Ämne Arnold Schwarzenegger

 • Om att förgås och vikten av symbolhandlingar

  David Kallós Den här pågående debatten mellan mig och Gustav om det är rätt att i Kalifornien förbjuda gåslever där jag tycker det är ett helt meningslöst och dessutom felaktigt beslut.

  Symbolhandlingar är som bäst i sig själva ganska meningslösa men kan få goda följdverkningar, som sämst nöjer man sig med en symbolhandling och tycker man gjort tillräckligt och blundar för de verkliga problemen.

  På hotell uppmanas vi att lägga handduken på golvet om vi vill ha den utbytt, men av miljöskäl låta den hänga om vi kan använda den en gång till, Gustav har säkert exakta siffror, men jag antar att 75-80% bara stannar en natt och kanske hälften av dem som är kvar nog vill ha handduken bytt. Så i praktiken är hotellens uppmaning en ganska liten miljövinst, men som bäst får det gästerna att reflektera och kanske få dem att tvätta lite mindre hemma.

  Som sagt jag har besökt fetlever producenter i Frankrike, både sådana som anses storskaliga och de mindre. De riktigt stora fick fram 10000- 20000 ankor per år. Eller egentligen lite fler, det är bara hanarna som får den sista kicken med majs och det kläcks ju också honor och de går då bara ute fritt i ca 6 månader innan de slaktas, Gustav köp "canette" om du har problem med anklever. 20000 låter jättemycket, men är alltså ca 60 ankor per dag. Deras årsproduktion är vad en kycklinguppfödare i Skåne slaktar på en vecka. Gustav kan också kolla vad ankbröst etc, hos grossister kommer ifrån, i princip allt är franskt, det finns tyska ankor om man vill göra pekinganka, inte lika feta som de franska. Men de flesta franska producenterna av anka är väldigt små, kanske hundra ankor per år.Det fanns i Skåne jättefina ankor från Bang's men våra salmonella regler där det tas spillningsprov ute i hägnen där en mås eller kråka råkat skita gjorde produktionen omöjlig.

  Men då symbol handlingen att bojkotta fetlever, ett beslut som till stora delar grundas på fördomar och myter. Vi kan då slå oss till ro och känna oss goda.

  Åter till kyckling parallelen. Att det idag tar strax över en månad från att en kycklink kläcks och att den slaktad väger mer än ett kilo är helt rubbat, den enegirika kosten, aveln och djurhållningen som ger en sådan explosionsartad tillväxt och den industriella slakten är bara vidrigt. De stora besättningarna med medföljande koncentration av gödsel eftersom fodret inte kan odlas på gården.Slakten där tarmarna dras ut och kylning i vatten ger risk för camphylobakt infektioner.Sköra snabb växta skellet med risk för skador under transporten om inte benen knäcks av fågelns vikt.  Det är så äckligt och komplext att vi inte kan ta det till oss. Jag åt kyckling igår, komsumtionen ökar, det är billigt, gott och lättlagat.  På krogen har vi det till lunch varje vecka. Så det är väl lättare att förfasa sig över vad ungrarna och fransmännen håller på med.

  Det är nästan komiskt att body buildern Arnold Schwarzenegger undertecknade lagen mot gåslever först. Men hur firade han och de andra djurvännerna beslutet, kanske köpte de en extra stor hink med Kentucky fried chicken till fredagsmyset?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons