Ämne Arne Anka

 • Ett slutinlägg om att hälla vatten på en gås och torka den med en handduk

  David Kallós Hur vi dömer olika företeelser beror på hur vi väljer att betrakta dem. Sedan vem sa vad först etc. så vill jag bara stillsamt utan att slå mig för bröstet påpeka att jag redan i september 2010 här på bloggen skrev positivt om foie gras kontra kycklinguppfödning.

  En fågeluppfödning där djuren får gå fritt ute, ällingarna kläcks och slaktas som vuxna på gården, fodret odlas ekologiskt på gården och som en del i växtföljden, gödseln tas om hand i jordbruket, 100 % av djuret kommer till nytta, uppfödaren har klämt och känt på varenda fågel, vidareförädling alltså korvar, konserver etc. görs lokalt, försäljningen sker huvudsakligen utan mellanled till restauranger och konsumenter, de får juste betalt. Inget artificiellt förlängt dygn. Det låter väl närmast så bra det kan bli?

  Om tidningarna skriver om någon som plågar kattungar så berör det oss mer än huruvida de automatiska råttfällorna i kloaksystemet dödar fort eller plågsamt. På samma sätt är minkuppfödning något som lätt upprör då söta minkar plågas för att bli lyxiga pälsar. En stackars anka proppas med majs för att bli rikemans mat är värre än när en stressad mamma på fredagen köper take away friterad kyckling med sötsur sås. Obs, jag försvarar inte pälsindustrin.

  Och när vi förfasat oss över hur ankor plågas i Frankrike kan vi bortse från hur bananarbetarna har det i Costa Rica eller hur fosforproduktionen går till i det ockuperade Väst Sahara.

  Matningen av en anka tar ca. 15 sekunder och sker två ggr. per dag i två veckor alltså sammanlagt 14 minuter och ankorna är otåliga på att få majsgröten.  Är det värre än att kycklingar först transporteras i lådor från kläckeriet till uppfödaren och sedan skall åka till slakteriet .

  Om ett hotell låter bli att tvätta en handduk spelar mindre roll än vilka badlakan man väljer eller hur de tvättas. Om ens syn på invandringspolitiken präglas av att man läser avpixlat så blir den vad en blir.

  Gustav, vi har haft flera stimulerande debatter här, snart får vi ses, ”Besöksliv” borde skicka oss på en reportage resa till Södra Frankrike, jag är säker på att din syn på foie gras förändras. Och sedan när vi dästa efter att njutit det lokala lantköket kanske med en god Armagnac i glaset kunde vi fortsätta våra diskussioner.  Vinskörden pågår, årets sviskon är klara, valnötterna är mogna och lammen färdiga för slakt, vad väntar vi på…?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons