Ämne Avtalsrörelse

 • Branschens, HRF:s eller Löfvens sanning?

  Jeanette Bohman Idag har det varit sommar i Skåne, riktigt härlig sommar! Jag hade ett gäng kryddor som stod på trappan och verkligen trånade efter att komma ner i jorden och det fick de idag, tack vare min nyanställde kock i köket så kunde jag mitt på en söndag när solen lyser som bäst ta av mig de rutiga byxorna och vita jackan och istället hoppa in i ett par shorts och t-shirt! Kryddorna kom ner i jorden och det blev snyggt och fint runt kökstrappan - nu har vi laddat för somnmarens härodlade kryddpiruett. 

  Förra sommaren gjorde jag sånt sent på söndagskvällen när veckan var slut och även jag, eller tidigt om morgnarna innan 12-timmarspasset tog vid, men sänkningen av momsen gör detta möjligt! Hurra!

  Under den senaste veckan har det kommit ut rapporter ang effekten av sänkningen av restaurangmomsen, den ena från finanspolitiska rådet och den andra från SCB. De har även 2 olika sanningar, eller lögner. 

  Finanspolitiska rådet menar att effekten är svag medans SCB pekar på en total ökning av anställda inom hotell- och restaurangbranschen på 8,2% jämfört med samma period förra året. De pekar även på att Tillsvidareanställningarna ökat med 12,3% och visstidsanställningarna minskat med 4,1%. 

  SCB rapporten http://www.scb.se/statistik/AM/AM0201/2012K01/AM0201_2012K01_SM_AM63SM1202.pdf

  Finanspolitiska rådet http://www.finanspolitiskaradet.se/

  Vi väljer alla vilken sanning vi vill tro på. Jag tror på den senare för den tillhör min verklighet och den kan ingen ta ifrån mig.

  Mina vidare funderingar går till förra veckans anförande av Stefan Löfven på Framtisdmötet 2012 där han hyllar företagsamheten och vill ha en dialog, vi ska lyssna på varandra. Ja, jag lyssnar och hör ingenting som påverkar mitt företag i en positiv rikting. Jag är även läskunnig och kan läsa vad herr Löfven vill ska hända i vår bransch om han blir statsminister och vilka kongressbeslut de redan tagit, nämligen att restaurangmomsen skall höjas och arbetsgivaravgiften för unga även den. Så fortsätt hylla och smickra men i detta nu så hjälper inte det.

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/sverige/lofven-vill-gora-upp-om-riskkapitalet_7204766.svd

  Lösningen för krögarna, menar Löfven, är helt enkelt att anställa mer folk  för då går de andra på krogen. Det är enkelt att säga för en man som har sina rötter i storindustrin.....men jag undrar även om industrin ökar sin produktion bara för att man anställer mer folk. Får inte ihop den ekvationen.

  Efter mitt blogginlägg den 11 maj om HRF:s krav som jag anser ta stendöd på landsbygden  (som jag alltid twittrar ut)
  http://www.besoksliv.se/blogg/jeanette-bohman/kraven-doedar-landsbygdsfoeretagen

  så fick jag följande svar i min Iphone via Twitter 

  Citat "@HRF_Facket @Jeanette_Gastis det där är faktiskt inte sant. och det vet visita. vi ta bort ett supplement som inte fyller någon funktion"

  Men HRF - ingen kan ta ifrån mig min verklighet och min sanning, ingen!

  Så gott folk hur kommer vår bransch att se ut med begränsade möjligheter till säsongsanställning och timanställning, dubbla arbetsgivaravgifter och dubbel restaurangmoms? Hur många av oss orkar driva vidare en av de mest uppskattade branscherna i Sverige med dessa belastningar? Gör du?

 • Sorry, ni får maten först på torsdag för då har vi personal

  Maria Elwing Nu har avtalsrörelsen startat. Jag läser att HRF vill ta bort anställningsformen ”för enstaka dagar” och möjligheten att säsongsanställa. Jag undrar om de har medlemmar som jobbar på cateringfirmor.

  Ungefär så här ser vår verksamhet ut:

  Måndag 12 personal, tisdag 17 personal, onsdag 16 personal, torsdag 72 personal, fredag 12 personal. Och så fortsätter det….Vi känner tydligt av säsonger även om det inte blir lika påtagligt som för en skidanläggning eller en camping. Sex veckor på sommaren stänger verksamheten och vi har en fast personalstab på 12 personer som är heltidsanställda. Resterande toppar fyller vi upp med extra personal. Hur skulle vi kunna bedriva en verksamhet om vi inte kunde anställa personer ”för enstaka dagar”. Ska våra fast anställda jobba på tre ställen samtidigt de dagar vi behöver mer personal (fysiskt omöjligt)? Ska vi ta in en bemanningsfirma? Eller ska vi säga till våra kunder att, ni kan få leveransen på torsdag istället för måndag för då har vi personal som kan jobba?

  Jag tycker att de personer som jobbar ”för enstaka dagar” har det väldigt fritt. De kan alltid tacka nej till en förfrågan om tiden eller dagen inte passar. Visst förstår jag att det är svårt att försörja sig om man inte har ett fast jobb 40 timmar i veckan, men jag upplever att det finns mycket jobb för den som vill och kan! Många i vår duktiga servisstab kombinerar dessutom studier med extra arbete. Anställningsformen behövs!

  Det har tidigare varit diskussioner om rätten till heltid. Om man tänker sig en lunchrestaurang som har öppet mellan 11 och 14. De har kockar, kallskänkor och diskare men behöver många kassabiträden mellan 10:30 och 14:30. Vad ska man sysselsätta dessa personer med ytterligare fyra timmar per dag? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Och hur i hela friden får man ekonomi i sin verksamhet?

  Det ska bli väldigt spännande att följa årets avtalsrörelse. Jag hoppas att den utmynnar i något bra. För alla parter.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons