Skolmaten - en het potatis

Vår duktiga macaron-bagar-dotter går på Enskilda gymnasiet i Stockholm. Det är en friskola (bedrivs utan vinstsyfte) som fram till nu har tagit ut en matavgift av eleverna på gymnasiet för att kunna tillhandahålla en fantastisk, välsmakande, kärleksfullt lagad, vacker och näringsriktig lunch. Skolan har "fryst" de pengar som kommunen betalar för skolmaten och har begärt att få återbetala dem då vi föräldrar betalar skolan för maten på gymnasiet. Mycket få elever går ut och äter lunch på stan utan del allra flesta äter med glädje i matsalen på skolan. Eleverna blir mätta, glada och harmoniska. Man anordnar julbord, våffeldag, påsklunch och andra trevliga måltider. Studieresultaten låter inte vänta på sig. Vi har varit supernöjda! Rektorn skriver nu till oss föräldrar:

”Nu har skolan av Skolinspektionen fått i uppgift att från och med den 30 april erbjuda skolmåltider på gymnasiet, som är kostnadsfria.”

”Skolinspektionen bedömer att Enskilda Gymnasiet inte kan avstå från den del av skolpengen, som avser måltider och istället ta ut en avgift, eftersom kommunen saknar möjlighet att avstå från att betala ut en ersättning. Det handlar om att kommunens resursfördelning ska vara lika till alla utbildningar.”

Beslutet innebär att resurserna till skolmåltiden kommer att minska med cirka 30 %, då kommunens matersättning är mindre än skolans matavgift. Konsekvensen blir självklart en försämrad kvalitet.

Allt detta för att några elever sökt till skolan trots att de i förväg vetat om matavgiften och de fördelar som den innebär och sedan anmält skolan till Skolinspektionen för att skolan tar ut en avgift. Och för att kommunen inte tillåter att skolan avstår bidraget för att de inte kan bena ut hur de ska administrera ett återtag av ersättningen från skolan.

I praktiken kommer det här att innebära att vi kommer att få en dotter som inte får fortsätta äta den fantastiska maten på skolan, personalen (de som får vara kvar) kommer att få trolla med knäna för att försöka upprätthålla en bra kvalitet på maten. Känns maten inte okej kommer hon antingen att hoppa över lunchen eller gå ut och äta något.

Varför är skolmaten så nedprioriterad? Varför är det inte okej att en skola som förstår vikten av en bra lunch få ta saken i egna händer och ta ut en avgift för att kunna tillhandahålla det som ”kunden” vill ha? Skolplikten slutar ju efter nionde klass och det är upp till var och en att därefter söka till en skola som passar honom/henne. Varför börjar man på en skola som öppet värnar om maten (och inte hemlighåller att man tar betalt för det) om man inte gör det själv?

Skolbespisningspersonal är generellt inte högavlönad trots att de har ett stort ansvar att ge skolbarnen en god, näringsriktig måltid så att de klarar av att tillgodogöra sig undervisningen på ett bra sätt. De är viktiga personer i kedjan. Det handlar också om att ge barnen goda, välbalanserade matvanor och att ge dem möjlighet att dela en god måltid med sina kamrater i en trevlig miljö. Förutom löner bör inköpet av råvaror till luncher vara den största enskilda utgiften på en skola. Hur har skolorna råd att stötta sina inköpsansvariga i köket med vidareutbildning och inspiration när de har ett sådant stort ekonomiskt ansvar?

Barnen är vår framtid, vi måste se till att deras studier går så bra som möjligt. Förutsättningarna kan bli jättebra med god, vällagad, vacker och näringsriktig lunch. Det känns som om någon har glömt det.

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

Det går att älska mat även om man skaffar sig en profession inom ett helt annat område. Livets vägar tog mig till restaurangbranschen trots att jag egentligen är civilekonom och jag är idag aktiv i den dagliga verksamheten och också delägare i Elwing & Co. Catering i Stockholm.
Mitt intresse för mat och smaker och allt däromkring ger mig mycket inspiration och idéer. I bloggen skriver jag om det dagliga livet på en cateringfirma, saker i omgivningen som påverkar vårt arbete, inspirerande möten, resor och restaurangbesök, branschfrågor och de många skillnaderna mellan att driva en restaurang och en cateringfirma. Jag filosoferar kring miljöfrågor och vad vi lämnar efter oss till våra barn och är nyfiken på väldigt mycket annat. Jag önskar dig intressant läsning!

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons