Annons

”Drabbar tusentals sommarjobbare att hålla stängt”

zoom Parks and Resorts koncernchef Christer Fogelmarck. Foto: Parks and Resorts
Parks and Resorts koncernchef Christer Fogelmarck. Foto: Parks and Resorts
NYHETER. Djurparker får ha öppet, men inte tivoliverksamhet som Gröna Lund och Skara Sommarland som omfattas av förbudet för fler än 50 personer att vistas tillsammans - som i dagsläget inte har något slutdatum. Parks and Resorts koncernchef Christer Fogelmarck är oroad över den finansiella situationen och för alla ungdomar som står utan jobb.
Annons

Som Besöksliv rapporterade om tidigare i veckan så råder ännu total ovisshet inför sommaren för landets nöjesparker med tivoliverksamhet som Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland. Det besked som kommit är det att förbudet för fler än 50 personer att vistas tillsammans kommer att gälla tillsvidare.

För parkerna betyder det fortsatt stängt.

– Hela samhället påverkas ju av Folkhälsomyndighetens rekommendationer, alla har nedsatt kapacitet och kan inte ta emot lika många gäster, och alla andra tar sitt ansvar, men vi får inte ens hålla öppet, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts med parker som Gröna Lund, Kolmården, Furuvik  och Skara Sommarland.

Till skillnad från djurparkerna som får hålla öppet mot att de själva tar ansvar för distansering, måste företag med tivoliverksamhet söka tillstånd och hamnar därmed i kategorin ”allmän sammankomst och offentlig tillställning”, som innebär att max 50 personer år vistas i nöjesparkerna samtidigt.

– På polisen gör man inte skillnad på en liten konsertlokal och en stor park – alla som omfattas av lagen måste dras över en och samma kam.

Jobbar med flera spår

Att få till en ny förordning, ett undantag eller till och med en lagändring är ett av de scenarier som Parks and Resorts jobbar med just nu. Men klockan tickar.

– Även om vi skulle få öppna nu, så har vi en prognos som redan visar på en i bästa fall halverad omsättning för 2020, vilket är en katastrof. Dessutom tar det tre veckor att förbereda parken inför öppning, så mer än halva juni har redan gått förlorad.

Parallellt med lobbyarbetet för att få öppna, jobbar Christer Fogelmarck med att anskaffa kapital med hjälp av lån för att kunna övervintra coronakrisen. Men för att klara den ekonomiska situationen, tvingas nöjesparkskoncernen nu se över organisationen och varsla 110 anställda.

– Omorganisationen påverkar alla funktioner, men är något vi måste vi göra för att förhindra ytterligare varsel. Det är extremt tråkigt då vi under lång tid ägnat oss åt att bygga upp en bra organisation, både professionellt men även på ett känslomässigt plan, säger Christer Fogelmarck.

Vad gör ni om ni inte får öppna?

– Får vi inte öppna behöver vi antingen direktstöd i 100-miljonersklassen för att säkra de arbetstillfällen som finns kvar, alternativet är ytterligare varsel. Men jag ser inte hur regeringen inte skulle låta oss öppna, så jag är optimist i detta.

Vad tror du?

– Jag hoppas vi får öppna i mitten av juni och att beskedet kommer inom en vecka. På fredag kommer besked om Allsvenskan och om sommaraktiviteterna, ett beslut om att låta våra parker vara öppna borde inte vara svårt, säger Christer Fogelmarck och tillägger:

– I juni går vi in i den period som är absolut viktigast för oss där vi förlorar tiotalsmiljoner för varje vecka vi har stängt.

Liksom Lisebergs vd Anders Andersen, ser inte Christer Fogelmarck att Gröna Lund vid en öppning ska hålla normal kapacitet om 20 000 gäster, inte heller att hela verksamheten kommer att hållas öppen.

– Vi sänker kapaciteten till 3 000 gäster samtidigt, men sedan ska man kunna boka ankomsttid digitalt då vi kommer att ge besökarna olika slottider då de kan besöka parken.

Vad hoppas du på?

– Att man förstår från regeringens håll vilken betydelse vi har för tusentals sommarjobbare, för våra leverantörer och för alla svenskar som kommer att vara hemma denna sommar. Och att man mitt i alla svåra och tunga beslut förstår och värderar även denna typ av variabler. Vi kommer inte att missbruka detta förtroende.