Ämne Bar

 • Bar Convent Berlin

  Hans Bihl Bar Convent Berlin 2013

  Under två dagar samlades världens barelit i Berlin. En välarrangerad mässa med många utställare och packat med deltagare.

  Berlin visade upp sig från sin allra vackraste sida och bjöd på två riktigt sköna höstdagar. Planet som gick från Arlanda en tidig morgon kunde nästan ha varit chartrat av svenska bartendrar och dryckesnördar.  Det visar inte bara på ett stort intresse utan även på att Stockholm är en av Europas bästa barstäder.

  Utbud av allt från barutrustningar till udda spritsorter varvat med massa föreläsningar. På föreläsarlistan fanns namn som Anistatia Miller och Jared Brown, Alex Kammerling, Jörg Meyer, Philip Duff, Alex Kratena, Jim Meehan, Dale de Groff. Samma gamla namn som vanligt kan tyckas, men som antagligen drar en hel del publik.

  En stor fördel var mångfalden av föreläsningar och ämnen. Allt från produktseminarier, lönsamhetslösningar och hur man skall driva sin bar.  Är man på någon föreläsning som visar sig ligga på fel nivå är det lätt att glida ut och gå till nästa seminarium.

  Produkter då. Jo då, där fanns det en hel del. Massor med gin, Mezcal och Vermouth varvat med allt du vill och inte vill ha i en bar. Kul inslag var den mobila cykelbaren utanför. Där besökaren kunde köpa sig en drink innan man gick in på mässan. En annan favorit var Absint fontänen med smaksatt Absint.  

  Jag åker nog tillbaka nästa år. Många bra seminarier och en bra mötesplats för den professionella delen av vår industri. Dessutom är Berlin en riktigt cool och vacker stad så full av historia och fin arkitektur. 

 • Vitmögel kakan

  David Kallós För några veckor sedan hetsad av min fru rensade jag upp bland flaskorna hemma i vårt "barskåp", egentligen är det förrådet under trappan, men barskåp låter bättre.

  Och där var slattar med konjak, gammal sherry, creme de cassis, franskt fruktbrännvin, licor 43 mm. I ett infall av klarsyn och med julen i bakhuvudet tömde jag flaskorna i en stor kanna, det blev ganska mycket. När jag i vidare städmani var på väg att slänga en burk med syltad  ingefära så la jag ner några bitar ingefära i spriten. Kannan med sprit har stått i köket hemma. Någon kväll började vi tala om fruktkaka vilket ledde till att vad vi hade av torkad frukt hemma togs fram, gula russin, äpplen, sviskon, aprikoser, fikon och körsbär har fått bada i en del av spriten. Och det blev rätt mycket frukt också.

  Idag är jag glad för det är plusgrader och det vita möglet som legat på marken är på väg att försvinna, men eftersom det regnade och jag ville ha en ursäkt för att slippa gå ut med hunden så fiskade jag upp frukten och har nu lagt det mesta i en stor burk och hällde på sprit. Men ett par deciliter frukt blev över så jag hackade den. Lätt planlöst la jag den i en bunke, hällde på sirap, la i några rejäla klickar smör och knäckte ner ett par ägg, sköljde ur sirapsflaskan med några deciliter ljummet vattten och så smulade ner ett paket jäst, hällde på lite ingefära och slängde ner några gröna kapslar kardemumma, en slatt suckat kom med och så mjöl till en lös deg. Det fick jäsa ett tag, sedan hittade jag lite mandelspån så det fick åka i, lite flytande honung var trevligt att ringla i och då degen var lite fast så tog jag lite av spriten och jag var sugen på en apelsin så jag rev skalet och blandade ner. Sedan blev jag osäker på om spriten skulle döda jästen så för säkerhets skull kompletterade jag med bakpulver.

  Det blev rätt mycket smet så fyra formar kläddes med bakplåtspapper och smeten fördelades. Sedan fick den jäsa ganska kort innan den åkte in i ugnen. Jag tog promenaden med hunden och när vi kom hem 45 minuter senare så låg en tung söt doft i köket. Och fastän kylan släppt taget behövdes en kopp the efter promenaden. Egentligen hade jag tänkt linda in kakorna och låta dem ligga och dra ett par dagar, men en bit ljummen kaka kunde vara gott till mitt the. Och den var helt löjligt god, smöret, spriten, frukten, stinget av kardemumma när man bet i ett frö...Konsistensen som ett mellanting mellan sockerkaka och vetebröd.

  En knackning hördes på dörren och det var Cecilia som bor längre bort på gatan, för några månader sedan sviktade golvet i hennes badrum. Där var inget tätskickt, så med försäkringsstrul etc är hennes badrum fortfarande obrukbart och hon får duscha hos oss.  Jag bjöd på the och kaka och hon utbrister, så god julkaka, var kommer receptet ifrån, kan jag få det?

  Vad svarar man?

 • iZettle RL - Början på slutet för fasta POS?

  Johan Bjelke Besökte i veckan Swedish Game Fair på fantastiska Tullgarns egendomar. Det var en av de årliga jaktliga höjdpunkterna och kommersen gick på högtryck. Så gott som alla hade handhållna kreditkortsmaskiner och som det trasslade. Alla jag pratade med, eller köpte något av, svor sig röda på dessa handhållna manicker. Dom är inte bra, helt enkelt. Inte med 700 enheter på samma frekvenser inom ett området av 1 kvadrakilometer.  Sen kom ljuset. Killarna som sålde GPS västar till hunden, dom hade iZettle. För den oupplyste så är det en manick som gör det möjligt att ta betalt via din iPad eller iPhone. Detta gäng hade lagt upp det med iPad och förutom det självklara att kunde ta betalt så hade man även lagt upp hela sitt utbud utifrån denna produkt, direktsyncad med deras webshop och dess lager. Råkoll. Efter köpet fick jag frågan, "Önskar du kvittot på e-mai", och det vill man så självklart gav jag dem även min e-mail adress. Så nu vet dom vad jag köpt och har mina kontaktuppgifter, allt utifrån ett vanligt köp i ett stånd på jaktmässan.


  Så vad har detta med besöksnäringen att göra? Massor. Förutom alla mindre företag som vill vara mobila och kunna ta betalt med kort, allt ifrån aktivitetsbolag till transportbolag så är jag övertygad om att dessa tekniker kommer att skapa en helt ny logistik för restauranger. Boknings, drifts och affärssystemet VisBook har tex tagit fram en funktion där man tar order från gästen vid bordet och sänder bong trådlöst till kök och bar med bordsnummer. Man tar även betalt direkt vid bordet eller sätter upp på rummet. Den fasta POS enheten i restaurangen blir helt överflödig. Det spara pengar, man ökar revenue då man accelererar gästströmningarna och framförallt, möjligheterna är oändliga för att skapa nya spännande smarta restaurang- och hotellkoncept. Att du dessutom förgyller ditt CRM med ytterligare en dimension, det är en bonus.

 • Lösning klar: Snabbare betalning i barer

  Anders Johansson För en tid sedan beklagade sig många att betalningarna med chip och pin gick för långsamt när det är högtryck i barerna på krogar och nattklubbar. Det var bara en tidsfråga tills en lösning för snabbare betalningar i barer skulle bli klar. Nu är lösningen på väg.

  Payzone och West Internationl har tagit fram en ny kortterminal som förutom chip och pin också kan hantera betalningar via nfc (närfältskommunikation). För betalningar under 250 kr behövs ingen kod. Du håller kortet eller din mobiltelefon nära läsaren och så är transaktionen klar. Exempel som fungerar på liknande sätt idag är SL:s kort eller korten på restaurang Vapiano.

  Med den nya lösningen tar betalningen bara några sekunder vilket innebär att det blir snabbare att betala på det nya sättet än kontant. Bartendern hinner sälja mer och restaurangen slipper kontanthanteringen. Priset för terminalen är detsamma som för en vanlig terminal. De första installationerna sker under 2012 och då lär det också finnas fler mobiltelefoner som har nfc inbyggt.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons