Fem misstag kostade liv. UPPDATERAD - ANSVARIGA GRIPNA

19 personer döda, många små barn, då brand utvecklades i vad som beskrivs som "Ett av världens modernaste upplevelsecenter".


Man hade tänkt på allt...bowlinghall, shopping högt och lågt, hotell, restauranger, barnpassning....däremot (enligt olika källor) så var brandsäkerheten inte genomtänkt.


När Qatar satsar blir det rejält med flärd...oljepengarna spenderas på lyx.  Det syns vart pengarna går.


Igår uppdagades tyvärr också vart pengarna inte gick - nämligen brandsäkerheten. Brister i den" osexiga" och icke kommerciella delen av byggarbetet uppdagades på ett fruktansvärt vis; 


- Bristande brandlarm, svag signal, inget talande larm,


- Bristande skyltning vid nödutgångar, folk hittade inte ut.


- Dåligt planerade utrymningsvägar, utrymning upp på tak...


- Dåligt utbildad personal; gästerna satt lugnt kvar i restaurangerna och åt, de blev fångar i branden, deick ingen hjälp ut, ingen information av restaurangpersonalen. Man väntade på lokala räddningstjänsten - evakuering startades för sent.


- Bristande släckutrustning  inga sprinklers. Annan utrustning fanns, men ingen kunde  använda den.


Kan det någonsin vara värt att snåla på säkerheten? Händer det i Sverige?


Gäster och företag rapporterar in brister även från delar av Sverige. Tyvärr finns inga garantier för att säkerhetsarbetet bedrivs på ett bra sätt bara för att något är lyxigt och exempelvis ett hotell är "femstjärnigt".


Man måste vara observant och  använda sitt sunda förnuft själv. Vill jag bo här? Vill jag äta och vistas i dessa lokaler? Vad kan inträffa? Det är svårt att bedöma säkerheten, det är lätt att luras in i trygghet.


Driver man etablissemang där man tar emot gäster bör man vara väldigt noggrann. 


" If you think security is expensive - try a disaster ", var det någon som sa....Att värdesätta ett liv eller ens personskada - går det?  


IDAG GREPS DE TVÅ HÖGSTA CHEFERNA. DE FÅR NU STÅ TILL  SVARS  FÖR BRANDEN. 

blog comments powered by Disqus
Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons