• Blir du vad du äter?

    Jag har glömt att rapportera hur det har gått med Dukandieten. Jag påbörjade dieten den 4 juli 2012 för att bli av med lite för många goda middagar som fastnat. Det gör ju lätt det i den här branschen… Dieten innebär att jag har tagit bort kolhydrater och fett i min kost och istället ätit massor av protein. Ett kilo per vecka försvann och när 16 kilo var borta så gick jag in i tredje fasen av Dukandieten som innebär att jag började äta ”som vanligt” men med måtta och eftertanke. Eventuella utsvävningar sätter sig nämligen direkt runt magen. Viktnedgången stannade då av och det var jag nöjd med. Jag äter och dricker nu det jag vill, men har en helt ny livsstil och gör medvetna val hela tiden.

    Idag var jag ute och promenerade med min nya arbetskamrat Lotta. Förvånat konstaterade jag att björken har ju slagit ut! Då ska ni veta att den aldrig har kunnat göra det i smyg utan att jag märkt det. Aldrig någonsin! Jag har nämligen i princip varit instängd i 3 veckor varje vår med svår allergi och rinnande ögon och näsa. Jag tog ett djupt andetag och kände efter, men nej, inga tendenser till allergi. Konstigt. Googlade direkt när jag kom tillbaka till jobbet på gluten och björkpollen och får då träff på bloggar där andra blivit av med sin allergi efter att ha slutat äta gluten (vilket jag gjort eftersom mjölprodukter är uteslutet i Dukandieten). Jag måste bara forska vidare i detta. Är det så att det vi äter har så enormt stor påverkan på vår hälsa att jag kan bli av med min pollenallergi så ”enkelt”? Någon med liknande erfarenheter?

  • Catering på riktigt

    Vad betyder egentligen ordet catering? Ordet används idag på ett väldigt fritt sätt, där jag menar att det finns ett behov av att att precisera begreppet. En bra uppgift för vår branschorganisation!

    Catering enligt Nationalencyklopedin
    catering, leverans av färdiglagad mat, drycker och skattefria varor för försäljning eller servering ombord på flygplan eller fartyg eller i beställarens lokaler.”

    Den beskrivningen känns det som om det är dags att uppdatera lite kanske.

    Catering enligt Wikipedia
    ”Catering består i näringsverksamhet där mat framställs för omedelbar konsumtion på annat ställe än där framställningen sker. Catering omfattas av Livsmedelslagen och skall kunna visa upp "Egenkontroll-program" och skall därefter granskas av kontrollmyndigheten.”

    Wikipedia som ibland kan kännas väldigt opålitlig verkar i detta fall ha kommit längre i sin analys av ordet.

    Många restauranger har idag en cateringmeny och skriver i sin marknadsföring att de levererar catering där det i själva verket dock snarare rör sig om Take-out eller så kallad hämtmat.

    Ett av kriterierna för att använda ordet borde t ex vara att man kan visa upp att man har en obruten kylkedja hela vägen fram till gästen. Chaufförer och andra som är inblandade i kedjan ska självklart ha adekvat utbildning för uppgiften. Kan en pizzeria köra catering? En restaurang utan kylbilar eller värmeskåp för leverans? Kan en korvkiosk kalla sig för restaurang? Hur ser förpackningarna ut? Fungerar egenkontrollen hela vägen ut?

    Visita, dags att reda ut skillnaden mellan Take-out och Catering på riktigt!

    Catering på riktigt

  • Vem har alltid högkonjunktur?

    Jag har funderat över om det finns några branscher som inte påverkas särskilt mycket av konjunktursvängningar och har kommit på att advokatbyråer måste vara en. I dåliga tider, ja då behövs advokater. I bra tider, ja då behöver man också juristhjälp, kanske ännu mera! Och hur är det med vår bransch? Ja mat, ja det måste vi ju ha. Även om en lågkonjunktur eller lugn period ändrar köpbeteendet en aning hos kunderna så är det ju så att äta bör man. Det går från påkostade, stora fester till enklare möten med smörgås och kaffe kanske. Men visst finns det möjligheter också i det!

    Varje gång jag kör genom delar av staden som jag inte besöker så ofta slås jag av hur mycket det byggs i Stockholm. Det är härligt att det poppar upp nya restauranger och hotell överallt. Man får hoppas bara att det verkligen finns ett kundunderlag för alla dessa aktörer. Det gynnar såklart konkurrensen när man får duktiga aktörer som sticker upp och utmanar. Kunden vinner men också vi som är i branschen, vi måste utveckla oss och utmana oss själva att leverera bra produkter och tjänster.

    Januari/februari är vanligtvis en ganska lugn period i cateringbranschen, då ägnar vi oss åt förberedelser och påfyllning av inspiration och energi. Igår åkte Calle och Urban från kontoret till New York där de ska träffa en av stadens mest välrenommerade cateringfirmor för att få idéer och inspiration till utveckling för Elwing & Co. under året som kommer. Ser med förväntan fram emot första rapporten därifrån!

  • Lämna ett spår

    När jag reser och rör mig på olika hotell och restauranger brukar jag innan och medan jag reser läsa på ganska mycket för att slippa göra dåliga erfarenheter. Det är ju svårt att planera helt vattentätt men jag vill verkligen rekommendera en sajt som jag själv använder mig av ofta och där jag själv lämnar spår efter mina resor i form av egna recensioner. Jag kan till och med ladda upp egna bilder. Det kan bli väldigt kul (eller inte) när ett hotell t ex lägger upp en massa egna, flotta bilder på till synes stora fina rum och där gästerna sedan kan ladda upp sina egna bilder. Stämmer inte alltid överens om jag säger så.

    

    Min bloggkollega Anders Johansson på www.besoksliv.se skriver lite om hur företag som är i framkant kan tjäna pengar på att synas på Tripadvisor. Det är helt sant att det krävs nog mycket mer idag än tidigare av ett hotell eller en restaurang för att hänga med i svängarna. Har man en facebooksida eller ett twitterkonto gäller det är förstå och följa upp både bra och dåliga recensioner. Att hålla öppet för konsumenterna ger nog dock ett väldigt ärligt och öppet intryck i längden tror jag. Vi har bara sett början av detta...

  • Det är det enkla som är det svåra

    ……som är det goda

    En sak som är väldigt bra just i i det Italienska köket (ja jag vet att jag tjatar om mina resor), särskild för den som går på Dukandieten är att maten oftast inte är så tillkrånglad. Beställer du en grillad fisk får du en grillad fisk, möjligen med en halv citron eller med ett litet roséblad vid sidan av. Vill du har potatis, grönsaker eller andra tillbehör beställer du det separat. Jag tycker att det är ett jättebra sätt att lägga upp menyer på och jag är glad att många svenska restauranger också börjar anamma detta upplägg.

     

    Just att få en en perfekt grillad köttbit eller en saftig bit fisk med lite ripplad olivolja och grovsalt över det är ju så gott! Men det kräver ju sin kock. Köttet ska vara fräscht, välhängt, bra styckat och perfekt grillat enligt dina önskemål. En färsk fisk, varsamt behandlad och gott men enkelt kryddad, jag vet hur svårt det är att servera den saftig och perfekt tillagad. Men tänk att det ändå alltid slutar med att det är det enkla som är det svåra och det enkla som är det goda…

Om min blogg

Det går att älska mat även om man skaffar sig en profession inom ett helt annat område. Livets vägar tog mig till restaurangbranschen trots att jag egentligen är civilekonom och jag är idag aktiv i den dagliga verksamheten och också delägare i Elwing & Co. Catering i Stockholm.
Mitt intresse för mat och smaker och allt däromkring ger mig mycket inspiration och idéer. I bloggen skriver jag om det dagliga livet på en cateringfirma, saker i omgivningen som påverkar vårt arbete, inspirerande möten, resor och restaurangbesök, branschfrågor och de många skillnaderna mellan att driva en restaurang och en cateringfirma. Jag filosoferar kring miljöfrågor och vad vi lämnar efter oss till våra barn och är nyfiken på väldigt mycket annat. Jag önskar dig intressant läsning!

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons