Framtidens kapital

För ett par veckor sedan gästbloggade jag hos Lilian Holm, http://redovisning-bokforing.se/wordpress/2012/06/12/framtidens-kapital/ , ett kul sätt att sprida varandras bloggar tycker jag. Här är vad jag skrev då:

Skolavslutningar och studenttider! Vackra och lyckliga ungdomar rusar ut från skolornas öppna portar, de har leenden som om det vore den lyckligaste dagen hittills. Och det är det säkert för de flesta. Många års slit med att lära och lära igen, läxor, föreläsningar, tentor, långa dagar, trista lärare, schyssta lärare, idrotten som suger och matten som gör en tvärnit. Men det är också en dag att säga farväl till klassen och farväl till det trygga skollivet, för nu börjar framtiden!

Så sant, nu börjar livet på den andra sidan. Nu finns det inget självklart längre, tryggheten och gratis är ett minne blott nu är det en annan verklighet som väntar. Jobb. Att få ett jobb är det som gäller nu.

Som tonårsmamma och arbetsgivare så ser jag flera sidor av ungdomarnas framtid och det ser inte ljust ut alla gånger. Å ena sidan ser jag en frånvaro av kommunikation mellan skola och näringsliv i tidiga år, det kan inte vara så att man ska vänta till sista skolåret för att få kontakt med arbetslivet, företagen, det måste vara något som präglar vår uppväxt redan under våra första skolår. Det är ju här som vi kommer att tillbringa större delen av våra liv antingen som anställd eller som företagare. Men skolan lever i en egen värld som har svårt att öppna porten och släppa in näringslivet. Vad är man rädd för? Skärpning skolan!

Å andra sidan ser jag hur svårt det är för ungdomarna att bli insläppta i näringslivet. Att få en praktikplats är svårt, ursvårt om man inte har kontakter. Här har vi som företagare ett stort ansvar – ta emot dessa ungdomar även om ditt företag är litet, låt de komma dit ett par dagar för att se hur det funkar. Hur ska de annars få veta vad ett jobb eller ett företag är. Skärpning företagare!

Å tredje sidan så har många ungdomar svårt att få det där första jobbet som ger den där första lönen som ger den där riktiga frihetskänslan. Varför är det så svårt? Jag är övertygad om att trösklarna är för höga och rädslan att anställa okända människor är för stor, ialla fall i de små företagen. Risken att det kostar mer än det smakar för det lilla företaget är en stor stoppkloss för ungdomar utan erfarenhet. Att sen matchningen som ska fungera från arbetsförmedlingen är i det närmaste obefintlig. Här måste våra politiker ändra förutsättningarna. Skärpning politiker!

Ja, vi behöver stora förändringar i systemet och i attityder för att vårt framtida kapital, nutidens ungdomar,  ska få en möjlighet att förvalta vårt land både som arbetstagare och företagare.

Jag vill se företagen i skolan, skolan på företagen, praktikplatser i alla slags företag, lärlingssystem och lägre trösklar för ungdomars inträde till arbetsmarknaden och det i form av lägre ingångslöner och lägre arbetsgivaravgifter. Lägre ingångslöner ger företagen en möjlighet att anställa ungdomar utan erfarenhet, lära upp dessa, ge dem en morot att lära sig och få kunskap och erfarenhet som betalar sig bättre.

Jag vill även se att man avskaffar arbetsförmedlingens nuvarande form och tänker om, skapar en bättre plattform för att matchningarna ska klicka.

Jag vill se regelsystem för företagen som är mindre riskfyllt  bl a avskaffandet av sjuklöneansvaret för småföretagen men även större möjlighet till omvärdering av anställningsavtal om den anställde bryter mot regler. Om de små företagen ska våga anställa så är vi i behov av stora förändringar, för jobb finns men inte modet att anställa.

Det är lätt att starta företag idag, vem som helst kan göra det men jag vill se ett bättre stöd till de som förvekligar sina drömmar i ett företag, men jag vill också se ett banksystem som jobbar för tillväxt och inte emot. Jag vill också se ett landsomfattande arbete för att förändra attityden och föreställningen om vem företagaren är.

OCH – jag vill se en ändrad attityd där vi tror på ungdomarna och ser de som den värdefulla generationen som ska ta vår lågkonjunktur och finanskris i världen och bygga en ännu bättre värld och framtid. De har ett stort ansvar men vi måste släppa in de i framtiden!

Jeanette Bohman

Skivarps Gästgivaregård

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons