Ska jag skumma..?

Kokar ner en hummerfond till en hummersoppa som vi ska servera till ett bröllop i kväll på Slottet.

Det bildas som vanligt ett skum på ytan och det är bra, jag tar aldrig bort det eftersom att det finns så otroligt mycket god smak där. Många oroliga undrar nu, vad? Skummet ska bort, det måste det, smutspartiklar och annat skräp hör inte hemma i soppan, den kommer inte bli bra?

Den blir bra och mycket godare, så länge det inte är en massa fett som kan göra att soppan spricker så finns det inget som hindrar någon från att låta skummet koka in i soppan.

Men om det däremot är mycket fett i en hummer eller kycklingfond och du är lite noggrann och vill komma en dimension högre med din matlagning så ska du "skumma" bort fettet. MEN spar det, häll i en bunke som du sedan ställer i ytterligare en bunke med isvatten, vispa ihop fettet så att det bli homogent. Montera sedan din hummer eller kycklingsoppa eller sås med det goda fettet, sen ska du få se vem som säger att du ska skumma... Gör det inte när det inte är mycket fett men om så är, spar och smaksätt med. Lycka till.

Tänk också efter när du kokar kalvfond, skumma inte hela tiden, den första satsen som kommer när det kokar upp är ok, sen kan du låta det vara, slappna av.

Bara en naturell hummersoppa, så otroligt gott och välgörande.

blog comments powered by Disqus

Om min blogg

De här är en inspirationsblogg framförallt om det dagliga arbetet som Köksmästare på Görvälns Slott i Järfälla utanför Stockholm. Inspirationen kommer även från det vardagliga, privata så en del instick från gastronomin i vardagen tillkommer.

Här avhandlas mat, matglädje, mattävlingar, restaurangbesök, ekonomi och det goda värdskapet. Det är ämnen som jag tycker är intressanta och viktiga när vi ska skapa unika upplevelser för våra gäster och varandra.

Alltid: Matglädje, galenskap och ärlighet. Alltid...

Följ via RSS

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons