Ämne Anders Borg

 • Vem tar risken

  David Kallós Ett av problemen i Grekland är att folk gärna tar "emot" från staten, men inte betalar skatt. Förtroendet för politiker och statsapparat är noll.

  Vi kan tycka vad vi vill om grekerna.

  När jag hör ordet "riskkapital" och "riskkapitalbolag" så tänker jag att det är företag som är villiga att satsa på idéer som fiifiga entreprenörer kommit på, men som de inte har kapital att utveckla dem till de lönsamma affärsprojekt som de har förutsättningar att bli. Nu fylls medierna med oilka nyheter om allt från skola, personliga assistenter, äldreboende som privatiserats och där "riskkapital bolag" nu äger vård och skolföretag. Nu är det ju inte så riskfyllda branscher, tvärtom så riskkapital är väl fel ord. Ett av problemen är att de entreprenörer som behöver kapital inte kan få det för de pengarna har investerats på annat håll.  Och det då i något som inte bidrar till att utveckla framtidsnäringar.

  Sedan kan vi läsa om hur de gamla ligger i sura blöjor och vinsterna som genererats med våra skattepengar försvinner ur landet. Politikerna förfasar sig, men det gör inte mitt förtroende för dem större, tvärtom, de är ansvariga för de tokiga reformer som styr våra gemensamma tillgångar ner i fickorna på spekulanter istället för till vård åt tanter.(rätt bra rim, eller hur)

  Men idag skall skatter och moms för förra månaden betalas in. Det är ju vi små och mellanstora företag som förutom privatpersoner betalar skatt, de stora företagen har goda möjligheter att komma undan skatt.

  Så idag, (egentligen igår) skall jag till staten skicka 890000. Det är lätt att känna vad fan, skall Carema cheferna nu bara få mer, varför skall jag betala från mitt företag. Om jag istället betalar in 90%, det är ju nästan allt  skulle jag få 89000 kronor att t.ex. amortera huslånen med. Så snabbt jag kunnat bli skuldfri, eller om jag är lite ärligare och betalar in 95% då hade jag haft 44500 kronor  extra och göra kul grejor med den här månaden, en halv  miljon på ett år. Min privata inkomst hade långt mer än fördubblats.

  Riskkapitalbolagen tar uppenbarligen inga risker, men våra "ledare" spelar ett farligt spel. Vårt förtroende för staten kan snabbt gå förlorat och visst varmt väder, oregano, feta, vitlök, tsatsiki, calamari, bouzokimusik, goda tomater, antika statyer...Grekland är inte så dumt.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons