Receptet på grön tomatsoppa...

Vi gör en soppa av gröna tomater på menyn, den har vart med enda sedan start. Jag har kört soppan i många olika varianter, mest med ostron som polare till den sjukt läskande sopan. Nu här då sedan start har vi kört den med först pilgrimsmusslor och nu abborre. Men på fredag byter vi till polaren nummer ett igen: ostron.

Grejen med soppan är de riktigt gröna tomaterna, citroner och olivoljan. Resten av ingredienserna är med som stöd, dessa tre komponenter är det sjukt viktigt att det är ordentligt av, speciellt olivoljan skulle jag säga. Lök, vitlök och chili ska det inte överdrivas med, för mycket lök gör soppan stickig och inte najs, kör på ungefär de måtten jag anger, lovar den blir fyllig. När soppan är mixad och silad så får man nästan en känsla av att den innehåller laktos men som receptet nedan skvallrar är den helt fri från det, fylligt, fräsch och matig ändå, tror inte jag har lagt ut receptet här innan så här kommer det:
 

24 st gröna tomater, grovt nedskurna
1  st schalottenlökar, skalad och nedskuren
1  st vitlöksklyftor, skalad och nedskuren
3  st citroner, skalet rivet och saften
1  st chili, finhackad
2  dl schysst olivolja
spenat
gräslök
timjankvistar
Salt och socker

Beredning
Blanda tomater, lök, vitlök, chili, citronskal, citronsaft, olivolja, timjankvist, salt och socker. Låt stå i rumstemperatur en timme. Plocka bort timjankvistarna och mixa med lite gräslök och spenat (för ytterligare tryck men även för färgen), sila, smaka av med salt, socker och eventuellt mer citronsaft, kyl väl till servering.

Här vår rätt med abborre och kålrabbiblommorna, soppan går i vid bordetblog comments powered by Disqus

Om min blogg

De här är en inspirationsblogg framförallt om det dagliga arbetet som köksmästare.. Inspirationen kommer även från det vardagliga, privata så en del instick från gastronomin i vardagen tillkommer.

Här avhandlas mat, matglädje, mattävlingar, restaurangbesök, ekonomi och det goda värdskapet. Det är ämnen som jag tycker är intressanta och viktiga när vi ska skapa unika upplevelser för våra gäster och varandra.

Alltid: Matglädje, galenskap och ärlighet. Alltid...

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons