Här finns flera enkla jobb!

Det talas mycket om enkla jobb. En del talar om de som att det skulle vara människan som utför jobben som är mindre värd, mindre intelligent eller rent av mindre människa. Så är det ju naturligvis inte. Det är inte heller så att det är ett jobb som är mindre viktigt.

Hos oss på gästgivaregården finns det flera enkla jobb att utföra. Under vinterhalvåret sköter jag och maken dessa själv, då vi har lågsäsong. Under sommar och höst, ja fram till annandag jul hinner vi helt enkelt inte med att sköta allt själva. Då har vi annan personal som gör det.

När säsongen startar så har vi 15 hotellrum som ska städas i princip varje dag. Det är ett vad jag kallar enkelt jobb. Nej, jag påstår inte att det inte är fysiskt tungt, men du behöver inte ha någon akademisk utbildning för att städa, du behöver inte heller kunna perfekt svenska för att bädda sängar, du kan vara både ung och gammal, ja äldre då. I år har vi samma ungdomar i "städet" som gjort det i många år nu. De kommer självklart inte göra detta för evigt, men de kommer att få referenser från oss den dan de har utbildat sig klart och bestämt sig för vad de ska göra i framtiden. Men vi har även en nyanländ tjej som inte varit i Sverige så länge i "städet". Det är ett sätt för henne att få in en fot på arbetsmarknaden, att prova på, att tjäna en egen lön, att skapa ett nätverk som hon inte har naturligt här då hon inte är uppvuxen i landet, inte har skolkamrater och hela släkten här. 

Vi har en stor trädgård med massor av gräsmattor som ska klippas och rabatter som ska rensas på ogräs, grusgångar som ska krattas och pellets som ska ner i pannrummet. Det är också ett enkelt jobb, nej inte det heller nödvändigtvis fysiskt lätt. Vi har den här sommaren en kille som anlänt ensam till Sverige men har på ett år lärt sig svenska jättebra. Han vill jobba och tjäna pengar och även han kan få med sig en referens från oss när säsongen är över, ett bevis på att viljan finns och med det leendet på läpparna när han jobbar så kommer vi inte släppa honom i första taget!

Servering kräver att du kan språket, men att plocka disk från tomma bord och diska det kan man göra utan utbildning eller någon större kunskap av språk. Det är också ett enkelt jobb man kan utföra här hos oss.

Alla dessa enkla jobb är nödvändiga att de utförs korrekt, att de blir väl gjorda och att resultatet faller våra gäster i smak. Det är alltså väldigt viktiga jobb, även om de är enkla. De anställda har inte någon mindre kvot av intelligens för att de utför dessa jobb, men det är en inkomstkälla och skapar möjligheter. 

Då när jag ändå är igång med enkla jobb så varför ska vi då ha lägre ingångslöner?
(OBS! Ingångslön, ingångslön, ingångslön)

Att beredas möjlighet att gå från ett lågt bidrag utan att behöva lyfta ett finger till att utföra ett jobb med en lägre ingångslön, men högre än bidrag:

1. Är mer värdigt en människa

2. Skapar möjligheter

3. Ger erfarenhet och kunskap

4. Ger referenser

5. Sänker trösklarna in  

6. Är en samhällsekonomisk vinst - 1 fler skattebetalare blir 1 mindre bidrag!

7. Gör att fler arbetsgivare har råd, ffa småföretagen 

8. Går att förhandla om

De som vrider på dessa ord "enkla jobb" och "ingångslön" till att ha andra betydelser såsom mindre värda, underbetalda osv ser nog inte riktigt sammanhanget med att utmaningarna vi står inför kräver att vi tänker om. I annat fall kommer vi som har ett jobb eller företag bli totalt sönderskattade, ännu mer än vad vi är idag. De som också gnäller över att vi företagare på så sätt skulle få mer pengar i fickorna kanske ska ha i åtanke att även vi utför de enkla jobben, många gånger till lön under befintliga ingångslöner. Men vi är envisare än fan i våra egna ögon men får skylla oss själva i andra.

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons