Ämne Bornholm

 • Paradis- öar

  David Kallós Alla som skriver en restaurang meny vet att det finns vissa bra tillbehör eller ord som säljer en rätt. Kantareller, hallon, tryffel, räkor, hummer, löjrom...

  Men även öar verkar ha denna verkan. I grannlandet Danmark avslutades för någon vecka sedan Folkemötet, under en vecka träffas Danmarks alla med inflytande på Bornholm där politiska möten, seminarier och mingel pågår. Och på Gotland börjar Almedalsveckan snart.

  När jag besöker Stockholm är det "Gotlands"- potatis, sparris, morötter, ramslök, gurka mm. i torgstånd och på krogmenyer. Det finns både Gotlandskött i allmänhet och Gotlandslamm mer specifikt.

  Vi som bor i Skåne har det bra för när vi i Sverige konstigt låter den magiska midsommarafton som ju verkligen är ett visst datum flyta runt och alltid vara en fredag så i Danmark firar man den riktiga midsommarafton den 23:e. Därför kan man passa på att handla snapsen och ölen billigt på vår midsommar eftersom i Danmark är det en vanlig dag. Alla svenskar som jobbar i Danmark är inte lika glada då de har en vanlig arbetsdag.

  Men då när man handlar in så i de Köpenhamska affärerna. Bornholmskyckling, Bornholmssnaps, Bornholmssill. Bornholmsrädisor, etc etc.

  Danmark har ju ett par öar till så Samsöpotatis, Römöräkor, Christiansö- (en liten ö bredvid Bornholm, inte som Fårö, men ändå) pigens sild.

  I Helsingfors har de grönsaker från Åland.

  Visst, vi kan påstå de salta vindarna och kalken och den unika naturen gör sitt. Men det är ju förstås mest hittepå.

  Men något med öar måste locka? De får inte vara för långt borta, utan det verkar vara något som skall kännas nära och nåbart, men ändå lite borta, det skall vara ett ställe som förknippas med semester och sommarlov. Där livet är lite mer avslappat och mer genuint.

  Och när en stressad  storstadsbo en kulen november knaprar på en morot från dröm-ö så visst om det ger lite sol i sinne och en påminnelse om tång mellan tårna så gott nog...

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons