Ämne Aluma

 • Bröd på bordet

  David Kallós I Malmö/ Lund säljer hemlösa en tidning som heter Aluma. Den har nu funnits i 10 år. Jag köper den lite då och då, man vill ju vara en god medmänniska.

  Igår ringde det till restaurangen. De hemlösa skall ha jubileumsfest och de undrade om vi kunde bidra med till exempel gårdagens bröd eller annat vi inte kan använda. En lista med bidragsgivare skall finnas.

  Vad svarar man? Hur generöst är det att skänka bort det som annars skulle slängas? Det känns på gränsen till cyniskt.

  När jag går på Bangatan i Lund så på bänkarna mellan 7-eleven och Espresso House, ja de bänkarna är övertagna av  missbrukare och uteliggare. När man går vidare och passerar Systembolaget så skall man knuffa sig igenom hopen som trängs där och i parkeringshuset inunder där vi också slänger våra sopor(om de nu inte skall ges bort som festmat) så är det pest med de som hänger där nere och så deras hundar. Det hemska är att så många är ganska unga. Och även om jag kan se längre än nästippen- jag vill bara ha bort dem. Man blir så irriterad att man nästan slutar se dem som människor, det blir som råttor, flugor eller andra skadedjur.

  Så när vi  till frågas om vi vill bidra till festen så känner jag att jag inte vill ge en rutten köttbit åt flugorna.

  De upptrissade hyrorna och priset på bostadsrätter leder till att unga bor för länge hemma och att stora grupper är utestängda från bostadsmarknaden. Men det är inte det som väcker vår ilska utan man önskar bara att en städgumma, kanske iklädd polisuniform, skall komma och sopa bort problemen så vi slipper se och då kanske jag igen kan börja cykla till jobbet utan att cykeln stjäls utanför.

  Det rätta att göra vore väl att säga, vi säger nej till andra gäster och öppnar restaurangen enbart för er jubileumsfest, vi bjuder på det hela kalaset. Men det kommer jag inte göra.  Vi skänker inget till festen heller, soporna kommer hamna i containern.

  Men för att känna mig lite fin och riktig så fortsätter jag väl köpa Aluma även i framtiden.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons