Lax? Kan man röka det...?

Står och fixar med en lax som jag ska ha i morgon til ett bröllop på Slottet...

Jag vill ha en skarp rökkkant på min lax när jag skär den i stubbar utan att den har blivit "körd" ens en enda liten milimeter in i köttet som ska vara glasigt och fint.
Så här gör jag: Jag skär laxen i längder ca 1 1/2 ch breda, i detta fall salmalax. Garvar längderna med kryddor några timmar, torkar lätt av och kryddar ytterligare. Fryser sedan laxen på plåtar som på bilden.
Laddar upp stekpannor så varma att dom glöder på spisen, tar de djupfrysta laxlängderna på plåtarna och ställer in i en kall ugn direkt från frysen. Fyller rökspån i pannorna och sätter på lock till kraftig rökutveckling då jag tar av locket och ställer in i ugnen.
Röker tills jag fått en fin rökhinna runt längderna och låter sedan essa tina sakta under plast. Skär sedan i fina glasiga stubbar som jag ställer ut i tallriken (fem stubbar typ...?) Blir riktigt bra med bra finisch, man kan ju också rulla längderna i plastfilm för att få dom helt runda när dom är frysta men jag gillar att de har en lite mer naturlig form i detta fallet... Testa!! Lycka till!

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

De här är en inspirationsblogg framförallt om det dagliga arbetet som köksmästare.. Inspirationen kommer även från det vardagliga, privata så en del instick från gastronomin i vardagen tillkommer.

Här avhandlas mat, matglädje, mattävlingar, restaurangbesök, ekonomi och det goda värdskapet. Det är ämnen som jag tycker är intressanta och viktiga när vi ska skapa unika upplevelser för våra gäster och varandra.

Alltid: Matglädje, galenskap och ärlighet. Alltid...

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons