Ämne Abba - the museum

 • Upprörda känslor på Abba-premiären

  Johan Såthe Idag måndag är det stor galapremiär för Abba – The museum på Djurgården i Stockholm. Den 7 maj öppnar museet för allmänheten.

  Jag hade i går turen att få vara med av smygpremiärerna.  Det bjöds på bubbel, snittar och uppträdanden av kända artister. ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus var där och sa några ord.

  Några ord om museet:

  Det känns oerhört välgjort. Mycket gamla saker och fina tidsdokument. Är man, som jag, född och uppvuxen på 70-talet är det en nostalgifest. Det finns kläder, instrument, skivomslag och rekvisita i överflöd. Abba-nörden får sannolikt det hen vill ha och mer därtill. Hela stället känns rätt kommersiellt, vilket väl kanske ligger i linje med Abbas musik.

  Man har satsat mycket interaktivitet. Det går att leka, sjunga och dansa. Att kunna dansa och sjunga med Abba i ett slags hologram tror jag många kommer att älska.

  Några reaktioner från smygpremiären:

  De flesta verkade positiva. Å andra sidan hade folk druckit gratisskumpa och var på fest. Då gillar man det mesta. Just under den visning jag var på fanns det många personer som hade lånat ut sina privata Abba-grejer till museet. Dealen tycks vara att de lånat ut saker gratis mot att få en skylt med sitt namn intill prylen ifråga. Om ett år ska dealen utvärderas. På väg ner i källaren – museet ligger faktiskt där – mötte jag ett gäng som var oerhört missnöjda (verkligen!) med att de att deras namn knappt var läsbara. Någon hade inte sett sitt namn alls.

  Hur kommer det att gå för Abba – the museum?

  Svårt att säga. Med det läget på Djurgården och ett museum om ett av Sveriges starkaste musik-varumärken genom tiderna verkar det svårt att misslyckas. Man har dessutom ett tänk med hotell, konferenser och annat som säkert är smart. Min gissning är att Abba the museum kommer funka mycket bra bland turister, främst utländska.

  Av lätt insedda skäl har man inte samma möjligheter att locka tillbaka samma besökare gång på gång som till exempel Fotografiska har (det finns begränsat inflöde av nya grejer). Med ständigt nya utställningar är Fotografiska hela tiden ett nytt museum.

  Jag älskar Abba. Dancing Queen och The winner takes it all är två av världshistoriens bästa poplåtar. Man kan lyssna på de låtarna tusentals gånger och känna rysningar längs ryggraden av hur makalöst bra det är (gör det, med bra hörlurar). Låten, produktionen, rösterna. Tidlösa klassiker.

  Men tyvärr blir det ingen ståpäls när jag besöker Abba – the museum. Jag vet redan allt om Abba. Att Björn var på plats var kul – men jag hade behövt Agnetha och/eller Frida för att tända till. Björn och Benny möter man ju på stan då och då. Visst är det orättvist att de som faktiskt har fortsatt göra bra grejer tappar lite i cred?

  Förmodligen är det som museets vd Mattias Hansson sagt flera gångar – vi svenskar och stockholmare är lite för bortskämda.

  En annan sak: Djurgården behöver fler bussar och spårvagnar för att rimligt värdigt kunna transportera de miljoner människor som ska åka ut till de olika attraktionerna varje år.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons