Ämne Bemanning

 • Tullar de på beslagtagen sprit eller är de bara dumma på tullen?

  David Kallós Här på Besökliv.se har vi kunnat läsa om att tullen fått spritprover från nio krogar i Vingåker och Katrineholm för att se om krogarna serverar fulsprit.

  Den som serverar eventuell fulsprit i groggarna, det är ju det den duger till, får samtidigt antas sälja svart, det är ju lite svårt att redovisa inköp av illegal sprit.

  Om jag räknar verkligt högt, så mycket sprit säljer ju inte en liten krog,  men vi antar att de säljer 10 groggar per kväll och tar låga 65:- för en GT eller rom & cola. 5:- kronor är groggvirket så 15:-/cl för spriten. 10 groggar- 40cl sprit per kväll och så är det öppet alla dagar i veckan så sammanlagt 2,8 L/ vecka eller 4 flaskor. 

  280 x 15= 4200. Om den fifflande krögaren skickat någon till systemet och köpt spriten, som då inte är fulsprit vid provtagningen, så skulle spriten kostat knappt 800:-. Vinsten blir 3400:-. Nu vet jag inte gängse pris på fulsprit men säg att den kostar hälften, då blir istället vinsten 3800:-. 58 kronor per dag högre.

  Nu tror jag att det är väldigt få av de ställen  som fått lämna spritprov som säljer så mycket groggar, dessutom får man väl anta att en del gäster betalar med kort vilket gör att den försäljningen måste redovisas så att åtminstone hälften av inköpen sker legalt. Så den extra förtjänsten är säkert mycket, mycket mindre.  Har krogen dessutom Jack Vegas maskiner är nog problemet att de kanske har för liten omsättning i förhållande til inkomsterna från Jack Vegas och då måste redovisa allt vad de kan.

  En oseriös krögare har mer att tjäna på fiffel med oredovisad försäljning och löner än de futtiga tiorna på fulspriten. De som eventuellt säljer smutsig sprit gör de nog mer för attt de tycker det är kul att luras.

  Som en bekant som sysslar med redovisning åt småfirmor sa, alla vill kunna köpa dasspapper och dra av det på firman, så fort de startat eget köper de balvis med toapapper och som räcker livet ut. Räntan på pengarna kostar mer än skatten och ofta blir dessutom toapappret uppätet av möss eller dränkt när källaren svämmar över. Men de känner sig väl smarta när de torkar sig i häcken.

  Så om någon Vingåker krögare åker fast med fulsprit i flaskorna och förlorar sitt alkoholtillstånd i viljan att tjäna några extra småslantar så skall de straffas för de är otillåtet korkade.

  Men samtidigt hur paranoida är alkoholhandläggarna som genomför raiden och vad kostar analyserna hos tullen. Vilken syn har dessa tjänstemän på den bransch de är satta att kontrollera?  

  Sila mygg och .... 

 • Sorry, ni får maten först på torsdag för då har vi personal

  Maria Elwing Nu har avtalsrörelsen startat. Jag läser att HRF vill ta bort anställningsformen ”för enstaka dagar” och möjligheten att säsongsanställa. Jag undrar om de har medlemmar som jobbar på cateringfirmor.

  Ungefär så här ser vår verksamhet ut:

  Måndag 12 personal, tisdag 17 personal, onsdag 16 personal, torsdag 72 personal, fredag 12 personal. Och så fortsätter det….Vi känner tydligt av säsonger även om det inte blir lika påtagligt som för en skidanläggning eller en camping. Sex veckor på sommaren stänger verksamheten och vi har en fast personalstab på 12 personer som är heltidsanställda. Resterande toppar fyller vi upp med extra personal. Hur skulle vi kunna bedriva en verksamhet om vi inte kunde anställa personer ”för enstaka dagar”. Ska våra fast anställda jobba på tre ställen samtidigt de dagar vi behöver mer personal (fysiskt omöjligt)? Ska vi ta in en bemanningsfirma? Eller ska vi säga till våra kunder att, ni kan få leveransen på torsdag istället för måndag för då har vi personal som kan jobba?

  Jag tycker att de personer som jobbar ”för enstaka dagar” har det väldigt fritt. De kan alltid tacka nej till en förfrågan om tiden eller dagen inte passar. Visst förstår jag att det är svårt att försörja sig om man inte har ett fast jobb 40 timmar i veckan, men jag upplever att det finns mycket jobb för den som vill och kan! Många i vår duktiga servisstab kombinerar dessutom studier med extra arbete. Anställningsformen behövs!

  Det har tidigare varit diskussioner om rätten till heltid. Om man tänker sig en lunchrestaurang som har öppet mellan 11 och 14. De har kockar, kallskänkor och diskare men behöver många kassabiträden mellan 10:30 och 14:30. Vad ska man sysselsätta dessa personer med ytterligare fyra timmar per dag? Det skulle jag bra gärna vilja veta. Och hur i hela friden får man ekonomi i sin verksamhet?

  Det ska bli väldigt spännande att följa årets avtalsrörelse. Jag hoppas att den utmynnar i något bra. För alla parter.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons