Ämne Chateau D´Esclans

 • Världens bästa rosévin?

  Jeanette Bohman När man har 4 dagars semester efter sommarens maratonpass på 62 dagar, ja då får man passa på att njuta det mesta man kan. I måndags tog vi flyget ner till Nice med ett par goda vänner som också älskar god mat och dryck därtill. Vi möttes av en behaglig värme som vi här i Skåne inte blivit bortskämda med i sommar. Raskt med taxi till vårt 3-stjärniga hotell Brice, en oas mitt i stan med 2 min till Promenaden och det azurblå havet, en pärla med en fantastiskt lummig innerträdgård där våra gommar fick möta det första rosévinet på plats!

  För det var just anledningen till vår resa från början, att smaka världens bästa rosévin!  Dag 2 hade vi bokat vårt besök hos Mr Sacha Lichine på hans domaine Chateau D´Esclans en timmes bilresa norr om Nice. Vi blev varmt välkomna med en härlig rundvandring på gården, skörden var i full gång druvsaft och vindoft stod högt över ägorna.

  Nu till det bästa - vinprovningen av världens, enligt mitt och många vinskribenters tycke världens bästa rosévin! Två av de har vi redan hemma i vårt sortiment och nu skulle vi få testa de två prestigevinerna. Lyckan är fullkomlig när ett laxrosa vin fyller munnen med en explosion av ekfat, vanilj, grapefrukt och en friskhet som jag fortfarande kan känna! Vi smakar, resonerar och njuter i den vackra vinkällaren med kristallkronan i taket.

  Till lunch får vi sällskap av Mr Sacha Lichine själv och världens bästa vinmakare Patrick Leon och hans son (som bjöd på sitt egna röda vin till lunchen). Här är stämningen hög, arbetarna från fälten sitter i samma lokal och äter, deras dagsverke är över eftersom nu kommer värmen. Här vill man ta vara på druvorna medans de fortfarande har kvar nattens kyla i sig. Maten och vinet flödar och lunchen varar i flera timmar.

  Nöjda, mätta och lyriska över dryckernas härlighet tar vi oss upp till villan där vi ska bo i natt, en underbar plats på höjden med utsikt över ägorna. Varför bor jag i Sverige? är frågan jag ställer mig flera gånger.

  Villan är utrustad med allehanda godsaker så eftermiddagens slappa timmar på terassen är bara det ett minne! Kvällens middag kräver ett eget inlägg - vi tog oss till Chez Bruno, tryffelexperten, men mer om det i nästa inlägg.

  Länk till Chateau D´Esclans http://www.chateaudesclans.com/

Etiketter

Webbpuff

Besöksliv Nyhetsbrev

Annons