Nu är det fan ta mig nog...

Det började med att jag såg förfallet och förnedringen mot den allra finaste primören vi har så här års.

Undertecknad och hustrun var och skulle handla lite inför midsommar, jag strosar gladlynt runt i affären och plockar åt mig av råvaror som jag gärna skulle ha betalar både dyrt och hederligt för... Jag är redan irriterad över lockpriser och folks attityd mot fina råvaror när jag i ena hörnan av grönsaksavdelningen bevittnar en syn jag aldrig mer vill uppleva. Det utspelade sig ett veritabelt krig bland en hord av desperata människor med något i blicken som gjorde mig rädd. Det blodiga och väldigt skitiga slagfältet var färskpotatislådorna innehållandes vår allra finaste och mest efterlängtade primör som går att avnjuta så här års...

Det var "bra pris" på färskpotatis, " bra pris"? vad fan menar kedjan, och affären i det här fallet? 1 öre kostade potatisen kilot och folk var som sagt galna, nu äntligen kan man få vräka i sig BILLIGT!!!

Jag kvävde en impuls att ställa mig å bara skrika åt allihop å be dom fara dit solen inte skiner men det var ju inte de arma stackarnas fel. Däremot så finns det andra bovar som ska stå till svars för just detta och andra priskrig som förstör vår egen svenska produktion av grönsaker spannmål, kött och fisk...

I dag slår jag upp tidningen och läser hur pass hårt just priskriget på färskpotatis inför midsommar och den första tiden på året slår mot odlarna. De stora kedjorna pressar de stora odlarna främst i Skåne att pressa priserna och det pressar föga överraskande ner priserna i hela landet. För mindre odlare tar det sedan värdefulla månader att få upp priset på en skälig nivå igen och det slår givetvis stenhårt mot branschen. Men att pressa kedjorna blir svårt, potatisodlarna är många, små och ganska splittrade så det är motorväg för kedjorna mot dumpade priser till odlarna...

På sikt så hotar det här givetvis potatisen, kvalitén riskerar att sänkas men vem fan bryr sig? För ett öre kilot är ALLT gott? Va? Vakna för i helvete!!!! Jag blir så jävla förbannad, hur tänker kedjorna?? I ena änden så kommuniceras det hejvilt att matkulturen ska värnas, kreddiga kockar och matmäniskor är med och lyfter deras image som kulturbärare i vårt svenska matarv med fina reklamkampanjer, kokböcker och övrigt. I andra änden sänker dom odlare och köttproducenter med sjukt låga inköpspriser och kommer därför på sikt utgöra ett direkt hot mot vårt svenska mat, odlar och producentarv. Hycklare! Det är dags att betala priset, det rätta priset från kedjornas sida! Hur ska vi annars kunna skapa ett fint kulturarv med fina råvaror när en efter en fått lägga ner för det inte går ihop sig?

Vi som konsumenter kan dra vårt strå till stacken genom att inte acceptera att detta fortgår men det blir svårt. Alla vill väl alltid betala så lite som möjligt? Eller ska vi kanske börja titta på kvalitet och sedan betala för det istället? Va? Funderar starkt på att bilda nån form av nätverk eller organisation för att trycka på och stärka allas intressen... Men finns inte sådana nätverk och organisationer? Var är dom nu? Var är dom när den lilla producenten skickar iväg grödor eller kött till ockerpriser för att kedjorna suttit i långa förhandlingar med konsulter som plockar ut feta bonusar genom att hålla ner och pressa priserna? Va?

Nä nu återgår jag till solstolen, jag har ju semester..? Tidningens sportsidor hägrar...

Återkommer definitivt i ämnet...

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

De här är en inspirationsblogg framförallt om det dagliga arbetet som Köksmästare på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm. Inspirationen kommer även från det vardagliga, privata så en del instick från gastronomin i vardagen tillkommer.

Här avhandlas mat, matglädje, mattävlingar, restaurangbesök, ekonomi och det goda värdskapet. Det är ämnen som jag tycker är intressanta och viktiga när vi ska skapa unika upplevelser för våra gäster och varandra.

Alltid: Matglädje, galenskap och ärlighet. Alltid...

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons