Ämne Bageri

 • Jag blir så glad (av choklad)

  Maria Elwing Igår var jag på en otroligt inspirerande kurs hos Gastromerit med Cecilia Andersson. Cecilia jobbar i vanliga fall på Tössebageriet och blev Årets Konditor och Svensk Mästare i konditori 2012.

  Oj, vilken fart det var hela dagen! Vi fick lära oss massor om choklad och tryfflar. Vi gjorde tryfflar, macarons, bakelser, choladmousstårtor och fick tips vid temperering av choklad. Jag beundrar verkligen konditorer och bagare som besitter ett sådant fantastiskt hantverk. Och det ju superkul att få komma in ”bakom kulisserna” och få bra knep med sig. Det kan inte vara annat än ihärdig träning som ger den färdighet en duktig konditor uppvisar, jag är djupt imponerad.

  Det var ganska intressant att upptäcka att endast ett av recepten innehöll nötter och då jordnötter (som inte ens är en nöt utan en baljväxt). Vi talade lite om detta med allergier som verkar explodera. Vi som kör catering och även restauranger får numera 5-10% intoleranser i våra beställningar vilket är en markant ökning på ganska kort tid. Bakverk innehåller ofta både gluten och nötter, men nu har jag några finfina recept i samlingen med godsaker som t o m jag själv kan äta av!

  Jag blev glatt överraskad över vårt resultat och hoppas kunna använda en del av kunskaperna här på jobbet!

 • Vitmögel kakan

  David Kallós För några veckor sedan hetsad av min fru rensade jag upp bland flaskorna hemma i vårt "barskåp", egentligen är det förrådet under trappan, men barskåp låter bättre.

  Och där var slattar med konjak, gammal sherry, creme de cassis, franskt fruktbrännvin, licor 43 mm. I ett infall av klarsyn och med julen i bakhuvudet tömde jag flaskorna i en stor kanna, det blev ganska mycket. När jag i vidare städmani var på väg att slänga en burk med syltad  ingefära så la jag ner några bitar ingefära i spriten. Kannan med sprit har stått i köket hemma. Någon kväll började vi tala om fruktkaka vilket ledde till att vad vi hade av torkad frukt hemma togs fram, gula russin, äpplen, sviskon, aprikoser, fikon och körsbär har fått bada i en del av spriten. Och det blev rätt mycket frukt också.

  Idag är jag glad för det är plusgrader och det vita möglet som legat på marken är på väg att försvinna, men eftersom det regnade och jag ville ha en ursäkt för att slippa gå ut med hunden så fiskade jag upp frukten och har nu lagt det mesta i en stor burk och hällde på sprit. Men ett par deciliter frukt blev över så jag hackade den. Lätt planlöst la jag den i en bunke, hällde på sirap, la i några rejäla klickar smör och knäckte ner ett par ägg, sköljde ur sirapsflaskan med några deciliter ljummet vattten och så smulade ner ett paket jäst, hällde på lite ingefära och slängde ner några gröna kapslar kardemumma, en slatt suckat kom med och så mjöl till en lös deg. Det fick jäsa ett tag, sedan hittade jag lite mandelspån så det fick åka i, lite flytande honung var trevligt att ringla i och då degen var lite fast så tog jag lite av spriten och jag var sugen på en apelsin så jag rev skalet och blandade ner. Sedan blev jag osäker på om spriten skulle döda jästen så för säkerhets skull kompletterade jag med bakpulver.

  Det blev rätt mycket smet så fyra formar kläddes med bakplåtspapper och smeten fördelades. Sedan fick den jäsa ganska kort innan den åkte in i ugnen. Jag tog promenaden med hunden och när vi kom hem 45 minuter senare så låg en tung söt doft i köket. Och fastän kylan släppt taget behövdes en kopp the efter promenaden. Egentligen hade jag tänkt linda in kakorna och låta dem ligga och dra ett par dagar, men en bit ljummen kaka kunde vara gott till mitt the. Och den var helt löjligt god, smöret, spriten, frukten, stinget av kardemumma när man bet i ett frö...Konsistensen som ett mellanting mellan sockerkaka och vetebröd.

  En knackning hördes på dörren och det var Cecilia som bor längre bort på gatan, för några månader sedan sviktade golvet i hennes badrum. Där var inget tätskickt, så med försäkringsstrul etc är hennes badrum fortfarande obrukbart och hon får duscha hos oss.  Jag bjöd på the och kaka och hon utbrister, så god julkaka, var kommer receptet ifrån, kan jag få det?

  Vad svarar man?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons