara.com, ett av Afrikas ledande hotell. Jag kommer personligen precis därifrån. 

  Det är viktigt att identifiera hotbilden, lära känna vad kraven är från kunden och känna av kulturen för att kunna gå in och göra en bra bedömning. 

  Att komma nära en kultur som man inte riktigt är van vid är oerhört intressant. Jag vill/måste själv skaffa mig information, besöka många olika hotell och prata med många människor - det är nyckeln till att implementera "The Global Hotel Security Standard (c)" .

  Vi har nu en plan...och vi startar Safehotels Alliance i Afrika - vi har kontakt med allt från FN till de stora oljebolagen. Intresset är stort - och det känns fantastiskt att kunna jobba med ett koncept som gör skillnad! 

  Sankara Hotel har sedan de blivit certifierade vunnit förtroende hos flera nya företag. Neelma, som är kvinnan som är säljansvarig för Sankara, besöker Förenade Arabemiraten i nästa vecka för att berätta om sitt hotell, och hur de nu jobbar med säkerhet över hela linjen. Vi hjälper henne att informera både befintliga och nya kunder. Det är fantastiskt!

  Jag kan fö rekommendera ett besök i Nairobi - vänligare människor har jag sällan träffat! Afrika är intressant - det finns affärsmöjligheter, ett stort utbud av spännande aktiviteter, vacker natur, vänliga människor med intressanta kulturer! 

  Att bo i Nairobi vore faktiskt inte så dumt - klimatet är fantastiskt året runt - behaglig temperatur och lagom med sol! Är du på väg så hör gärna av dig om du vill ha tips hans.kanold@safehotels.com.

  Go for it! Go for Afrika!  

   

 • I bräschen för branschen!

  Det finns ett antal fantastiska personer i hotellvärlden som hamnat på rätt plats i livet - de fyller sin plats i servicebranschen med råge. De där människorna som bara förmedlar engagemang, omtanke och servicekänsla...till 110%!

  Sen finns också de man funderar över om de verkligen hamnat rätt...men de hoppar vi över just nu.

  Det är långa dagar, mycket slit, kroppen får härdas och mentalt kan det vara påfrestande att alltid vara på scen och förmedla ett leende och sträcka ut en hjälpande hand.  Men det märks inte...på de där människorna som är stöpta i formen som är märkt "Service/Ledarskap/Engagemang".

  Idag har jag återigen träffat en av mina största favoriter - och även om det känns lite fel att lyfta fram en person bland alla de fantastiska människor som finns i branschen så tänkte jag nämna en av dem här...varför?  

  Jo - när det känns att en konferensanläggning är smittad av service, erfarenhet, kunskap och jag blir inspirerad av mötet, då vill jag gärna passa på och ge ett tips till de som behöver inspiration att lyfta servicenivån ett steg till. 

  Åsa Åhrberg på Nova Park inspirerar mig med sin otroliga energi, sin omtanke och sitt ledarskap - där har de som är nykläckta in i branschen massor att lära!

  Ibland håller jag föreläsningar på Yrkeshögskolan och träffar många fantastiska blivande branschkollegor. Jag får ofta frågan "vad är det viktigaste att tänka på i hotellvärlden"?

  Ja...vad svarar jag? Utöver att det är helt avgörande att man på ett tryggt och säkert sätt lär sig ta hand om sina gäster så är det engagemang, service, lyhördhet och förmågan att få saker att hända som lägger grunden till bra ledarskap i hotellvärlden.

  Jag kan rekommendera YH-klasser ett studiebesök hos Åsa Åhrberg och hennes kollegor på Nova Park - eller varför inte bjuda in Åsa på en föreläsning? Då får ni förmedlat det där som inte går att skriva i en pärm...det där magiska ni vet.  

 • Global expansion med lokal förankring.

  Livet är spännande!

  Att ha förmånen att jobba med ett koncept som står inför ett fullskaligt internationellt genombrott ger tillfällen till nya utmaningar dagligen - och det är underbart! 

  Detta är ett axplock av vad som händer med Safehotels Alliance och den säkerhets-certifiering för hotell som nu sprider sig över världen;

   * Erkännanden från globala företag som lägger in Safehotels certificate i sina RFP;s

  * Stärkt globalt nätverk av erfarna konsulter i världsklass som representerar Safehotels på samtliga världsdelar.

  * Inbjudan från många arrangemang - Safehotels Alliance har varit representerat i Saudi Arabien, Oslo, Dubai, London och Malmö...sedan årsskiftet!

  * Att ha förmånen att knyta kontakter och hjälpa hotell i Afrika, Asien, Mellan Östern är fantastiskt - Safehotels Alliance har ett antal processer igång som ger eko genom hotellvärlden nu och framöver!

  Det som är mest glädjande är att alla ser ett stort värde i att konceptet med en global hotellsäkerhetsstandard initierades i Sverige, med en internationell partner. 

  De Svenska hotell som klarat Safehotels certifiering agerar förebilder - 2014 kommer delegationer från hela världen att besöka Sverige för att se hur vi jobbar - det är fantastiskt! 

  Att resa runt världen och visa en portfölj med säkerhetscertifierade hotell, med förankring i Sverige, sätter Sverige på kartan - det är jag fantastiskt stolt över - tack!! 

  Uppdraget är intressant, roligt, spännande men också utmanande - tack för allt stöd!