Projekten redovisas, men var är proppen?

Varje gång jag har en föreläsning bland ungdomar så brukar jag be de skriva förnamn på en företagare som de känner till - varje gång, fortfarande, så är de namnen till 90 % av manlig karaktär. Jag brukar även be ungdomarna att skriva ner det första de tänker på när man säger företagare och de flesta skriver då ner portfölj, pengar, rik, snyggt kontor, snygg bil och en man i kostym.

Jag minns framförallt en föreläsning som jag gjorde i en klass med ca 18 tjejer. Resultatet av ovanstående frågor blev detsamma även i den här klassen. Jag frågade också om någon hade funderingar på att starta eget företag någon gång i framtiden. En räckte upp handen. De andra svarade att det verkade så svårt, krångligt, jag kan inte osv. När jag efter en timme hade berättat om min 18 åriga resa som företagare, berättat om allt det roliga men även allt det svåra och krångliga så ställde jag samma fråga igen. Då var det 9 som räckte upp handen och någon sa att nästa gång kommer hon att skriva mitt namn på lappen. Det handlar om att skapa förebilder och ge ungdomar alternativ i sitt framtida planerande och tänkande.

Ja, det här går ju egentligen inte att mäta förrän om kanske 10 år då dessa ungdomar omsätter sina idéer till verklighet.

Men jag som ambassadör för kvinnors företagande kan mäta detta när jag ser det, jag kan värdera att min insats gör skillnad.

Jag driver ett projekt inom programmet Främja kvinnors företagande som heter Öppna dörrarna & ta plats. Det projektet startade och drivs under 2012 och ni kan läsa på min hemsida/blogg om projektet http://oppnadorrarna.blogspot.se 

Här finns även citat från utvärderingarna utlagda som visar på vilken omedelbar positiv effekt detta har, hur det ser ut på lång sikt är svårt att mäta i dagsläget.

En tredjedel av kurserna är avklarade och för att vi överhuvudtaget ska få de medel vi har blivit beviljade så skall en deltagarlista skickas in med personnummer och organisationsnummer, en utvärdering, del av huvudbok för att visa att projektet är särredovisat. Dessa pengar har kommit företagande kvinnor tillgodo, företag som finns på landsbygden och ofta har sitt kontor på vinden hemma i huset. Tilläggas bör att allt är inte gratis, deltagarna får betala avgifter om än rabatterade.

Allting går inte att mäta i siffror, men herregud så skönt det skulle vara om det var så, så enkelt det skulle vara. Jag tycker det är fel att säga att att ingen vet vad det ger som i artikeln iAftonbladet http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15262096.ab och i Svenska Dagbladethttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/375-miljoner-utan-utvardering_7422264.svd#xtor=AD-500-[svd]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[] 

Vi är många som driver projekt som vet vad det ger, vi har utvärderingarna och vi har skickat in de och pengarna är inte slängda i sjön. Jag vill tydliggöra detta då artikeln får det att framstå som att pengar slängs ut lite här och var utan att det finns någon projektredvisning vilket är fel, vi som driver projekten har tydliga riktlinjer om vad som gäller. Sen hur det hanteras vidare i regionerna och på Tillväxtverket kan jag inte svara på. Var är proppen?

Detta kan jag läsa på Tillväxtverkets sida "Upp 13 procent på fyra år — Sverige är unikt. Antalet företag som drivs av kvinnor har ökat med 13,2 procent mellan 2006 och 2010. Dessa företags nettoomsättning har ökat med 38 procent och antalet sysselsatta har stigit med 22 procent. Även lönenivån i företagen har stigit — med 44 procent mellan 2006 och 2010. Det visar statistik från SCB."

Vidare läser jag på Gunilla Thorstensson blogg:
"Är det bra för näringslivet att lejonparten av all statlig kapitalförsörjning når män? För så ser det ut. En kommande rapport bekräftar denna bild. Rapporten visar att av de företag som 2011 fick regionalt investeringsstöd, regionalt bidrag till företagsutveckling, såddfinansiering och transportbidrag var andelen kvinnor i företagsledningen 6-17 procent och män 83-94 procent, beroende på vilket enskilt stöd det handlar om. Total innebär dessa stöd att företag får drygt 1 029 miljoner kronor enbart beslutade under 2011. Endast en begränsad del av dessa stöd når företag med kvinnor på VD-posten. När 23-29 procent av alla företag idag drivs av kvinnor."

Med detta försvarar jag på intet vis den hantering som ev gjorts felaktig av Tillväxtverket, men ett projekt som gör skillnad och vi som jobbar i projketen både mot arvodering, med projektmedel och ideellt försvarar jag. Jag tycker det är ännu viktigare att tydliggöra detta då man läser de kommentarer i SVD artikeln från en grupp bakåtsträvande hyenor med okunskap och ovilja att ta del av de fakta som läggs fram. 

Öronmärkta pengar för att främja kvinnors företagande. Ja, det gör skillnad, det skapar tillväxt, nya affärsidéer, nya branscher och är till nytta för hela samhället. 

Efter förra veckans turbulens på Tillväxtverket så hade jag inte fortsatt att vare sig driva projekt eller ingå i ambassadörer för kvinnors företagande om jag inte hade sett att det gör skillnad och vidare tror att det kommer att göra ännu mer skillnad. Så dra inte projektet i dyn, det är för värdefullt för både dig och mig.

 
blog comments powered by Disqus

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons