Ämne Arbetsmarknad

 • De röd-gröna vill tvinga 7000 personer att byta bransch

  Anders Johansson De som vill sänka besöksnäringen har vind i seglen inför valet den 14 september. Miljöpartiet är fientligt inställt till turism eftersom turism medför resande som tär på miljön. Beskattning på flygresor står högt upp på deras lista vilket kommer att göra det dyrare att resa till och från Sverige. Utländska turister väljer sannolikt andra besöksmål dit det är billigare att ta sig. Kom ihåg att det redan är dyrt att ta sig till Sverige eftersom vi ligger lite i utkanten av allfartsvägarna. Socialdemokraterna vill höja momsen på mat som äts på restaurang från 12 % till 25 %. Detta är också en fientlig handling gentemot besöksnäringen. Det blir nästan 12 procent dyrare att äta på restaurang för alla de turister som kommer till Sverige - för de har ju inte alternativet att laga maten hemma, som alla vi svenskar förväntas göra i större utsträckning i framtiden. De flesta andra europeiska länder har en låg moms på restaurangbesök. Dessutom vill både socialdemokraterna och miljöpartiet fördubbla arbetsgivaravgiferna för unga vilket gör att det här med service på restaurang, hotell och besöksnäringsverksamheter (t.ex. nöjesparker) kraftigt försämras. Det blir helt enkelt för dyrt att hålla en hög servicegrad när verksamheterna inte kan anställa unga under högsäsong som t.ex. under sommaren. Vi i Sverige är ju vana vid självservice, men turister förväntar sig lite mer än så.

  Blir detta verklighet kommer Sverige som turistland att bli dyrt att ta sig till, dyrt att äta i och turisterna kommer dessutom att till stor del få stå för servicen själva. Den utvecklingen låter faktiskt inte ens lockande för de svenskar som vill turista i sitt eget land, så vi får nog stå ut med att betala flygskatten för att få en bättre upplevelse någon annanstans.

  Den som har sin försörjning i besöksnäringen har inget annat val än att rösta på något av Alliansens fyra partier om de vill säkra sin försörjning i besöksnäringen.

  Om den så kallade "dubbelstöten" (höjning av momsen och slopandet av lägre arbetsgivaravgifter för unga) blir verklighet kommer försäljningen och anställningarna inom hela besöksnäringen att minska. Ungefär de 7000 personer som fått jobb i besöksnäringen de senaste åren kommer att bli övertaliga och måste helt enkelt byta till en annan bransch. Jag är lite nyfiken på till vilken bransch, eftersom arbetslösheten verkar ligga kvar på en relativt hög nivå.

 • Sorry, ni får maten först på torsdag för då har vi personal

  Maria Elwing Nu har avtalsrörelsen startat. Jag läser att HRF vill ta bort anställningsformen ”för enstaka dagar” och möjligheten att säsongsanställa. Jag undrar om de har medlemmar som jobbar på cateringfirmor.

  Ungefär så här ser vår verksamhet ut:

  Måndag 12 personal, tisdag 17 personal, onsdag 16 personal, torsdag 72 personal, fredag 12 personal. Och så fortsätter det….Vi känner tydligt av säsonger även om det inte blir lika påtagligt som för en skidanläggning eller en camping. Sex veckor på sommaren stänger verksamheten och vi har en fast personalstab på 12 personer som är heltidsanställda. Resterande toppar fyller vi upp med extra personal. Hur skulle vi kunna bedriva en verksamhet om vi inte kunde anställa personer ”för enstaka dagar”. Ska våra fast anställda jobba på tre ställen samtidigt de dagar vi behöver mer personal (fysiskt omöjligt)? Ska vi ta in en bemanningsfirma? Eller ska vi säga till våra kunder att, ni kan få leveransen på torsdag istället för måndag för då har vi personal som kan jobba?

  Jag tycker att de personer som jobbar ”för enstaka dagar” har det väldigt fritt. De kan alltid tacka nej till en förfrågan om tiden eller dagen inte passar. Visst förstår jag att det är svårt att försörja sig om man inte har ett fast jobb 40 timmar i veckan, men jag upplever att det finns mycket jobb för den som vill och kan! Många i vår duktiga servisstab kombinerar dessutom studier med extra arbete. Anställningsformen behövs!

  Det har tidigare varit diskussioner om rätten till heltid. Om man tänker sig en lunchrestaurang som har öppet mellan 11 och 14. De har kockar, kallskänkor och diskare men behöver många kassabiträden mellan 10:30 och 14:30. Vad ska man sysselsätta dessa personer med ytterligare fyra timmar per dag? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Och hur i hela friden får man ekonomi i sin verksamhet?

  Det ska bli väldigt spännande att följa årets avtalsrörelse. Jag hoppas att den utmynnar i något bra. För alla parter.

 • Tänk om

  David Kallós Det finns kommuner och regioner i Sverige med usel ekonomi, glada skattesänkare har underfinansierat sjukvård och andra har reat ut offentliga tillgångar.

  Kaliforniens offentliga finanser är usla. Men ingen säger att en region som Västra Götaland skulle få sluta använda kronan som betalmedel eller när Solna och Stockholm vräker skattepengar på arenabyggen så ifrågasätts inte att de har samma valuta som övriga Sverige eller att dollarn skulle sluta gälla på Hotel California.

  Nu när slösaktiga greker och italienare hotar världsekonomin så skrockar €uromotståndarna och säger vad var det vi sa och förespråkarna för att vi skulle införa den säger att det var nog tur för Sveriges ekonomi att vi behöll kronan, men och så skruvar de lite på sig.

  Förr i tiden hade ju typ varje stad sin valuta, tidszon och tullar. Och det var opraktiskt. Och om någon skulle komma på idéen att olika delar av Sverige skulle ha olika valutor skulle vi tycka det var helknäppt.

  I praktiken när vi är ute och reser spelar valutan liten roll, Visa och Amex låter oss slippa de bekymren.

  För mig som bor i sydvästra Skåne är det trots att det fortfarande är färja Rödby- Puttgarten lika snabbt med tåget till Lübeck som till Stockholm och när färjorna är ersatta med bro om några år så blir det åka av. Visst tyskar, danskar, holländare och fransoser pratar konstiga språk, men det hade varit skönt att kunna använda en gemensam valuta. Och hur tydligt för de besökare som kommer från exempelvis Tyskland det varit att restaurangbesök etc. är billigt i Sverige.

  Tåget till Lübeck går vidare till Berlin där min dotter jobbade ett tag. När jag var i hennes ålder åkte man dit med förnedrande och räliga gränskontroller och det var hundar och män med k-pist som genomsökte tåget. Spanien, Portugal och Grekland var turistländer man inte åkte till när jag var liten eftersom det var diktaturer. Och så gammal är jag inte.

  När dottern jobbade i Tyskland kunde de betala hennes lön till samma bankkonto som hon öppnade när hon jobbade i Paris, men inte till hennes konto hemma i Lund.

  Jag fick en kostym uppsydd i Lübeck, en vecka efter mitt besök knackade det på dörren hemma och ett bud kom med plaggen. Med posten kom fakturan som på centraleuropeiskt vis var utformad där byråkrati och administration är en konstart så naturligtvis skall man sätta in pengarna på ett bankkonto och varför skall man behöva betala både bank och valuta avgifter för det.

  Det är skönt vi är med i EU och kan resa och jobba fritt i stora delar av Europa. Låt oss nu också få ta del av fler fördelar med en gemensam marknad. Det är dags att införa Euron i Sverige.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons