Annons

Gastronomi med smörgåsar…

Smörgåsar, älskar allt som har med smörgåsar att göra: ”allt i ett”, goffet, påläggen, kylskåpsrenset, maxandet allt. På något sätt är en smörgås höjden av gastronomi, den fullständiga njutningen. I vårt fina grannland Danmark har man anammat det här på blodigt allvar, smörrebröd slåss med de grymmaste krogarna o utrymmet, det finns en del smörrebrödställen jag besöker innan vilket stjärnkrog som helst när jag besöker landet.
Annons

Smörgåsar, älskar allt som har med smörgåsar att göra: ”allt i ett”, goffet, påläggen, kylskåpsrenset, maxandet allt. På något sätt är en smörgås höjden av gastronomi, den fullständiga njutningen. I vårt fina grannland Danmark har man anammat det här på blodigt allvar, smörrebröd slåss med de grymmaste krogarna o utrymmet, det finns en del smörrebrödställen jag besöker innan vilket stjärnkrog som helst när jag besöker landet.

För mig har det här med vad jag tycker är stor gastronomi och den matlagning jag gillar tagit avstamp från smörgåsen: det får gärna vara gott, dt får gärna vara ätvänligt, det får gärna vara mättande (ordentligt), det får gärna vara grovt, det får gärna vara ”ofint” och det får gärna vara lite otippat (som vilken macka som helst när man snor ihop den.)

Men bara en rätt är en smörgås på menyn, vår svampsmörgås som krossas i morteln, den har kantarell som original, den har haft annat än svamp som ”topping” också, den här smörgåsen kommer alltid finnas med som en symbol för min kärlek till smörgåsar.

Här är den nu med odlad svamp, snart kommer Niki som plockar vilda örter och även svamp att plocka vårmusseroner till oss och vi är (trots vår) i säsong med svamp! I morteln under smörgåsen; kryddostkräm, stekt svamp, syrad lök och dill. Smörgåsen, ett rågbrödsflarn toppas med inlagd svamp, löjrom, kvarg och smörgåskrasse (smörgåskrasse på en smörgås, jag har sagt det förr och jag säger det igen, bara där faller jag). Brödet krossas med mortelskaftet ner i krämen och den stekta svampen, bara att dra de ”flarn” som bildas i moffet, för mig är det här stor gastronomi