Annons

Odlad svamp är också kreddigt..?

Till hummerrätten där vi har råhyvlade champinjoner, hummermajjo, nystekt hummer, cognacsgelé och gruyère har vi lagt till en kungsmussling som vi kokar in  med soja.Kungsmussling eller king oyster som den också kallas är en lite bortglömd, fin svamp. Just det att den är odlad är ju en sak som man skulle vilja surra lite om: är en svamp mindre ”fin” för att de r odlad?
Annons

Till hummerrätten där vi har råhyvlade champinjoner, hummermajjo, nystekt hummer, cognacsgelé och gruyère har vi lagt till en kungsmussling som vi kokar in  med soja.

Kungsmussling eller king oyster som den också kallas är en lite bortglömd, fin svamp. Just det att den är odlad är ju en sak som man skulle vilja surra lite om: är en svamp mindre ”fin” för att de r odlad?

Jag köper ju argumentet alla dar i veckan att svamp, det är skog, korg under armen, höst med alla löv och krökta ryggar. Svamp är jäkligt bra under perioden när den finns i skogen, framförallt kantareller är jag sjukt svag för. Men det finns otroligt mycket härlig odlad svamp, jag använder ”nästan” året om, under våren och försommaren kan jag dock tycka att det kanske är lite trist med svamp, men annars? Herregud, jag dunkar på med svamp!

SÅ, kungsmusslingen, jäkligt härlig, vi hyvlar den tunt, kokar en lag av en liter ättika, två liter socker, tre liter vatten, en liter schysst soja, ingefära, chili, vitlök och timjan, detta slår vi kokande över den hyvlade svampen och låter det sedan få stå och dra. Resultatet? En av de godaste svampdetaljerna jag kört, sjukt bra, här i hummerrätten viker vi den lite överallt i lägget, en umamibomb av stora mått!