Ämne Bordell

 • Paradis- öar

  David Kallós Alla som skriver en restaurang meny vet att det finns vissa bra tillbehör eller ord som säljer en rätt. Kantareller, hallon, tryffel, räkor, hummer, löjrom...

  Men även öar verkar ha denna verkan. I grannlandet Danmark avslutades för någon vecka sedan Folkemötet, under en vecka träffas Danmarks alla med inflytande på Bornholm där politiska möten, seminarier och mingel pågår. Och på Gotland börjar Almedalsveckan snart.

  När jag besöker Stockholm är det "Gotlands"- potatis, sparris, morötter, ramslök, gurka mm. i torgstånd och på krogmenyer. Det finns både Gotlandskött i allmänhet och Gotlandslamm mer specifikt.

  Vi som bor i Skåne har det bra för när vi i Sverige konstigt låter den magiska midsommarafton som ju verkligen är ett visst datum flyta runt och alltid vara en fredag så i Danmark firar man den riktiga midsommarafton den 23:e. Därför kan man passa på att handla snapsen och ölen billigt på vår midsommar eftersom i Danmark är det en vanlig dag. Alla svenskar som jobbar i Danmark är inte lika glada då de har en vanlig arbetsdag.

  Men då när man handlar in så i de Köpenhamska affärerna. Bornholmskyckling, Bornholmssnaps, Bornholmssill. Bornholmsrädisor, etc etc.

  Danmark har ju ett par öar till så Samsöpotatis, Römöräkor, Christiansö- (en liten ö bredvid Bornholm, inte som Fårö, men ändå) pigens sild.

  I Helsingfors har de grönsaker från Åland.

  Visst, vi kan påstå de salta vindarna och kalken och den unika naturen gör sitt. Men det är ju förstås mest hittepå.

  Men något med öar måste locka? De får inte vara för långt borta, utan det verkar vara något som skall kännas nära och nåbart, men ändå lite borta, det skall vara ett ställe som förknippas med semester och sommarlov. Där livet är lite mer avslappat och mer genuint.

  Och när en stressad  storstadsbo en kulen november knaprar på en morot från dröm-ö så visst om det ger lite sol i sinne och en påminnelse om tång mellan tårna så gott nog...

 • Svart eller vitt?

  David Kallós Man blir ibland förvånad över skillnaden i debattklimat mellan Sverige och Danmark, aktuellt nu har ju varit synen på feminism. När den lysande Tv serien "Borgen" i ett avsnitt tog upp frågan upp prostitution ( I Danmark skall prostituerade betala skatt och sociala avgifter men får inte de förmåner som andra företagare har rätt till) skrevs det i Sverige upprört om att Borgen förhärligade sexhandel. I Danmark var frågan om att det också var ett problem att alltid betrakta de prostituerade som offer.Tidningen "Politiken" följde i en lång artikelserie livet på en bordell. Det var ganska likt en vanlig arbetsplats, det tjaffsades om vem som inte diskade sin kaffekopp där också. Skildringen var varken skrämmande eller glamorös.

  En tossig debatt i sommar har varit att statsministern krävt att det skall serveras traditionella frikadeller gjorda av fläskkött på dagis och i skolorna. Detta då vissa sjukhus och skolor av praktiska skäl i allt mindre mån serverar gris.

  Ekstrabladet den danska motsvarigheten till Expresssen har varje dag en "sidan 9" flicka .

  I Sverige vet vi att en sak man inte skall äta är Tigerräkor.  Här bojkottas de av restauranger och butikskedjor. Kanske har jag ätit en räka med sötsur sås på någon kinakrog men då har jag skämts och försökt låtsas som om var en vild räka. Vi vet att räkorna förstör naturen, produceras av underbetalda stackare och de är fulla av kemikalier och penicillin.

  "Madmagasinet" som sändes igår kväll  på dansk TV hade som utgångspunkt att i Danmark gluffsas det tigerräkor medan de bojkottas i Sverige. Så de sände en reporter till Bangladesh för att se verkligheten ock utöver de lät de ett labb söka efter penicillin och annat ofog i räkorna.

  Vilket man kunde ana så var verkligheten inte så enkel.  Det exporteras räkor för ca 4 miljarder svenska kronor från Bangladesh. Miljökonsekvenserna var inte entydiga och och de som skalade räkorna fick låg lön men arbetsmiljön var inte den värsta. I labbet hittade man inga penicillin rester.  Dansk TV har en generös Play funktion så ni kan se programmet här.

  OK, om två somrar eller så kommer det säkert gå en fredagkväll på SVT, de flesta intervjuer är på engelska så språket skall inte vara ett hinder för att se programmet redan nu.  Och när ni hittat den danska programsidan kan ni passa på att frossa i världens bästa TV Serie "Matador" och den liksom godiset Matador mix namn har inget att göra med tjurfäktning. I Danmark spelar man inte "Monopol" utan istället "Matador".

  Sedan får du själv ta ställning till vad som är moraliskt försvarbart att äta. Alla mynt har två sidor.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons