• Att äta naturligt för att slippa allergi

  Man blir vad man äter, brukar man ju säga. Äter vi naturliga produkter, blir vi väl naturliga och får förhoppningsvis behålla hälsan längre. Allergier och intoleranser ökar bland våra gäster, det går knappt ut en enda beställning utan att det är åtminstone någon eller några som behöver specialkost. Beror det på att vi i årtionden har stoppat i oss en massa onyttiga tillsatser? Där om tvistar de lärde.

  Vi på Elwing & Co. försöker bedriva ett målinriktat arbete mot att köpa in mer naturliga råvaror. Ekologiskt väljer vi alltid när det är möjligt. Vi började för många, många år sedan med att byta ut ”enklare” råvaror som mjölkprodukter och kaffe till ekologiska sådana. Idag tar vi aktiva beslut i inköpsprocessen i samtliga produktgrupper men det är ett hårt jobb. Vår grönsakshandlare har numera utvecklat sina dataprogram och kan faktiskt ge oss siffror på hur mycket vi köper t ex av det ekologiska. Plötsligt är det mätbart! Det gör att vi kan se svart på vitt att vårt arbete ger utdelning. Och vi kan öka på!

  I samband med den nya EU-lagen som kom den 13 december 2014 avseende märkning av livsmedel påbörjade vi liksom alla våra kollegor runt om i landet att dokumentera innehållet i våra rätter. Det har varit en intressant resa. Plötsligt börjar hela personalstyrkan agera som jag (som är allergiker och väldigt noga med vad jag stoppar i mig). De läser på varenda förpackning vad de verkligen innehåller. Hejdå kryddblandningar! Kan sojabönor vara onyttiga? Va, finns det ”naturliga” E-nummer? Kan man äta lupin?

  Det är mycket att tänka på. Plötsligt fylls tillvaron med mängder av information. Det känns ungefär som när Internet kom. Det kan bli svårt att sortera.

  Men det är inte alltid som allting framgår av förpackningen. I storstäderna exploderar just nu den ekologiska-nyttiga-kravodlade-fairtrade-trenden. Vi ser ibland att man inte når hela vägen ut. Bara för att pappret är brunt betyder det kanske inte att det är bättre. Ekologiska blåbär - från Kalifornien. Den tål att funderas på. De kanske är ekologiska där, men efter en flygtur över Atlanten kan man ju börja undra vad märkningen står för.

  Det kommer att hända mycket på den här fronten på kort tid. Den som blir duktig på att pedagogisk beskriva konsekvenserna av olika råvaruval, transportvägar och förpackningsval kommer att kunna skapa starka rörelser på området. Människor kommer att bli klokare, äta bättre, ställa krav och förhoppningsvis bli mindre intoleranta och allergiska.

 • Hur man lockar nya gäster

  Det pågår just nu något som kallas Krogveckan över hela Sverige (lite missvisande för det pågår 30 jan-15 februari).

  Krogveckan är ett stort återkommande krogevent där tusentals matintresserade gäster upptäcker nya restauranger. 2014 besökte över 30 000 matgäster de ca 140 deltagande restaurangerna landet runt under Krogveckan.

  Tanken är alltså att ge restaurangbesökare chansen att prova på nya restauranger till ett överkomligt pris. I år kompletteras det väldigt billiga alternativet 200 kr för två rätter med specialkomponerade tvårättersmenyer för 300 kr.

  Två rätter 200 kr

  Förra helgen besökte vi trevliga Mr French i Stockholm där vi avnjöt två goda rätter (som också fanns i den ordinarie menyn men till väsentligt högre pris) för 200 kr.

  Förrätten

  Det är klart att det inte täcker kostnaden för restaurangen men det är en mycket bra marknadsföring både när det gäller att utöka kundkretsen med lite ovana ute-ätare som att hitta vana sådana som är nyfikna på nya ställen.

  Ikväll provar vi ett ställe till: Hotel Skeppsholmen och testar då alternativet 300 kr för två rätter. Det ska bli spännande för dit har vi aldrig tagit oss tidigare och skulle faktiskt inte gjort det heller om inte detta tillfälle uppenbarat sig.

 • Verona tur och retur

  Till min stora glädje har det i Sturegallerian öppnats en matmarknad som kommer att bli ett landmärke i Stockholms matliv om jag får gissa. Vi tog en stadspromenad under jullovet och fick tips om denna nyöppnade marknad. Den innefattar bar, restaurang, café, handel med kött, fisk, grönsaker, bröd och annat. Grönsakerna visade sig komma från Verona och det syntes på dem att de hade fått mogna i solen.

  Verona till vänster - lokala mataffären till höger....Vilken skillnad!

  Avocadon var dubbelt så stor som på ”vanliga” mataffären, men faktiskt inte så dyr! Eftersom Svenska Brasserier (som driver Stockholms Matmarknad) köper mängder av grönsaker till alla sina restaurangen så kan man säga att de hoppar över grossistledet och de kan därmed hålla väldigt modesta priser på de varor de säljer över disk.

  Direkt från Verona

  Och vilken smak sedan! Vi testade vackra endiver, solmogna tomater, blomkål, aubergine och jättefina clementiner. Löken var fantastiskt god, lättskalad, fräsch med en mild och god doft.

  Stockholms matmarknad

  Vi fick en pratstund med eldsjälen PG Nilsson som hjälpte oss att plocka ihop godbitar från grönsaksståndet. Kött, fisk och ostar - ja allting som säljs är handplockat från namngivna slaktare, fiskare och hantverkare. Mycket är ekologiskt och det känns att det är med omsorg varorna har valts ut för att ingå i sortimentet.

  Ska du till Stockholm eller kanske t o m bor här, gör snart ett besök i Sturegallerian och strosa runt bland godsakerna på Stockholms Matmarknad. Du kommer inte att bli besviken!

 • 400 kokböcker om året

  Det ges ut mer än en kokbok PER DAG i Sverige. Det är fantastiskt att intresset är så stort för mat. Jag har skrivit om det tidigare i samband med att vi har letat med ljus och lykta efter kockar och kallskänkor då jag förundras över var alla gömmer sig  (är de hemma och skriver kokböcker?).

  Höga krav ställs på den som vill skriva en kokbok som säljer bra, som går att använda på ett vettigt sätt och som ger inspriation. Det är en konst att skriva recept så att vem som helst ska kunna förstå dem. Författaren får inte slänga sig med köksbegrepp som för honom är naturliga men som för läsaren blir obegripliga. Det gäller också att provlaga om och om igen för att undvika att recepten blir konstiga när de räknas om till färre portioner och ska lagas på hemmaspisar och i hemmaugnar. Vikter måste många gånger räknas om till volymmått eftersom få har en hushållsvåg hemma. Vissa råvaror kan vara svåra att få tag i om man befinner sig utanför storstadsregionerna.

  För att komma igenom bruset av alla kokböcker som ges ut gäller det att hitta nya grepp! Igår var jag och lyssnade på Danyel Couet från F12 som nu har släppt en ny kokbok. Han har drivit restaurang Fredsgatan 12 som lämnade sin adress och strukturerade om sin verksamhet i början av året. Boken F12 som släppts nu är ett minne från uppbyggnaden och driften av krogen under 20 år.

  Med Danyel och nyinförskaffad helgläsning

  Danyel berättade att han har varit väldigt bestämd med hur den här mycket speciella boken skulle se ut. Den är inbunden utan hård rygg, med utsida i kalvskinn, särskiljande papper mellan kapitlen, inslagen i silkespapper och omsorgsfullt placerad i en handgjord kartong. Jodå, den kostade en slant, m en den sticker ut rejält från mängden!

  Boken är så vacker!

  Bilderna är tagna av världsberömda fotograferna David Loftus (jobbar mycket med Jamie Oliver) och Pieter ten Hoopen (du missade väl honom inte på Fotografiska för ett par år sedan?). Författaren Cecilia Gyllenhammar har bidragit med en roman i kokboken (!). Melker har självklart bidragit och är medförfattare. Recepten är enligt uppgift ”anpassade för de som vill utmana sig själva i hemmet” (ja, jag tänker prova).

  Vi provsmakade omsorgsfullt gjorda och jättegoda drinktilltugg som ackompanjerades av ett eller annat glas god champagne. 

  Anklever

  Svarträttika med krabba och chili

  Nu är det kokboksläsning som gäller!

 • Jag blir så glad (av choklad)

  Igår var jag på en otroligt inspirerande kurs hos Gastromerit med Cecilia Andersson. Cecilia jobbar i vanliga fall på Tössebageriet och blev Årets Konditor och Svensk Mästare i konditori 2012.

  Cecilia Andersson höll i kursen

  Oj, vilken fart det var hela dagen! Vi fick lära oss massor om choklad och tryfflar. Vi gjorde tryfflar, macarons, bakelser, choladmousstårtor och fick tips vid temperering av choklad. Jag beundrar verkligen konditorer och bagare som besitter ett sådant fantastiskt hantverk. Och det ju superkul att få komma in ”bakom kulisserna” och få bra knep med sig. Det kan inte vara annat än ihärdig träning som ger den färdighet en duktig konditor uppvisar, jag är djupt imponerad.

  Mousstårta på gång

  Det var ganska intressant att upptäcka att endast ett av recepten innehöll nötter och då jordnötter (som inte ens är en nöt utan en baljväxt). Vi talade lite om detta med allergier som verkar explodera. Vi som kör catering och även restauranger får numera 5-10% intoleranser i våra beställningar vilket är en markant ökning på ganska kort tid. Bakverk innehåller ofta både gluten och nötter, men nu har jag några finfina recept i samlingen med godsaker som t o m jag själv kan äta av!

  Resultatet

  Jag blev glatt överraskad över vårt resultat och hoppas kunna använda en del av kunskaperna här på jobbet!

Om min blogg

Det går att älska mat även om man skaffar sig en profession inom ett helt annat område. Livets vägar tog mig till restaurangbranschen trots att jag egentligen är civilekonom och jag är idag aktiv i den dagliga verksamheten och också delägare i Elwing & Co. Catering i Stockholm.
Mitt intresse för mat och smaker och allt däromkring ger mig mycket inspiration och idéer. I bloggen skriver jag om det dagliga livet på en cateringfirma, saker i omgivningen som påverkar vårt arbete, inspirerande möten, resor och restaurangbesök, branschfrågor och de många skillnaderna mellan att driva en restaurang och en cateringfirma. Jag filosoferar kring miljöfrågor och vad vi lämnar efter oss till våra barn och är nyfiken på väldigt mycket annat. Jag önskar dig intressant läsning!

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons