Ämne Alkohol

 • Tullar de på beslagtagen sprit eller är de bara dumma på tullen?

  David Kallós Här på Besökliv.se har vi kunnat läsa om att tullen fått spritprover från nio krogar i Vingåker och Katrineholm för att se om krogarna serverar fulsprit.

  Den som serverar eventuell fulsprit i groggarna, det är ju det den duger till, får samtidigt antas sälja svart, det är ju lite svårt att redovisa inköp av illegal sprit.

  Om jag räknar verkligt högt, så mycket sprit säljer ju inte en liten krog,  men vi antar att de säljer 10 groggar per kväll och tar låga 65:- för en GT eller rom & cola. 5:- kronor är groggvirket så 15:-/cl för spriten. 10 groggar- 40cl sprit per kväll och så är det öppet alla dagar i veckan så sammanlagt 2,8 L/ vecka eller 4 flaskor. 

  280 x 15= 4200. Om den fifflande krögaren skickat någon till systemet och köpt spriten, som då inte är fulsprit vid provtagningen, så skulle spriten kostat knappt 800:-. Vinsten blir 3400:-. Nu vet jag inte gängse pris på fulsprit men säg att den kostar hälften, då blir istället vinsten 3800:-. 58 kronor per dag högre.

  Nu tror jag att det är väldigt få av de ställen  som fått lämna spritprov som säljer så mycket groggar, dessutom får man väl anta att en del gäster betalar med kort vilket gör att den försäljningen måste redovisas så att åtminstone hälften av inköpen sker legalt. Så den extra förtjänsten är säkert mycket, mycket mindre.  Har krogen dessutom Jack Vegas maskiner är nog problemet att de kanske har för liten omsättning i förhållande til inkomsterna från Jack Vegas och då måste redovisa allt vad de kan.

  En oseriös krögare har mer att tjäna på fiffel med oredovisad försäljning och löner än de futtiga tiorna på fulspriten. De som eventuellt säljer smutsig sprit gör de nog mer för attt de tycker det är kul att luras.

  Som en bekant som sysslar med redovisning åt småfirmor sa, alla vill kunna köpa dasspapper och dra av det på firman, så fort de startat eget köper de balvis med toapapper och som räcker livet ut. Räntan på pengarna kostar mer än skatten och ofta blir dessutom toapappret uppätet av möss eller dränkt när källaren svämmar över. Men de känner sig väl smarta när de torkar sig i häcken.

  Så om någon Vingåker krögare åker fast med fulsprit i flaskorna och förlorar sitt alkoholtillstånd i viljan att tjäna några extra småslantar så skall de straffas för de är otillåtet korkade.

  Men samtidigt hur paranoida är alkoholhandläggarna som genomför raiden och vad kostar analyserna hos tullen. Vilken syn har dessa tjänstemän på den bransch de är satta att kontrollera?  

  Sila mygg och .... 

 • Systembolaget har lärt oss pimpla billigt vin

  David Kallós Att alkoholskatten höjs kommer för oss i Södra Sverige bara betyda fler resor över Öresundsbron. Redan idag har ett flak öl med tex Kronenbourg när man är inne på Fötex eller annan dansk butikskedja i princip betalt resan över bron. För oss som bor i Lund tar det ca en halvtimme att nå södra Köpenhamn.

  När nu ännu fler kommer handla alkohol i Danmark kommer också fler upptäcka hur fel en av våra vanligaste myter om Systembolaget är. Att systembolaget skulle garantera ett brett utbud med hög kvalitet över hela landet. Skräckbilden är att om matbutikerna fick sälja vin skulle en störtflod av billig öl och viner av usel kvalitet spola iväg folkhälsan.

  På danska Lidl är det nu samma tema som i Sverige, ALPVECKOR. Förutom då Gruyère, Speck, surkål och det som också erbjuds här har de lite olika likörer, en jättegod Plfümli, alltså plommon brandy 50cl för 79 dkr, ett topprödvin från Österrike för bara 35:- eller om man vill leka Bayrare och klä frun i dirndl och ha sin egen oktoberfest kostar en 5 liters tunna med öl bara 79:-. Och bland veckans vanliga extrapriser kostar en flaska Bushmills 99:-

  Det ordinarie vinsortimentet på danska Lidl är utmärkt, inte jättestort men bra, alldeles korrekta bordeauxer, från Rhone extremt prisvärd Vaqueryas, enkel men bra Sylvaner från Alsace, de har en informativ hemsida så ni som inte kan slinka över kan begrunda priser och kvalité.

  Och det som också är slående, inte en massa Bag in Box, några enstaka och som i butiken står lite vid sidan, det verkar inte vara storsäljarna. Samma på Bilka, Fötex, Netto eller de andra butikskedjorna. De butiker som utmärker sig i det hänseendet är de som ligger närmast bron, där finns varor för svenska kunder, alltså Bag in Boxar med vin och riktigt billig öl.

  Senast jag handlade på Fötex vid Fisketorvet fick man prova ett jättegott rödvin från Languedoc, ett av mina favorit viner som jag med möda fått sälja till gäster på krogen eftersom ingen i Sverige känner till det, det kostar här av en sämre årgång 105 exkl. moms om man handlar det från importören, på systemet finns det inte. Hon på vinavdelningen på Fötex förklarade att vinet naturligtvis inte var en stor säljare i Danmark heller, men det var så kul att låta kunderna smaka och upptäcka ett så bra erbjudande 49:- / flaska eller 3 st för 139:-. Var det bag in Boxar de danska lördagshopparna lade ner bland fläsksvålarna, fläskestegen, leverpastejen, de röda korvarna i sina kundvagnar. Nej, de sa och vad gott de här var om det franska vinet och så gjorde de en upptäckt.

  Från många vinimportörer hör man samma historia, de erbjuder systembolaget intressanta produkter men får svaret, nej för detta har vi ingen efterfrågan, och det är klart, får ingen köpa det kan man inte veta om att det finns och då kan man inte fråga efter det.

  Och de som följer med och läser vintester från andra länder, de får ju tag i vinet på något sätt ändå så vi har därför kvar ett bolag som ägs av oss alla i Sverige gemensamt och detta bolag erbjuder oss enorma mängder helt acceptabelt vin i kartong. Det är bara i Sverige jag sett ett sådant utbud av Bag i Box. Och när nu ansvariga politiker av folkhälsoskäl vill höja alkoholskatten kanske istället borde se över Systembolaget. För även om det enda rimliga är att skippa monopolet så har nog tyvärr Systembolaget lärt ut att vin köps i bag in box så handlarna här hade varit tvungna att erbjuda det samma.

  Jag vill bara som slut ta lite fler danska exempel. Den här veckan har då Fötex(som motsvarar ICA Maxi eller Coop Forum) bland sina erbjudanden alltså då utöver Sloggi kalsonger, Iphones,kaffe , rostbiff, Vim etc. Absolut Vodka 109:-, (29.- rabatt),Ballantines 70cl 99:-, Fernet 129:-, en utmärkt Chablis 79:- och för de som har stort kalas och ändå vill ha bag in Box så kostar en 300cl Periquita 90:- Newcastle Brown Ale 10:-/flaska.  Baron de Ley Reserva 2008 69:-. På systemet nu innan skattehöjningarna kostar Periquita Bib 259:-Baron de Ley 105:- och Newcastle 15:20 fast där kanske den danska flaskan dessutom  var större.

  I Danmark handlar debatten om alkoholskatt nu om hur mycket den måste sänkas då danskar på södra Jylland handlar i Tyskland där skatten är lägre och den danska handeln förlorar inkomster.

 • Räkan, vinet och pållen

  David Kallós Idag är "Amarone"  vin det Rioja var på krogen för ett antal år sedan. Alltså något de flesta anser sig tycka om., symptomatiskt är väl att en av finalfrågorna i "På spåret" handlade om Ámarone. Ekig rioja var aldrig min favorit och jag är inte heller speciellt förtjust i Amarone. Trots detta var en av mina mest positva mat- vin kombinationer just med Amarone. Jag var i Verona en tidig mars, det var vidrigt kallt och ruggigt, otäcka vindar svepte ner från Alperna och det var dessuton nästan ruggigare inomhus än utomhus. Lika varmt och klibbigt som Verona är på sommaren så kyligt var det fast då tvärtom.

  Jag hade blivit rekommenderad en liten lokal restaurang och där fick jag deras specialitet som var att man la ner bitar av hästkött blandat med grönsaker i en gryta. Hällde på vin och kryddor och lät det koka i två dygn till allt förvandlats till något som liknade köttfärssås. I en djup tallrik la de polenta gröt, gjorde en fördjupning i mitten och så i med häströran. Till det drack man Amarone. Kroppen fylldes med värme och det blev ännu bättre med påfyllning av mat och vin. För övrigt var krogens andra specialitet grillat marsvin.

  Fick ett mejl från min vän Lars som i Marocko besökt anläggningen där de handskalade räkor vi köper här hemma skalas.Räkorna fångas, kokes och frysen in vid Canada, åker till Marocko där de töas, skalas och läggs i lake och så far de norrut för att hamna på räkmackor här.

  När nu hästlasagne debatten rasar som värst finns ett gemensamt drag med räkorna. Uppenbarligen görs nästan all frusen lasagne på samma anläggning. massor av olika varumärken till flera länder. Så lurade konsumenterna är, hmm skall jag lyxa till med Findus idag och så är det samma som lågpriskedjornas märken. Kött far runt mellan Europas stater och så åker lasagnen i motsatt riktning.

  Transporter är för billiga. det är knas att det är lönsamt att skicka räkan till ett land med låga löner.

  Vi vet att CO2 utsläppen måste ner. Det är billigt och enkelt att skicka gods med lastbil. Tåg är dyrt och krångligt. Ett enskilt land kan inte införa de nödvändiga förändringar som behövs så det är tur vi är med i EU och där kan verka för bättre transportlösningar.

  Och detta fattar vi alla, men ändå, fast jag vet att det är kallt där också så vill jag möta våren i Italien, får se finns det några billiga flygbiljetter???

 • Fru Söderström Fru Och Lilla.. De tvättar sig i Ramlösa Jordgubb Lime, Ramlösa Jordgu...

  David Kallós Jag har tidigare skrivit hur glad jag är att bo i Södra Sverige där det inte så ofta är snö och så är det nära till Europa.

  Lördagen innan jul, alltså den 22 for jag och min vän Jesper iväg från Lund, vi åkte vid halv tio på förmiddagen, och strax efter tio var vi på Fiskerihavngade 3 vid Sydhavnen i Köpenhamn. Kvarteren är charmigt små ruffiga och i kanalen intill bor folk på fantastiska husbåtar. Men vi skulle till Supermarco, det är en gross för Italienska godsaker där både privatpersoner, restauranger och affärer handlar in. Man blir överväldigad av utbudet.Jag började plocka på mig, ett kul eko vin från Sardinien kostade 150 dkr för tre flaskor. Ett mer exklusivt från samma ö hamnade också i min kundvagn, de små söta flaskorna med färdigblandad Campari, Cynar, Kronärtskockspuré, Ionia och Mokambo kaffe, salciccia, små oliver, fikonmarmelad, en oval fiskstekpanna, Baffo D'Oro öl för 6:- flaskan, i den  manuella disken skar de upp skivor av en fanastisk mortadella och öste upp nygjord pesto, de gav mig underbart bröd och ett knippe av helt magiska små salamisar. Jag har glömt nämna massor av det andra som sardellerna. oljan och kaprisen. Om man la till en tia vid kassan fick man en kopp urstark espresso, en söt bulle i plastpåse och en liten juice, alltså en genuin frukost.

  Fisketorvets köpgalleria är precis intill så på Fötex kunde vi komplettera med billig öl( 24 burkar Kronenbourg 95:-), bra Cahorvin på extrapris, julmedisterpölse, Christiansö sill, dansk rödkål, jödekager( danska julkakor med socker och kanel och det betyder jude-kakor), flödebolller och annat som förgyller tillvaron. I bageriet köpte vi dansk wienerlängd och rugbröd. Det blev ingen sprit på Fötex för Jesper ville till Bottleshop på vägen hem.

  Det komiska var att vin, öl, sprit kostade mer på Bottleshop än på Fötex, eller för den delen Bilka eller Netto. Bottleshop ligger bekvämt till vid brofästet,knökfullt på parkeringen, personalen talar svenska och ingen avgift på svenska betalkort. Priserna jämförs med systembolaget så då är det ju ett fynd, men två minuters längre körning så finns det billigare alkohol och mer att välja på.

  Tre timmar efter att vi kört var tillbaks i Lund igen, passagen över bron kostar med brobiss 115 tur och retur, intjänat på ett flak öl, och de där hemma blev glada för wienerbröd till kaffet.

  Men nu efter helgerna är man lite däst och som skrivit ovanför hade jag köpt en flaska "Cynar", den Italienska bittern gjord på kronärtskocka. Den gör både nytta och är god och både godare och med mer nytta för magen är att dricka den med sodavatten . Så när vi var och handlade på Citygross tänkte jag köpa ett par flaskor sodavatten. Det fanns oändliga varianter av smaksatt mineralvatten, tonic och Schweppes mix för mojito och annat. Men ingen soda!!!! På ICA och Coop Forum samma sak, inget sodavatten. Hur skall en gentleman dricka sin whiskeysoda ? Hur skall man blanda en Tom Collins till frun? Soda har den där lilla sältan och var ju precis som Tonic en medicin. Ramlösa är ingen soda.

  Det får helt enkelt bli en ny resa över sundet där finns inte bara Citronvand utan även soda

  Ritch ratch filibombom

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons