Ämne Blodpudding

 • För mycket sexism- men för lite sex i köken

  David Kallós Jag förtsätter här kring ämnet sexism i restaurang köken och jag är  medveten om att jag kan misstolkas, men ändå...

  Egentligen har köken aldrig varit så jämnlika som idag, de gamla hierarkiska organisationerna är borta.  Så sent som på åttiotalet när jag började i krogbranchen kunde folk bli slagna på arbetsplatsen om de gjorde något fel. Och städningen kunde vara si och så eftersom rätt många var rejält berusade. Saker har ändrat sig.

  Däremot har vi i köken idag en hel kader yngre kollegor som är mer omogna än tidigare. Killarna har inte gjort lumpen och  fått leka bort en del töntigheter och sexist trams och har heller inte lärt sig skepsis och anpassning till auktoriteter. Och det kanske är därför det är kul att ryta och ropa Yes chef. Trots höga löner kan man inte heller få en egen bostad utan många bor kvar hemma. Porr finns överallt och kommentators fälten har ett grovt språk.

  Sedan är paradoxen att trots att folk lägger ut bilder av sig själva och visar allt så är unga idag väldigt pryda. Man har kalsonger under badbyxorna och vågar knappt ens duscha naken i badhusens omklädningsrum, topless solandet är inte så vanligt längre, unga tjejer klär sig som tanter och hemmafrun är modern igen. Man skäms för sina oretucherade kroppar. 

  Man umgås också mindre på riktigt och mer på sociala medier. Och på jobbet kan det lätt bli fel. Unga människor som är osäkra i sin vuxenroll kan vara hur odrägliga som helst och utan att de själva just då förstår det.

  När dessa unga pryda människor hamnar i köket där det är varmt, det ångar, fräser, stänker och ryker, det svettas, kinder blossar,man stöter ihop, man smakar på heta såser, folk råkar skära och bränna sig, degar knådas, det blir sent på kvällen och man tar i det ena och andra med  sina händer.

  Först är det ett uppbyggande skede när man håller på och förbereder och gör sig redo, sedan ett kort lugn innan det blir hektiskt och full fart och sedan är allt över och man kan slappna av en stund tillsammans innan det blir dags för att snygga till sig själv och stället.

  Ja i sina bästa stunder är köket en sexig plats.

  Men om denna härliga plats är befolkad av hämmade pryda typer? Det är då inte konstigt att man börjar laga mat i doftlösa plastpåsar och vågar man inte bada naken så är det väl helt naturligt att svepa in köttet i plastfilm och är man rädd för kroppsvätskor och svett så är det skönt att köra ugnen på låg temperatur och när man inte vågar vidröra varandra så fär termometern avgöra det man annars känner med handen.

  Och när då "sexet" är borta ur köket så finns bara sexismen kvar.

 • Se upp Sverige

  David Kallós Aftonbladet avslöjar idag det utbredda matfusket i Sveriges butiker, för er som inte redan läst, för om ni gjort det hade ni istället för att läsa min blogg hulkande suttit ihopkrupna i ett hörn svårt  chockade, men ändå bit ihop och läs dessa ohyggliga exempel:

  Alingsås:

  Ekobutiken Planeten - 17 maj 2011

  "Geta-ost och Färtskost franska örter från Lillängens Gårdsmejeri saknade uppgifter om bäst före dag."

  BROMÖLLA

  Ica Maxi - 27 april 2011

  " "6 Croissants" (Sara Lee) - bäst före-datumet på förpackningen är passerat (19/4/2011). Det är tillåtet att sälja livsmedel efter angivet hållbarhetsdatum, men då måste ni som säljare ha gjort bedömning av livsmedlets hållbarhet. Hur lång tid efter passerat bäst före-datum är livsmedlet ok att äta?"

  (Tians väg 4)

  HULTSFRED

  Ishtar Livs - 25 januari 2011

  "Bröd från Modern Orient Bageri AB saknade damtummärkning".

  Mölndal:

  Netto Kållered - 12 maj 2011

  "Ett paket förpackad stekt sill påträffades med bäst före datum 16/2 2011

  (Gamla Riksvägen 67)

  Nora:

  Bergslagsboden - 28 augusti 2011

  "Förpackade lammkotletter saknade bäst före-datum. Rökt fårfiol saknade märkning".

  (Öskebohyttan 150)

  ORSA

  Ica Supermarket, Blästgatan - 13 april 2010

  "Euroshopper Parboiled matris saknade bäst-före-datum"

  (Blästgatan 7)

  Sundbyberg:

  Ica Supermarket, Landsvägen - 22 juni 2011

  "Bäst före datum på blodpudding har gått ut"

  (Landsvägen 63)

  Nej, jag klarar inte av att läsa eller skriva mer, det är så skrämmande, det värsta var nog riset på Ica supermarket. Varför har riksdagen sommarstängt, vad gör vår regering, har Reinfeldt semester?

  Och Polisen?

  Vågar jag köpa gräddfil till midsommar? Är matjesillen 2 dagar efter bäst före datum?

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons