Sopor sopor!

Läste en artikel idag i Besöksliv om att vi i branschen ska kasta mindre mat. Artikeln handlar om en verksamhet som mätt hela sin besparing i samband med att man implementerat olika åtgärder för att minska svinnet. Jag känner mig så NÖJD över att vi på Elwing & Co. har jobbat med de här frågorna i många år redan. Vi har medvetet arbetat framåt med en miljöpolicy som gör att vi vågar se våra barn i ögonen. Vi har inte mätt besparingen på samma sätt, men det är så genomgripande åtgärder så jag vet att det är värt allt jobb!

Sedan 2007 komposterar vi allt matavfall här på jobbet och i övrigt sorterar vi i följande s k fraktioner:
Mörkt glas
Ljust glas
Returglas
Returburkar
Returbackar
Frigolit/brännnbart
Fett
Kontorspapper
Wellpapp och kartong
Brännbar plast
Metall
Batterier
Maskiner och inventarier
Tonerkasetter till skrivare och kopiatorer
Lysrör
Glödlampor
Lågenergilampor
Övrigt avfall

Där vi bor har sophanteringsbolaget fr o m den 1 juli 2012 börjat ta betalt per kg för soporna de tar hand om. Det har blivit en riktig tankeställare för oss hemma, nuförtiden vänder jag och vrider på varenda sak jag ska slänga och försöker sortera så gott det går så att ”blandsoporna” blir så små som möjligt. Jag slås av hur många onödiga förpackningar det finns och blir lite skraj när jag tänker på hur vi slängde sopor hemma när jag växte upp. Då fanns det inte mycket till sortering. Jag tror knappt att vi hade tidningsinsamling. Usch. Vi har i alla fall komposterat i åratal, maskarna jobbar på in i vassen. Vi har ALDRIG tömt komposten, men det borde vi nog för den är nog full av finfin matjord.

Sjlälvklart handlar det inte bara om att sortera soporna. Det handlar också om att handla på ett vettigt sätt, att inte slänga i onödan och ta vara på rester. Jag har i ett tidigare inlägg skrivit lite om hur vi bör försöka öka medvetandet hos människor och slänga mindre rester.

Hur slänger du sopor?

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

Det går att älska mat även om man skaffar sig en profession inom ett helt annat område. Livets vägar tog mig till restaurangbranschen trots att jag egentligen är civilekonom och jag är idag aktiv i den dagliga verksamheten och också delägare i Elwing & Co. Catering i Stockholm.
Mitt intresse för mat och smaker och allt däromkring ger mig mycket inspiration och idéer. I bloggen skriver jag om det dagliga livet på en cateringfirma, saker i omgivningen som påverkar vårt arbete, inspirerande möten, resor och restaurangbesök, branschfrågor och de många skillnaderna mellan att driva en restaurang och en cateringfirma. Jag filosoferar kring miljöfrågor och vad vi lämnar efter oss till våra barn och är nyfiken på väldigt mycket annat. Jag önskar dig intressant läsning!

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons