Ämne Belysning

 • Light + Building, Frankfurt

  Jag är i Frankfurt idag och imorgon för att få uppleva spektaklet Light + Building. Det ultimata templet för belysningsnördar. Jag har ägnat i princip hela dagen idag att gå runt och tror inte att jag hunnit täcka 50% av mässans yta.


  Självklart rapporterar jag löpande till min Twitter, samt laddar upp bilder till min Flickr. Jag rekommenderar er att titta på bilderna och se filmerna då vissa saker är lite för stora för att förklara.


  Men vad gör då en Eco-nörd som jag på en mässa som denna? Självklart lär jag mig om morgondagens belysning. Det är tre tydliga saker som slår mig.


  1. Jag kommer snart inte behöva propsa för nya belysningslösningar. Halogen och glödtråd är dött här nere. Det bör poängteras att detta inte är en Eco-mässa. När branschen självt ska visa sig från sin bästa sida väljer de LED och OLED (i min Flickr-ström visar jag exempel på OLED).


  2. Digitalt är alltid bättre än analogt. Gamla lysrör, lampor och lågenergilampor är analoga och kan därför inte styras mer än upp och ner. Den nya generationens LED och OLED är digitala. Det betyder att vi även kan styra färg och belysa olika ytor på olika vis. Varför inte visa guld i sitt bästa ljus? Inga problem! Varför inte visa kött på bästa sätt? Inga problem! Besparingen kommer på köpet, funktionen är vinsten!


  3. Glödlampans form håller på att dö ut. Numer är problemet inte att glödlamporna går och måste bytas. Problemet är att få armaturer att hålla lika länge som de nya lamporna. Morgondagens lampor kommer således se helt annorlunda ut då behovet att byta försvinnet. Varför inte bygga in lampan i transformatorn? Eller ännu bättre, få en platt yta att agera belysning? Det är precis vad nya OLED-tekniken erbjuder.


  På köpet med all denna extra funktionalitet får du en besparing om 60-85% av dagens förbrukning.


  Nu ska jag inspektera hotellet innan det är dags för middag.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons