Vad är din affärsetik och moral?

Nu stormar det kring Tillväxtverket med krognotor och systematsiskt momsfusk. Som ambassadör för kvinnors företagande och med Tillväxtverket som uppdragsgivare så har mitt förtroende för verket fått sig en rejäl törn. I mitt uppdrag ingår att berätta för ungdomar och studenter om hur det är att driva företag, att ge de en alternativ tanke till all söka jobb, kanske kan de uppfylla sina drömmar och genomföra sina idéer i ett eget företag. Kanske, inte alla, men ge de ett alternativtänk. Som företagande kvinna i detta fall så skapar vi förebilder för andra kvinnor där vi bara genom att berätta om vårt företagande skapar förebilder.

I mina föreläsningar tar jag ofta upp att om man ska driva ett företag så ska man göra det på rätt sida om lagen, den är en hederssak att betala sina skatter, moms, arbetsgivaravgifter och avtalsenliga löner. Nu har mitt förtroende skadats för Tillväxtverket och jag har svårt att se mig själv föra fram en moral och etik som jag står för då min uppdragsgivare inte uppenbarligen har samma syn på detta. Det krävs en programändring och en ny huvudaktör för att jag och många fler ska fortsätta. Arbetet vi gör är viktigt och måste fortgå, men i en annan form.

Men hur kan då vår bransch t ex vara med och stävja fusk av det här slaget ?

(jag säger INTE att Grand Hotel har gjort något galet i fallet med Tillväxtverket, för det har jag ingen som helst insyn i eller kunskap om).

Jag är helt övertygad om att ni alla fått frågan både från privata aktörer men även från myndigheter, verk och kommuner att skriva en faktura där inte hela sanningen framgår, eller hur? Seminarie, middag och vin eller konferens - det blir en viss skillnad i bokföring och momsredovisning.

Själv minns jag en episod under vårt första år här. Kommunen hade utländska besökare, en ganska stor grupp, som åt sin middag här hos oss på gästgivaregården. Det bjöds på mat och vin. När jag sen skickade fakturan så hade jag naturligtvis specificerat dessa poster och fakturan kom i retur personligen från tjänstemannen (kvinnan) som uttryckligen sa att så kan det inte se ut. "Det får inte finnas alkohol med i representationen"

Nähä, svarade jag, då skulle ni kanske inte ha druckit vin då, eller så skulle ni betalat det själva då.....

Det slutatde såklart med att jag vägrade ändra på fakturan med följd av att jag en tid senare fick erfara att "där kan man inte äta, de strular bara med fakturorna" var tongången bland en del tjänstemän. Tack för den du! Tack för att jag försöker göra rätt för mig och se till att skattebetalarnas pengar inte hamnar i din vinpåse!

Vad jag vill säga med detta är att alla i branschen, även andra branscher också, måste stå upp mot de som sätter detta i system på de statliga och kommunala institutionerna och vägra skriva förljugna fakturor! Det är dina skattepengar som fuskas bort och du och ditt företag har ingen vinst i att fuska för deras skull!

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons