Ämne Bruna Bönor

 • Fint skall det vara...

  David Kallós I en av de lokala gratistidningarna fick en nyöppnad restaurang högt betyg för sin lunch. Och det är kul för fler bra krogar får ut folk från kontoren.

  Men den rätt som de var så nöjda med var grillad fläskytterfilé. Min undran är vad har hänt med kotletten?

  Jag kan tycka att det är rimligt att kalla en utskuren kotlettrad från lamm eller vilt för ytterfilé. Själva filéen är så liten att det är knappt lönt att skära ut den.

  När jag nu usch så hemskt det låter för mer än 25 år sedan började driva krog så hette fläskkarré grishals. Från lamm och kalv sa vi karré om vi någon gång hade de detaljerna. Nu är det ju entrecote även från lamm och kalv som biten kallas. Om fläskkotlett heter ytterfilé så blir det också snart fläskentrecote som den fd. grishalsen får heta.

  Hela ytterfilé tramset  kommer från när vi på 80- talet serverade lite mat för mycket pengar. Då inspirerade av det nya franska köket kallade vi ryggbiffen för contre- filet. Vilket ju är rätt då den siter på motsatta sidan av filéen. Men när nu ryggbiffen skall heta sirloin, och entrecoten Rib- Eye på de trendiga köttkrogarna så är det andra djur som får den svenska motsvarigheten till contre- ytter på sina styckningsdetaljer.

  Att saker och ting skall få lite finare namn är ju en gammal trend, liksom att man målade granen så det skulle se ut som mahogny.

  Men när folk byter sina -son namn till för sprättiga hittepå namn blir det inte finare utan bara töntigt. Det där att skicka rätt signaler och klassmarkörer är en konst. Och när man för 89:- på lunchen inte vågar kalla kotletten kotlett så blir det pretentiöst.

  Och jag avslutar med hur det kan låta.

  Gästen(glatt): Vad är dagens rätt idag?

  Servitören(klämkäckt): Lättrimmad tunnskivad halstrad sida av gårdsgris med  långkokta sötsyrliga gotlandsbönor serverad med senap från Peter i Sandby.

  Gästen(sorgset): Oooh, jag som var så sugen på bruna bönor med fläsk

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons