Ämne Cancer

 • Lite underligt

  Jag har de senaste veckorna ofta med mina hundar gått förbi onkologen på lasarettet i Lund.


  Det håller på att byggas ett stort nytt hus för strålning etc. så nu är det på ena sidan vägen den "gamla" delen och på andra sidan är det byggarbetsplats. Vädret är inte så trevligt, det hänger ihop med att det är vinter och på vintrarna blåser det i Skåne. Mellan bygget och ingången till där strålning sker idag blir det ett riktigt blåshål.


  Men huttrande och hukande står cancerpatienter och röker där i blåsten. Att bara gå ut i det vidriga vädret är ett tecken på stort rökbegär. Men sedan undrar man hur de tänker, OK, jag har redan fått cancer så varför sluta röka? Eller är det för att de mår så dåligt att de verkligen behöver röka och vet hur illa det är som gör det att de måste röka lite till etc.


  Och hur tänker vårdpersonalen, här går vi och sliter och alla nedskärningarna är skandal, det drabbar patienterna (detta är ett faktum) och så varför skall vi vårda den otacksamme jäkeln som inte verkar vilja bli frisk.


  Nu är det hopp om våren med snödroppar, scilla och vintergäck. Krokusarna är på vippen att slå ut och det är hemskt att bli sur på sjuka människor. Men cigarettlukt är äckligt.


  Jag fattar inte alla unga medarbetare som röker, det är ofräscht, det är inte ball, det är sunkigt, och det leder till hemska sjukdomar. En dag är det de som står i snålblåsten.


  När vi för tjugo år sedan öppnade Brogatan hade vi en diskare som ständigt var på toa. Han var inte arbetsskygg, han var nödig. Nu när rökarna måste ta på sig  jackan och gå ut har vi kanske gett alla som vill pausa en annan ursäkt. Rökförbud på arbetstid är en lockande tanke, åtminstone bör rökning vara ett minus när de individuella lönerna sätts.

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons