Våga ta avstånd!

Få har väl undgått att läsa den mycket välskrivna och läsvärda artikeln i Sydsvenskan idag.

http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/i-det-svarta1

Den handlar om människohandel och kriminalitet som döljer sig bakom ett restaurangföretag. Människor som jobbar och lever med usla förhållanden, i det närmaste slaveri, en "företagsledning" med kriminalitet som affärsidé och som på alla sätt och vis utnyttjar människors behov av mat, pengar och jobb på ett synnerligen oacceptabelt sätt.

En sväng in på twitter inser jag att artikeln har satt fart på spekulationer om restaurangbranschen och vilket ansvar vi tar.

Naturligtvis är detta oacceptabelt och större delen av branschen, den seriösa delen, tar avstånd från detta.

Men alla måste ta ett ansvar i denna fråga. Politker måste agera, polisen och andra myndigheter måste agera handgripligen, gå in och rensa upp. Lägg resurser på att jaga de riktigt kriminella "företagarna" istället för att jaga oss seriösa med nya lagar och avgifter. De kriminella skiter väl fullständigt i kasaregisterlagen och personalliggaren, artikeln är ju klockrent bevis på detta. 

Men du som konsument måste också ta ansvar, du måste ta i beräkning vad som ingår i maten för 40 kr och vad som ingår i maten för 200 kr. 

För 40 kr kanske du får en tallrik mat som lagats av källarkocken utan värdigt liv, noll i trygghet och en osäker framtid. Du kanske bidrar till att upprätthålla en kriminell verksamhet av det slag som artikeln vittnar om. Våga ta avstånd från detta!

För 200-hundringen så kan du kanske vara mer säker på att det ingår kollektivavtal, skatter, arbgivaravg, moms, tillsynsavgifter, försäkringar och annat som rimligtvis ska finnas med i budgeten på varje företag.

Jag tycker det är hög tid att vi alla hjälps åt att rensa upp inte bara i vår bransch men alla branscher där den förtäckta kriminaliteten förstör människors liv, andra företagares livsverk och skapar en debatt som vänder sig mot fel aktörer - de seriösa företagarna i Sverige.

Våga ta avstånd, våga säga ifrån - hjälp till att lyfta fram de seriösa företagarna så får de oseriösa mindra plats!

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

"Man kan bli förälskad i mycket men hur ofta blir man det i en gammal förfallen gård från slutet av 1600-talet på den skånska landsbygden? Ja, jag och min man blev det och från att ha varit resebyråägare i Gustavsberg utanför Stockholm blev vi över en helg Gästgivaregårdsägare i Skivarp, Skåne. Vi sålde allt och flyttade. Min hobby blev mitt yrke och idag är jag kocken som rör runt i grytorna. På bloggen får du följa mig i mitt vardagliga arbete som småföretagare med allt vad det innebär av kamp mot myndigheter, underbar personal, upptäcksresande i maten, återkommande gäster, renoveringar och planteringar och tuffa arbetsvillkor m a o en gott- och blandat blogg!

Du kan följa oss på FB facebook.com/SkivarpsGastgivaregard
och du kan följa mig på Twitter - @jeanette_gastis "

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons